Yuri Krasnozhan, selecţionerul Kazakhstanului la EURO 2016

Yuri Krasnozhan, selecţionerul Kazakhstanului
Yuri Krasnozhan, selecţionerul Kazakhstanului
Articol scris de Football Club

Yuri Krasnozhan s-a născut pe 7 iunie 1963 în localitatea Nalchik din Rusia. Cariera sa de jucător s-a învârtit în jurul echipelor Spartak Nalchik şi Avtozapchast Baksan, pentru care a strâns aproape 150 de meciuri.

A renunţat la cariera de jucător în 1994 şi a devenit antrenor secund la Avtozapchast Baksan şi mai apoi la Spartak Nalchik. Din 2004 a preluat însă rolul de antrenor principal al grupării din oraşul său natal şi a reuşit în mod surprinzător să promoveze pe prima scenă a fotbalului rus, deşi nimeni nu considera că Spartak avea vreo şansă reală de promovare în acel an. În ciuda uriaşelor probleme financiare, Spartak Nalchik pregătită de Krasnozhan a evitat retrogradarea în primul sezon în Russian Premier League şi chiar a fost aproape de a prinde un loc de Europa League, terminând sezonul pe locul 6.

În 2011 a părăsit-o pe Spartak Nalchik după aproape zece ani şi a devenit antrenor principal la legendara Lokomotiv Moscova. A rezistat în funcţie până în luna iulie când a fost concediat de oficialii lui Lokomotiv, fiind acuzat că a cedat deliberat un meci de campionat împotriva lui Anzhi Makhachkala. Până în 2013 a schimbat alte trei echipe cu nume din Rusia, trecând de la Anzhi Makhachkala la Kuban Krasnodar şi apoi la Terek Grozny, fără rezultate deosebite.

Pe 7 februarie 2014, Yuri Krasnozhan a fost numit în funcţia de selecţioner al Kazahstanului în locul cehului Miroslav Beranek.

  • Data naşterii: 7 iunie 1963
  • Naţionalitate: rus
  • Cariera de jucător: PFC Spartak Nalchik, FC Avtozapchast Baksan
  • Antrenor la echipe de club: FC Avtozapchast Baksan (assistant), PFC Spartak Nalchik, FC Lokomotiv Moskva, FC Anji Makhachkala, FC Kuban Krasnodar, FC Terek Grozny
  • Selecţioner: Russia B, Kazakhstan

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016