Victor Piţurcă, selecţionerul României la EURO 2016

Victor Puţurcă, selecţionerul Romîniei
Victor Puţurcă, selecţionerul Romîniei
Articol scris de Florin Codreanu

Victor Piţurcă s-a născut pe 8 mai 1956 în comuna Orodel, judeţul Dolj. Fost interantional român (13 selecţii şi 6 goluri marcate pentru România), Piţurcă a făcut parte din echipa Stelei care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986 la Sevilla.

Şi-a făcut junioratul ca fotbalist la Universitatea Craiova, dar a început să joace în liga a doua la Slatina, până în 1975 când a făcut pasul spre echipa mare a Craiovei. Aici n-a convins însă, pentru că în doi ani de zile a bifat doar opt jocuri. Au urmat două experienţe în Oltenia la Pandurii Târgu Jiu şi FC Drobeta Turnu Severin, după care atacantul a ajuns la Viitorul Scorniceşti, „satelitul” Stelei. La Scorniceşti a înscris 28 de goluri în 98 de jocuri şi a făcut pasul spre marea echipă a Stelei în 1983. Trei ani mai târziu, pe 7 mai 1986, a evoluat cu Steaua în finala Cupei Campionilor Europeni, câştigată de echipa din Ghencea la penalty-uri în faţa Barcelonei.

În sezonul 1987-1988, Piţurcă a marcat 34 de goluri pentru Steaua şi a devenit „gheata de bronz” a Europei, fiind devansat de Tanju Colak (Galatasaray) şi John Eriksen (Servette). A rămas în Ghencea până în 1989 când a părăsit România cu destinaţia Franţa, semnând pentru Racing Club Lens. S-a retras în 1990, iar un an mai târziu şi-a început cariera de antrenor, ca secund al echipei Steaua Bucureşti. În 1992 a preluat echipa în calitate de antrenor principal câştigând Cupa României, apoi din 1994 a pregătit-o pentru două sezoane pe Universitatea Craiova, cu care a obţinut un spectaculos loc 2.

În 1996 a fost numit la cârma reprezentativei de tineret a României pe care a condus-o către Campionatul European, pentru ca în 1998 să-şi înceapă primul mandat de selecţioner al primei reprezentative, reuşind calificarea la Euro 2000. A fost demis după un conflict cu jucătorii reprezentativi ai naţionalei (Hagi şi Popescu) şi s-a întors la Steaua cu care a devenit campion al României în sezonul 2000-2001.

Din cauza unui conflict cu patronul echipei a demisionat în 2002 şi doi ani mai târziu a fost din nou numit în funcţia de selecţioner, reuşind să obţină o nouă calificare la Campionatul European din 2008. La turneul final, România lui Piţurcă a făcut parte dintr-o grupă imposibilă, dar a reuşit două egaluri cu Franţa şi Italia. A fost demis după o campanie dezastruoasă pentru Cupa Mondială din 2010 şi a revenit la Steaua de unde a plecat iarăşi foarte rapid după un nou conflict cu patronul echipei din Ghencea. Aceeaşi soartă a avut-o în al doilea sau mandat la Universitatea Craiova, la 11 ianuarie 2011 fiind suspendat din funcţie de Consiliul de Administraţie al echipei.

A revenit pentru a treia oară în funcţia de selecţioner al României pe 15 iunie 2011.

  • Data naşterii: 4 mai 1950
  • Naţionalitate: român
  • Cariera de jucător: Steaua Bucureşti, OFI Creta
  • Antrenor la echipe de club: Steaua Bucureşti, Anorthosis Famagusta, Al Hilal, Rapid Bucureşti, Al Ain, Al-Ittihad
  • Selecţioner: România, Grecia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016