Vicente del Bosque, selecţionerul Spaniei la EURO 2016

Vicente del Bosque, selecţionerul Spaniei
Vicente del Bosque, selecţionerul Spaniei
Articol scris de Florin Codreanu

Vicente del Bosque s-a născut pe 23 decembrie 1950 în localitatea Salamanca. A evoluat ca jucător în poziţia de mijlocaş defensiv, iar cea mai de succes parte a carierei sale se leagă indisolubil de Real Madrid, unde a obţinut rezultate deosebite, atât ca jucător, cât şi ca antrenor.

Fotbalistul Vicente del Bosque a strâns nu mai puţin de 441 de meciuri în prima ligă spaniolă, cea mai mare parte dintre ele pentru cel mai important club al lumii, Real Madrid. Del Bosque a ajuns la Real Madrid în 1970, dar în primii patru ani ai carierei a fost împrumutat la echipe partenere precum Castilla CF, Cordoba sau Castellon. Abia din 1974 Del Bosque a devenit un jucător important pentru Real Madrid, club alături de care a reuşit să câştige 5 titluri de campion al Spaniei şi patru Cupe ale Regelui Spaniei. Vicente del Bosque a jucat şi o finală de Cupa Campionilor împotriva englezilor de la FC Liverpool. S-a retras din activitate în 1984, după o carieră impresionantă care a cuprins şi 18 jocuri în echipa reprezentativă pentru care a evoluat la Campionatul European din 1980.

Cariera de antrenor şi-a început-o la echipa secundă a lui Real Madrid, iar o bună bucată de vreme a fost văzut drept o “manta de vreme rea”, înlocuind de multe ori cu succes antrenori demişi pe parcursul unui sezon competiţional, aşa cum s-a întâmplat în cazurile lui Benito Floro, Arsenio Iglesias sau John BenjaminToshack.

Din 1999 a primit însă credit total pentru a conduce prima echipă a clubului, fiind văzut de către fani ca o opţiune corectă. Mişcarea s-a dovedit a fi mai mult decât inspirată, întrucât Del Bosque a adus două Ligi ale Campionilor la Madrid, două titluri de campioană ale Spaniei, o Supercupă a Spaniei, Cupa Intercontinentala şi Supercupa Europei. De la marele Real Madrid din anii 50 “albii” nu s-au mai bucurat de un aşa succes ca în vremea antrenorului Vicente del Bosque. Conflictul cu Florentino Perez, noul preşedinte al clubului l-a îndepărtat însă pe Del Bosque de echipa sa de suflet. Întrebat de ce a fost concediat de Perez, Del Bosque a oferit atunci un răspuns ironic si amuzant: “Pentru că sunt gras, urât şi am mustaţa asta păcătoasă”. Din 2004 a preluat gruparea turcă Besiktas Istanbul, fără a înregistra însă rezultate deosebite. În 2008, Federaţia Spaniolă de Fotbal a decis să-l numească în funcţia de selecţioner în locul lui Luis Aragones, funcţie pe care Del Bosque o ocupă până în prezent.

Având alături o generaţie de excepţie prin prezenţa unor jucători ca Iker Casillas, Sergio Ramos, Andres Iniesta, Xavi Hernandez, Carles Puyol, David Villa sau Fernando Torres, Del Bosque şi-a înnobilat palmaresul impresionant cu două titluri care vor intra în istorie. În mandatul său, Spania a devenit Campioană Mondială pentru prima dată în istoria sa şi a repetat performanţa de a cuceri titlul European în 2012.

Declarat cel mai bun antrenor din lume în trei rânduri (2000, 2002 şi 2012), Vicente del Bosque se bucură şi de un titlu nobiliar, fiind decorat de către Maiestatea sa Regele Juan Carlos cu rangul de primul Marchiz Del Bosque. El a primit recent din partea Guvernului Spaniol o altă distincţie de răsunet: ordinul pentru merite deosebite în sport.

  • Data naşterii: 23 decembrie 1950
  • Naţionalitate: spaniol
  • Cariera de jucător: Real Madrid Castilla, Córdoba CF, CD Castellón, Real Madrid CF
  • Antrenor la echipe de club: Real Madrid Castilla, Real Madrid CF, Beşiktaş JK
  • Selecţioner: Spania

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016