Play-off EURO 2016, 14 noiembrie 2015, ora 19:00
Ucraina
Ucraina
2 - 0
Slovenia
Slovenia

Andriy Yarmolenko 23
Yevhen Seleznyov 54
 
 
Ucraina a învins Slovenia la Kiev cu 2-0 în barajul de calificare la EURO 2016
Ucraina a învins Slovenia la Kiev cu 2-0 în barajul de calificare la EURO 2016

Ucraina – Slovenia 2-0. O primă revanşă pentru Ucraina în faţa Sloveniei

Ucraina a câştigat în faţa Sloveniei, un meci în care oaspeţii nu au expediat niciun şut pe spaţiul porţii gazdelor.

La 16 ani după ce Slovenia i-a blocat în baraj drumul spre EURO 2000, Ucraina a făcut un prim pas uriaş pe calea unei revanşe aşteptate de o întreagă naţiune, câştigând la Lvov manşa tur a playoff-ului pentru EURO 2016 cu scorul de 2-0. Generaţiile s-au schimbat şi pe teren nu au mai rămas jucători de la dubla cu Slovenia din 1999, însă pentru Ucraina amintirea acelui baraj blestemat a rămas vie, actualizată periodic la fiecare nouă prezenţă într-un play-off, de fiecare dată până acum cu acelaşi rezultat. Naţionala galben-albastră din estul Europei este pentru a cincea oară la un un astfel de baraj şi nu a reuşit niciodată să-l depăşească, ultima ocazie fiind chiar în urmă cu doi ani în drumul spre mondialul brazilian, curmat violent de Franţa cu 3-2 la general după ce Ucraina câştigase turul cu 2-0. De această dată, după un meci memorabil împotriva Sloveniei, Ucraina are argumente să creadă că se va afla pe 12 decembrie în urnele pentru grupele turnelui final.

După două prime meciuri închise în play-off în care Ungaria şi Irlanda au parcat autobuzul în duelurile cu Norvegia şi Bosnia, meciul de la Lvov a fost un festival ofensiv, graţie în primul rând deficienţelor din cele două defensive. Ambii selecţioneri identificaseră apărarea ca fiind punctul slab al adversarului, însă doar gazdele au reuşit să profite. Atacanţii sloveni au avut câteva şanse bune de a marca însă s-au pierdut cu firea în momentul finalizării şi până la urmă au terminat fără şut pe spaţiul porţii, o statistică nu tocmai promiţătoare înaintea returului de marţea viitoare. Este drept că Slovenia este o echipă mult mai bună pe teren propriu, însă pare vulnerabilă atunci când este obligată să atace, lucru pe care va trebui să îl facă marţi la Maribor.

În faţa unui public înfierbântat de setea revanşei, Ucraina a uitat de perioada de tatonare şi i-a dat emoţii lui Handanovic încă din primele minute. Câteva centrări bune în careu şi o serie de lovituri de colţ au arătat încă din start cum va arăta jocul, iar golul de 1-0 a picat în minutul 23, marcat de Yarmolenko, care şi-a întors uşor în dribling adversarul direct înainte să şuteze la colţul lung. Slovenia fusese condusă de Ucraina în ambele manşe ale barajului din 1999, reuşise de fiecare dată să revină (2-1 acasă şi 1-1 în deplasare) şi nu a fost departe să o facă nici acum. La câteva minute de la deschiderea scorului Birsta a întors bine cu capul pentru şutul lui Ilicic care însă nu a prins spaţiul porţii din poziţie bună, apoi Novakovic a fost găsit singur în faţa portarului ucrainean dar a greşit preluarea şi a irosit o oportunitate uriaşă de egalare. Ocaziile s-au mutat imediat la poarta cealaltă şi Handanovic şi-a salvat echipa în două rânduri până la pauză la şutul frumos al lui Rybalka din afara careului şi la lovitura de cap a lui Garmash, iar la cabine s-a intrat cu 1-0.

Slovenia a revenit pe teren cu mai multe intenţii ofensive, iar apărarea sa vulnerabilă a fost pradă uşoară pentru raidurile gazdelor pe flancuri. Golul de 2-0 a venit oarecum firesc în minutul 54 după o astfel de fază, pătrunderea lui Fedetskiy în partea dreaptă finalizându-se cu o centrare în faţa porţii de unde Seleznyov a avut de îndeplinit o simplă formalitate. După o nouă lovitură de cap a lui Garmash scoasă de Handanovic, Seleznyov a avut în vârful bocancului golul de 3-0 dar mingea şutată de el s-a dus în bară. Konoplyanka a avut şi el o bună oportunitate dar a şutat mult în afara porţii, iar jocul s-a terminat 2-0, un avantaj liniştitor pentru echipa Ucrainei, aparent superioară la toate capitolele.Statisticile meciului

 
52
Posesie
48
 
 
15
Total şuturi
3
 
 
6
Pe poartă
0
 
 
5
Afară
3
 
 
4
Blocate
0
 
 
1
Bare
0
 
 
10
Cornere
1
 
 
0
Offside
1
 
 
3
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
16
Faulturi
15
 
 
325
Total pase
281
 
 
260
Completate
216
 

Filmul meciului

Yevhen Seleznyov
20'
 
Andriy Yarmolenko
23'
 
 
36'
Milivoje Novakovič
Yevhen Khacheridi
37'
 
 
44'
René Krhin
Yevhen Seleznyov
(Artem Fedetskiy)
54'
 
 
63'
Roman Bezjak
(Josip Iličić)
 
72'
Nejc Pečnik
(Valter Birsa)
Ruslan Malinovskiy
(Denys Garmash)
80'
 
Artem Kravets
(Yevhen Seleznyov)
84'
 
Yaroslav Rakitskiy
84'
 
 
90'
Zlatan Ljubijankič
(Milivoje Novakovič)
Oleksandr Karavayev
(Andriy Yarmolenko)
90'+1
 

Echipele de start

12
13
20
3
17
18
10
19
16
7
11
7
10
11
8
21
20
2
6
5
13
1

Comentarii pe marginea meciului Ucraina - Slovenia