Temuri Ketsbaia, selecţionerul Georgiei la EURO 2016

Temuri Ketsbaia, selecţionerul Georgiei
Temuri Ketsbaia, selecţionerul Georgiei
Articol scris de Florin Codreanu

Temuri Ketsbaia s-a născut pe 18 martie 1968 în localitatea Gali, din fosta Uniune Sovietică. Este considerat unul dintre cei mai mari fotbalişti de origine gruzină, un fost mijlocaş care a făcut carieră în Grecia, Anglia sau Scoţia. Ketsbaia a strâns 49 de selecţii în echipa reprezentativă a Georgiei pentru care a marcat de 16 ori în aproape unsprezece ani.

Fotbalistul Ketsbaia şi-a început cariera la echipa Dinamo Sukhumi, înainte de a ajunge să evolueze pentru cea mai mare echipă din Georgia, Dinamo Tblisi. Cinci sezoane a îmbrăcat Temuri Ketsbaia tricoul lui Dinamo (trei titluri de campion al Georgiei în această perioadă), pentru care în 104 meciuri a marcat de 23 de ori, înainte să se transfere din 1992 la Anorthosis Famagusta. Profitând de „legea Bosman” a devenit jucător liber de contract în 1994 şi s-a transferat în Grecia la AEK Atena, unde a evoluat în 84 de meciuri şi a marcat 24 de goluri. A câştigat Cupa Greciei şi Supercupa Greciei şi din 1997 a acceptat provocarea de a se transfera în Anglia. Trei sezoane a îmbrăcat tricoul echipei Newcastle United, pentru ca din sezonul 2000-2001 să-l găsim la Wolverhampton Wanderers.

Înainte de a reveni în Cipru la Anorthosis a bifat o experienţă de un an în Scoţia, la Dundee. Reîntors în Cipru a contribuit decisiv, în calitate de jucător-antrenor, la câştigarea titlului de campioană a Ciprului dobândit de Anorthosis în 2005. Totodată, Ketsbaia a fost primul antrenor care a calificat o echipă din Cipru în grupele Uefa Champions League. În 2007 şi-a trecut în palmares Cupa Ciprului şi Supercupa acestei ţări, pentru ca în 2008 să aducă din nou titlul de campioană pentru gruparea din Famagusta. Numele său a fost vehiculat în acel moment pentru preluarea postului liber de manager la Newcastle, însă destinul l-a dus în Grecia, unde din 2009 a preluat-o pe Olympiacos Atena. Doar şase meciuri a pregătit-o însă Ketsbaia pe Olympiacos, perioadă în care a obţinut 5 victorii şi o remiză şi n-a încasat niciun gol, dar şi-a prezentat demisia în mai 2009 din cauza presiunii fanilor care-l vedeau drept un fost jucător al celor de la AEK.

Din 2009, Ketsbaia s-a întors acasă şi a acceptat provocarea Federaţiei de Fotbal din Georgia, devenind selecţioner.

  • Data naşterii: 18 martie 1968
  • Naţionalitate: georgian
  • Cariera de jucător: FC Dinamo Sukhumi, FC Dinamo Tbilisi, Anorthosis Famagusta FC (twice), AEK Athens FC, Newcastle United FC, Wolverhampton Wanderers FC, Dundee FC
  • Antrenor la echipe de club: Anorthosis Famagusta FC, Olympiacos FC
  • Selecţioner: Georgia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016