Ryan Giggs
Ryan Giggs

Ţara Galilor – Belgia: de la Giggs vs Scifo la Bale vs Hazard

La două decenii după duelurile dintre Ryan Giggs şi Enzo Scifo, Ţara Galilor şi Belgia se luptă pentru un loc în semifinalele Euro 2016.
Articol scris de Florin Codreanu
29 iunie 2016

Ţara Galilor şi Belgia se pregătesc de un meci istoric în sferturile de finală ale Campionatului European de Fotbal din Franţa 2016. Două generaţii conduse astăzi din teren de Gareth Bale, respectiv Eden Hazard, generaţii care par să depăşească nu doar valoric, ci şi ca nivel al rezultatelor, ultimele mari generaţii ale celor două ţări conduse de legendarii Ryan Giggs şi Enzo Scifo.

Pe 31 martie 1993 la Cardiff, Ţara Galilor învingea Belgia pregătită de Paul van Himst cu 2-0. Galezii aveau o generaţie de aur, considerată cea mai mare din istoria acestei ţări, care urma să fie însă blocată din drumul ei spre Mondialul din Statele Unite de Gheorghe Hagi şi echipa noastră naţională. Sub comanda lui Terry Yorath, galezii făceau un meci extraordinar pe Arms Park din Cardiff şi se impuneau cu 2-0. Ryan Giggs deschidea scorul din lovitură liberă, iar Ian Rush majora avantajul înainte de pauză aducând sărbătoarea printre cei 27 de mii de galezi. Ţara Galilor miza atunci pe jucători precum Southall, Gary Speed, Giggs, Mark Hughes, Ian Rush sau Dean Saunders, în timp ce belgienii aveau între staruri fotbalişti precum Preud’homme, Staelens, Degryse, Scifo sau Van der Elst.

23 de ani mai târziu, galezii mizează pe Bale, Ledley, Allen sau Ramsey, iar belgienii pe Hazard, Lukaku, De Bruyne sau Witsel. Aflat pe teren în acea seară de la Cardiff, Mark Hughes mărturiseşte: „Noi am avut o generaţie splendidă, puteam ajunge la turneul final fără probleme. Ceva s-a întâmplat în acel ultim meci. Trecusem de Belgia, care avea o echipa extraordinară la acea vreme şi care a mers la Cupa Mondială până în optimi când au fost eliminaţi de nemţi. Scifo era un fotbalist magnific. Nu l-aş compara pe Hazard cu el, Scifo era un număr 10 mult mai autentic decât Eden”. Galezii au ratat prezenţa la Mondial după ce fundaşul Bodin a irosit un penalty decisiv contra României, pe aceeaşi arena din Cardiff. Marc Degryse, fostul mare fotbalist belgian îşi aduce aminte: „Galezii meritau atunci să fie la Cupa Mondială. Aveau o echipă foarte tehnică pentru fotbalul britanic, era o formaţie plăcută ochiului” spune cel supranumit „Piticul atomic”.

Galezii n-au mers însă atunci la Cupa Mondială, iar generaţia lui Ryan Giggs avea să rateze toate şansele posibile şi imposibile de a se calfica la vreun turneu final. În schimb Scifo şi-a condus naţionala spre performanţe incredibile. În 1986, Belgia cu Enzo Scifo în teren prindea locul al patrulea la turneul final din Mexic, apoi obţinea calificări la Mondialele din 1990 şi 1994 unde a ieşit de fiecare dată în optimi. Scifo, la numai 18 ani se califica de asemenea cu Belgia legendarului Guy Thys la Campionatul European din Franţa 1984, performanţe pe care Ryan Giggs din păcate nu le-a reuşit niciodată cu echipa sa reprezentativă. Uriaşul fotbalist galez nu are nicio prezenţă la turneele finale de campionat mondial sau european cu echipa galeză. Giggs a evoluat pentru Ţara Galilor între 1991 şi 2007 marcând de 12 ori în 64 de meciuri. Enzo Scifo a îmbrăcat tricoul roşu al „diavolilor” între 1984 şi 1998, marcând de 18 ori în 84 de meciuri. Urmaşii lor deja se descurcă extraordinar…

Eden Hazard a debutat în naţională în urmă cu 8 ani, pe vremea când avea doar 17 ani. Are 69 de prezente în tricoul Belgiei şi 14 goluri, cu patru mai puţin decât legendarul Scifo, dar şi cu 15 meciuri mai puţin jucate. Gareth Bale a reuşit deja să-l depăşească pe Giggs în mai puţine meciuri jucate sub tricoul „dragonilor”. În 59 de selecţii la echipa reprezentativă (cu 5 mai puţine decât Giggs), Bale a marcat deja de 22 de ori (cu 10 goluri mai multe decât Ryan). Bale mai are şase goluri până la golgeterul all time, Ian Rush, în timp ce pe Hazard îl despart 16 reuşite de marcatorii supremi din istoria Belgiei, Bernard Voorhoof şi Paul van Himst.

Indiferent care dintre cele două echipe se va califica însă în faza semifinalelor la Euro 2016, Bale sau Hazard, urmaşii legendarilor Giggs şi Scifo par să depăşească încet, dar sigur, greutatea numelor care au condus ultimele două mari generaţii ale galezilor, respectiv belgienilor.Comentarii