Play-off EURO 2016, 14 noiembrie 2015, ora 21:45
Suedia
Suedia
2 - 1
Danemarca
Danemarca

Emil Forsberg 45
Zlatan Ibrahimović 50 (pen)
 
Nicolai Jørgensen 80
Suedia a câştigat cu 2-1 prima manşă a barajului cu Danemarca
Suedia a câştigat cu 2-1 prima manşă a barajului cu Danemarca

Suedia – Danemarca 2-1. Golul lui Jorgensen păstrează Danemarca în lupta calificării la EURO

Suedia s-a impus cu 2-1 în duelul cu Danemarca din prima manşă a barajului de calificare la EURO 2016. Zlatan Ibrahimovic a marcat primul său gol împotriva danezilor.

Suedia a câştigat manşa tur a barajului de calificare şi are prima şansă să meargă la EURO 2016, însă golul marcat în deplasare de Danemarca promite un retur de foc marţea viitoare la Copenhaga. Este păcat că sorţii au împerecheat în play-off aceste două echipe, cele mai bune (probabil alături de Ucraina) dintre cele opt care caută in extremis un loc la turneul final, la distanţă considerabilă de ce au arătat Ungaria, Norvegia, Irlanda sau chiar Bosnia. După o campanie dezamăgitoare în care Austria şi Rusia nu i-au lăsat multe şanse, Suedia pare să îşi fi regăsit identitatea şi putea lua un avans decisiv în faţa Danemarcei, însă pasul înapoi făcut de gazde în minutul 70 a oferit oaspeţilor şansa revenirii şi aceştia au reuşit să marcheze un gol şi să pună până la final o presiune ce a dat mari emoţii publicului de la Stockholm.

Meciul a fost viu încă din start, cu momente bune de joc ale ambelor echipe. După 20 de minute echilibrate, Suedia a preluat controlul graţie unui joc rapid şi direct şi a irosit trei bune ocazii prin Marcus Berg, partenerul de atac al lui Ibrahimovic într-un sistem 4-4-2. Zlatan a ieşit la rampă în minutul 40 cu un şut din marginea careului la o palmă de poartă, apoi a venit rândul danezilor să rateze o ocazie uriaşă în minutul 44 prin Nicklas Bendtner, care s-a desprins din marcaj şi a reluat de la şase metri dar nu a putut prinde spaţiul porţii. Ocazia s-a răzbunat la faza următoare: danezii nu s-au înţeles cine ar trebui să îl marcheze pe Lustig pornit în cursă în flancul drept, centrarea perfectă l-a găsit demarcat pe Forsberg şi acesta a şutat cu sete la colţul lung. Putea fi chiar 2-0 la pauză, însă Schmeichel a avut un reflex de zile mari la ghiuleaua lui Ibrahimovic din lovitură liberă.

Vârful lui PSG avea totuşi să marcheze primul său gol împotriva Danemarcei la cinci minute de la reluare, ducând scorul la 2-0 de la punctul cu var după ce Forsberg a fost doborât în careu de Thomas Kahlenberg. Suedia a părut în control absolut, Ibra a mai trimis o dată balonul în plasă dar faza a fost întoarsă corect pentru ofsaid.

Ceva s-a rupt însă în jocul gazdelor după 70 de minute şi Danemarca a început să pună presiune constantă în jumătatea suedeză. Golul a venit în minutul 81 după o lovitură de colţ: centrare Eriksen, prelungire Poulsen şi deviere Jorgensen de lângă bară, scăpat din marcaj. Acelaşi Jorgensen putea aduce o egalare nesperată pentru Danemarca, însă mingea trimisă cu capul s-a dus peste poartă şi meciul s-a terminat 2-1.Statisticile meciului

 
40
Posesie
60
 
 
11
Total şuturi
11
 
 
5
Pe poartă
2
 
 
5
Afară
5
 
 
1
Blocate
4
 
 
0
Bare
0
 
 
4
Cornere
5
 
 
3
Offside
2
 
 
1
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
13
Faulturi
10
 
 
268
Total pase
508
 
 
201
Completate
439
 

Filmul meciului

Erik Johansson
(Mikael Antonsson)
29'
 
Emil Forsberg
(Mikael Lustig)
45'
 
 
45'+2
Daniel Agger
Emil Forsberg
47'
 
Zlatan Ibrahimović
50'
 
 
54'
Nicolai Jørgensen
(Thomas Kahlenberg)
 
54'
Pierre Højbjerg
(Viktor Fischer)
Sebastian Larsson
(Jimmy Durmaz)
68'
 
 
71'
Yussuf Poulsen
(Martin Braithwaite)
 
80'
Nicolai Jørgensen
(Simon Poulsen)
John Guidetti
(Zlatan Ibrahimović)
82'
 

Echipele de start

1
5
4
3
2
6
9
8
21
19
10
11
8
15
10
21
7
6
3
4
5
1

Comentarii pe marginea meciului Suedia - Danemarca