Srecko Katanec, selecţionerul Sloveniei la EURO 2016

Srecko Katanec, selecţionerul Sloveniei
Srecko Katanec, selecţionerul Sloveniei
Articol scris de Florin Codreanu

Srecko Katanec s-a născut pe 16 iulie 1963 la Ljubljana. Fost mijlocaş defensiv sau fundaş central, Katanec a evoluat pentru echipele reprezentative ale Iugoslaviei şi Sloveniei şi este considerat cel mai de succes antrenor din ţara sa.

Şi-a început cariera de fotbalist în oraşul său natal, pentru Academia din Ljubljana. În 1981 a ajuns la cea mai importantă echipa a oraşului, Olimpija, formaţie pentru care a jucat timp de patru ani între 1981 şi 1985, bifând 81 de meciuri şi zece goluri. A ajuns la Dinamo Zagreb în 1986, iar un an mai târziu şi-a început ascensiunea în tricoul lui Partizan Belgrad. Campion al Iugoslaviei cu acest club, Katanec a evoluat timp de două sezoane la Belgrad, ajungând cu Partizan până în finala Cupei Uefa, pierdută în faţa lui Diego Maradona şi a lui Napoli.
Din 1988, Srecko s-a transferat în Germania la VfB Stuttgart (aici a jucat o finală de Cupa UEFA), dar după numai un sezon a acceptat oferta Sampdoriei, unde a rămas până la finalul carierei sale în 1994. Pentru Doria, Srecko Katanec a evoluat în 87 de meciuri şi a marcat de 12 ori, reuşind să-şi treacă în palmares titlul de campion al Italiei, Cupa Italiei, Supercupa Italiei, dar şi Cupa Cupelor. De asemenea, Katanec a bifat o finală de Liga Campionilor în tricoul italienilor.

A debutat în naţionala mare a Iugoslaviei în 1983, iar în şapte ani a jucat 31 de meciuri şi a marcat de cinci ori. Din 1994 a avut şansa să joace şi pentru naţionala slovenă în cinci meciuri, marcând o dată.

A devenit antrenor în 1996, când a preluat naţionala de tineret a Sloveniei alături de Drago Kostajnsek. A continuat cursurile şcolii de antrenori şi din 1998 a devenit antrenor principal la HIT Gorica. Nu pentru mult timp, pentru că pe 1 iulie a fost anunţat drept noul selecţioner al Sloveniei.

Mutarea mai mult decât inspirată a Federaţiei a avut efectul scontat, pentru că Srecko Katanec a calificat Slovenia la Campionatul European de Fotbal din Belgia şi Olanda 2000, dând naştere unui puternic curent pro echipa naţională în ţara sa. Contând pe o generaţie excelentă, Katanec a condus Slovenia maiestuos şi spre Cupa Mondială din 2002 din Coreea de Sud şi Japonia. Pe 2 noiembrie a demisionat din funcţia de selecţioner în urma unui conflict cu starul echipei naţionale, Zlatko Zahovic, iar imediat a semnat cu Olympiakos Pireu. Nu a rezistat foarte mult şi a părăsit fotbalul grec în 2003.

Din 2006, Srecko Katanec a devenit selecţionerul echipei naţionale a Macedoniei, pe care a pregătit-o timp de trei ani, dar de unde a demisionat după un conflict cu starul Macedoniei de această dată, Goran Pandev. A preluat echipa naţională a Emiratelor Arabe Unite, însă după două rezultate negative consecutive în preliminariile pentru Cupa Mondială din Brazilia a fost demis. Pe 4 ianuarie 2013, preşedintele Federaţiei Slovene de Fotbal, Aleksander Ceferin a anunţat că Srecko Katanec revine în funcţia de selecţioner al Sloveniei pentru al doilea mandat.

  • Data naşterii: 16 iulie 1963
  • Naţionalitate: Sloven
  • Cariera de jucător: NK Olimpija Ljubljana, GNK Dinamo Zagreb, FK Partizan, VfB Stuttgart, UC Sampdoria
  • Antrenor la echipe de club: ND Gorica, Olympiacos FC
  • Selecţioner: Slovenia Under-21s, Slovenia, Macedonia, Emiratele Arabe Unite

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016