Preliminariile EURO 2016, Grupa C, 09 octombrie 2014, ora 21:45
Slovacia
Slovacia
2 - 1
Spania
Spania

Juraj Kucka 17
Miroslav Stoch 87
 
Paco Alcácer 82
Slovacia-Spania, preliminarii Euro 2016
Slovacia-Spania, preliminarii Euro 2016

Slovacia – Spania 2-1. Stoch aduce o victorie incredibilă pentru slovaci

Slovacia învinge Spania în preliminariile EURO 2016 şi este liderul surprizător al Grupei C, cu maxim de puncte după două etape disputate.

Chiar dacă a început un uşor proces de reconstrucţie după Cupa Mondială din Brazilia, Spania aduce şi din noul val fotbalişti de senzaţie. Cu toate acestea, omogenizarea unei noi formule de joc la fel de competitive pare să-i dea bătăi de cap selecţionerului Vicente del Bosque, care încă îşi caută soluţiile potrivite.

La Zilina, Spania a evoluat după acelaşi tipar: posesie prelungită, rapiditate în schimbul de pase, viteză bună pe benzi şi controlul total al meciului. 26 de şuturi au expediat spaniolii către poarta Slovaciei dintre care nu mai puţin de zece au prins poarta. Rezultatul a fost însă unul dezastruos pentru iberici, care au marcat o singură dată şi au pierdut un meci pe care l-au considerat relativ uşor. Slovacia şi-a jucat bine cartea, a făcut ce a trebuit şi a marcat când a fost nevoie.

Prima şansă de gol a partidei a aparţinut gazdelor prin Robert Mak, care a reluat periculos centrarea fundaşului dreapta Pekarik, dar Iker Casillas a avut o intervenţie foarte bună. Spaniolii au replicat imediat prin Diego Costa, servit excelent de coechipierul său de la Chelsea, Cesc Fabregas, dar brazilianul naturalizat a trimis defectuos cu capul din numai şase metri. Două minute mai târziu, gazdele au deschis scorul: mijlocaşul italienilor de la Genoa, Juraj Kucka, a trimis o torpilă din lovitură liberă, Casillas a atins mingea dar a deviat-o în poartă şi gazdele preluau conducerea pe tabela de marcaj.

Replica Spaniei a fost puternică şi promptă. Mai întâi Iniesta a şutat prin surprindere de la marginea careului mare, dar portarul Kozáčik a reuşit să respingă în corner. Apoi, în urma unui alt corner executat de Fabregas, Pique şi mai apoi Diego Costa nu l-au putut învinge pe acelaşi excelent Kozáčik.

Imediat după pauză, Kozáčik a intervenit salvator în faţa lui Iniesta, apoi a reuşit să-l blocheze şi pe David Silva în aceeaşi fază. În minutul 52, Silva a ratat o ocazie uriaşă, şutând din numai 9 metri în portarul slovac, pentru ca Diego Costa să-l imite peste numai două minute. Presiunea uriaşă a Spaniei a continuat, iar ocaziile s-au scurs cu repeziciune la poarta gazdelor. Egalarea a venit destul de târziu, în minutul 83, atunci când Paco Alcacer, plecat de la limita ofside-ului, l-a învins pe portarul Kozáčik.

Cu toate acestea, un contraatac surprinzător de rapid al gazdelor a adus mingea în careu la Miro Stoch, iar micuţa extremă slovacă a reluat cu capul în plasa porţii lui Casillas, aducând cele trei puncte echipei sale reprezentative.

Victorie nesperată pentru slovaci în faţa fostei campioane mondiale şi europene, iar naţionala pregătită de Ján Kozák este lider în Grupa C după două etape, cu şase puncte.Statisticile meciului

 
33
Posesie
67
 
 
5
Total şuturi
26
 
 
4
Pe poartă
10
 
 
1
Afară
7
 
 
0
Blocate
9
 
 
0
Bare
0
 
 
3
Cornere
19
 
 
1
Offside
2
 
 
4
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
15
Faulturi
16
 
 
159
Total pase
570
 
 
136
Completate
526
 

Filmul meciului

Juraj Kucka
4'
 
Juraj Kucka
(Vladimír Weiss)
17'
 
Tomáš Hubočan
37'
 
 
44'
David Silva
Michal Ďuriš
(Vladimír Weiss)
54'
 
 
58'
Pedro Rodríguez
(Raúl Albiol)
Miroslav Stoch
(Róbert Mak)
61'
 
 
71'
Paco Alcácer
(David Silva)
 
81'
Santi Cazorla
(Juanfran)
 
82'
Paco Alcácer
(Jordi Alba)
Filip Kiss
(Juraj Kucka)
83'
 
Miroslav Stoch
(Michal Ďuriš)
87'
 
Miroslav Stoch
87'
 
Norbert Gyömber
90'+1
 
 
90'+1
Diego Costa
 
90'+3
Santi Cazorla

Echipele de start

23
15
4
3
2
19
5
22
7
17
20
19
21
10
6
5
8
16
3
2
18
1

Comentarii pe marginea meciului Slovacia - Spania