Safet Susic, selecţionerul Bosniei la EURO 2016

Safet Susic, selecţionerul Bosniei
Safet Susic, selecţionerul Bosniei
Articol scris de Florin Codreanu

Safet Susic s-a născut pe 13 aprilie 1955 în localitatea Zavidovic de pe teritoriul fostei Republici Iugoslavia. A fost considerat ulterior cel mai mare fotbalist din istoria Bosniei Herzegovina, după o carieră strălucită în tricoul unor echipe ca FK Sarajevo şi Paris Saint Germain.

Susic şi-a început cariera în oraşul său natal, evoluând pentru formaţia Krivaja, dar în 1973 a ajuns la FK Sarajevo. A devenit golgeterul ligii iugoslave de fotbal şi cel mai bun jucător din ţara sa, evoluând mai bine de opt ani şi jumătate pentru gruparea din Sarajevo. Safet Susic a marcat de 85 de ori în 221 de meciuri pentru FK şi, în ciuda faptului că a fost intens curtat atât de Partizan Belgrad cât şi de Steaua Roşie, a ales în 1982 să plece în Franţa, la Paris Saint German. Aici, Susic a devenit rapid un star, evoluând aproape în fiecare sezon la cel mai înalt nivel şi contribuind decisiv la ascensiunea grupării pariziene. A ajutat PSG să promveze în prima ligă, a câştigat Cupa Franţei, a mai jucat o finală de Cupă şi a terminat sezonul 1988-1989 pe locul doi în clasament alături de echipa sa, care s-a luptat până spre final pentru titlu. În sezonul 1982-1983 a fost desemnat cel mai bun fotbalist străin din Franţa.

Pentru echipa naţională a Iugoslaviei, Susic a evoluat în 54 de jocuri, marcând de 21 de ori. Şi-a încheiat cariera de fotbalist în 1992, după ce timp de un sezon a îmbrăcat tricoul echipei Red Star Saint-Ouen. În 1993 a debutat în naţionala Bosniei, pentru care a strâns numai două prezenţe.

Şi-a început cariera de antrenor în 1994 în Franţa la Cannes, apoi a încercat câteva experienţe în prima ligă din Turcia, pregătind între 1996 şi 2009 echipe ca Istanbulspor, Konyaspor, Ankaragucu, Rizesport şi Ankaraspor, fără rezultate deosebite.

Pe 28 decembrie 2009 a fost numit în funcţia de selecţioner al Bosniei Herzegovina. După ce a ratat la mustaţă prezenţa la Mondialul din 2010 şi Europeanul din 2012, Safet Susic a calificat naţionala Bosniei pentru Cupa Mondială din Brazilia 2014. Din familia sa, nepotul său, Tino-Sven Susic, încearcă să-i calce pe urme şi evoluează că mijlocaş pentru gruparea de primă ligă belgiană Standard Liege.

  • Data naşterii: 28 septembrie 1960
  • Naţionalitate: bosniac
  • Cariera de jucător: Željezničar, Sochaux, Nîmes, Étoile Carouge
  • Antrenor la echipe de club: Istres, Étoile du Sahel, Al-Wakrah, Grenoble, Sochaux, MC Alger

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016