România - Lituania 1-0 (sursa foto:dolcesport.ro)
România - Lituania 1-0 (sursa foto:dolcesport.ro)

România – Lituania 1-0. Nicuşor Stanciu, singurul câştig

Golul debutantului Nicolae Stanciu a adus României victoria în amicalul cu Lituania, după un meci modest cu puţine ocazii.
Articol scris de David Petre
24 martie 2016

La câteva zile după ce Finance Football dezvăluise că, la 10.000 de euro lunar, Anghel Iordănescu este cel mai prost remunerat selecţioner care va merge la EURO 2016, naţionala României a făcut la Giugiu un meci demn de salariul celui care o pregăteşte. În faţa unui adversar modest care s-a limitat în cea mai mare parte a timpului la a-şi ţine toţi jucătorii în propria jumătate, tricolorii au fost obligaţi să atace şi au făcut o dată în plus dovada faptului că acesta nu este punctul lor forte.

Lipsa de omogenitate nu poate fi o scuză pentru jocul modest al echipei care ne va reprezenta la EURO. Anghel Iordănescu a făcut câteva inserţii inedite în primul unsprezece, dar e greu să vezi cum răspund jucătorii noi atunci când nu există un sistem bine pus la punct. România încearcă prin aşezare un 4-2-3-1, dar liniile sunt desenate cu precizia unui copil de patru ani, iar mingile aruncate abuziv spre atacanţi în lipsa unui joc combinativ elaborat denotă doar debandadă şi lipsă de viziune. Este aceasta valoarea fotbalului nostru? Probabil că nu, fiindcă luaţi unul câte unul putem găsi multe calităţi la jucătorii noştri, dar fiecare pare să joace după ureche, fără o partitură care să le însumeze talentele.

România a început meciul cu Torje, Bogdan Stancu şi Florin Tănase într-o linie de trei în spatele lui Raul Rusescu, dar doar primii doi au fost implicaţi în câteva acţiuni notabile, cel dintâi prin viteza obişnuită, celălalt prin poziţionare. Într-o primă repriză fadă, tricolorii şi-au creat o singură situaţie decentă de gol, la o minge lungă a fundaşului stânga Filip care l-a găsit excelent pe Bogdan Stancu, dar cursa acestuia spre poartă a fost oprită prematur de un tackle de manual în zona punctului cu var.

Lucrurile au stat ceva mai bine după pauză, odată cu sarabanda înlocuirilor, când tricolorii au arătat o atitudine mai bună şi şi-au creat câteva ocazii, chiar dacă au rămas departe de pretenţiile unui joc demn de un turneu final. Motorul a fost debutantul Nicolae Stanciu, care a onorat tricoul cu numărul zece oferind o mai bună organizare a jocului şi câteva acţiuni notabile în axul central. O primă accelerare a sa în minutul 50 s-a soldat cu un corner din partea stângă în urma căruia Moţi a reluat puţin pe lângă poartă, iar după zece minute un alt corner, de această dată din dreapta, l-a adus în poziţie de finalizare pe Ivan, blocat la colţul scurt. Unicul gol a venit în minutul 64 din dreptul de aur al lui Stanciu, care a avut loc să facă trei paşi în axul central înainte să şuteze imparabil de la 30 de metri. Deşi pentru prima oară la naţională, Stanciu a fost singurul evidenţiat al serii şi demonstrează că merită nu doar un loc de titular în amicalul de duminică cu Spania, dar şi prezenţa în lotul pentru Campionatul European.

România: Pantilimon – Mățel, Chiricheș, Moți, S. Filip (Toşca ’86) – Pintilii, Sânmărtean (Hoban 59) – Torje (Ivan 58), B. Stancu (Hora 76), Fl. Tănase (Stanciu 46) – Rusescu (Keseru 46).Comentarii