Preliminariile EURO 2016, Grupa F, 14 noiembrie 2014, ora 21:45
România
România
2 - 0
Irlanda de Nord
Irlanda de Nord

Paul Papp 74
Paul Papp 79
 
 
România-Irlanda de Nord, preliminariile EURO 2016
România-Irlanda de Nord, preliminariile EURO 2016

România – Irlanda de Nord 2-0. Tricolorii devin lideri ai grupei F a preliminariilor EURO 2016

Disputa dintre singurele naţionale neînvinse din grupa F a preliminariilor EURO 2016 a fost decisă de către Paul Papp, acesta reuşind o dublă.

Meciul de pe Arena Naţională dintre România şi Irlanda de Nord pornea cu o încărcătură aparte. Suporterii mai în vârstă ai naţionalei rememorau preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal 1986, atunci când locul tricolorilor la turneul final fusese luat de oaspeţi. Cei un pic mai tineri se întrebau dacă Anghel Iordănescu, noul dar experimentatul selecţioner al României, mai poate obţine performanţele pe care le-a reuşit cu cea mai de succes generaţie a fotbalului nostru. Suporterii care nu trăiseră niciuna din cele două perioade se puteau doar întreba dacă deja surprinzătoarea naţională a Irlandei de Nord avea capacitatea de a încurca şi România.

Meciul s-a desfăşurat în parametrii previzibili. România a dominat, a avut atitudine pozitivă, dar, prentru cea mai mare parte a partidei, a dus lipsă de inspiraţie la finalizare. Irlanda de Nord a mizat pe aceeaşi reţetă din partidele precedente, o defensivă robustă şi mingi trimise spre Kyle Lafferty, puternicul atacant fiind singurul jucător lăsat de Michael O’Neill în avanposturi. Oaspeţii ar fi putut da lovitura după un sfert de oră. Imediat după faza în care Alexandru Chipciu a luat la ţintă transversala porţii apărate de Roy Carroll, nord-irlandezii au răspuns în viteză iar şutul lui Chris Brunt a trecut puţin pe lângă, spre uşurarea tribunelor.

Cel mai bun jucător al României de până acum în campania pentru EURO 2016, Lucian Sânmărtean, a evidenţiat limitele oaspeţilor printr-o acţiune personală spectaculoasă în care a depăşit lejer o defensivă greoaie şi imobilă. Din păcate alegerea sa altruistă în ceea ce priveşte finalul fazei a însemnat nefructificarea acesteia, Bogdan Stancu fiind incapabil de a controla mingea, căzând înainte de a reuşi un şut.

Partea a doua a păstrat aceeaşi notă, dar România a câştigat un plus de incisivitate. Claudiu Keşeru, intrat la pauză în locul lui Bogdan Stancu, l-a găsit bine în careu pe Raţ, dar Roy Carroll l-a blocat pe căpitanul tricolorilor. Acesta şi-a ruat revanşa în minutul 74, din postura pasatorului decisiv. Mingea trimisă de Raţ în mijlocul careului nord-irlandez a ajuns la Paul Papp, fundaşul de la Steaua Bucureşti şutând cu sete, într-o descătuşare a frustrării care cuprinsese până atunci românii de pe teren şi din tribune.

Parcă pentru a demonstra indubitabil superioritatea asupra oaspeţilor, tricolorii au înscris al doilea gol al partidei într-o manieră pur britanică. Lucian Sânmărtean a centrat la colţul lung, acolo unde Papp s-a infiltrat între doi fundaşi nord-irlandezi, marcând cu o lovitură de cap precisă dintr-un unghi aproape imposibil.

Cu această victorie România devine liderul grupei F a preliminariilor EURO 2016, fiind foarte aproape de un parcurs perfect puţin anticipat. Învinsă, Irlanda de Nord îşi încheie cel mai bun start de campanie din istoria sa fotbalistică, dar păstrează în continuare şanse bune de a ajunge în Franţa.Statisticile meciului

 
60
Posesie
40
 
 
11
Total şuturi
7
 
 
6
Pe poartă
3
 
 
4
Afară
3
 
 
1
Blocate
1
 
 
1
Bare
0
 
 
9
Cornere
3
 
 
1
Offside
0
 
 
3
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
8
Faulturi
11
 
 
472
Total pase
196
 
 
418
Completate
166
 

Filmul meciului

 
45'+1
Connor McLaughlin
Claudiu Keșerü
(Bogdan Stancu)
46'
 
Mihai Pintilii
47'
 
 
52'
Kyle Lafferty
Alexandru Maxim
(Cristian Tănase)
58'
 
 
63'
Sammy Clingan
(Niall McGinn)
Paul Papp
(Răzvan Raţ)
74'
 
Alexandru Chipciu
76'
 
Alexandru Maxim
77'
 
 
78'
Billy McKay
(Corry Evans)
Paul Papp
(Lucian Sânmărtean)
79'
 
Ovidiu Hoban
(Gabriel Torje)
80'
 

Echipele de start

12
3
21
6
2
8
17
10
7
11
9
10
16
13
7
6
11
2
4
18
3
1

Comentarii pe marginea meciului România - Irlanda de Nord