Rinus Michels, Olanda
Rinus Michels, Olanda

Rinus Michels – Îngerul progresist

Povestea lui Rinus Michels, antrenorul de legendă al naţionalei Olandei, finalist al Campionatului Mondial din 1974 şi câştigător al Europeanului 1988
Articol scris de Florin Codreanu
2 februarie 2015

Supranumit „părintele fotbalului total”, Marinus Hendrikus Jakobus Magister Michels s-a evidenţiat în 1974, când a condus echipa reprezentativă a Olandei până în finala Cupei Mondiale. Maşina de fotbal inventată de fostul atacant al Ajaxului a fermecat lumea fotbalului şi a dat naştere conceptului de „fotbal total”. Deşi şi-a bazat cariera pe un conservatorism strict, Michels a dat frâu liber imaginaţiei unor jucători ca Neeskens, Krool, Cruyff, Repp sau Resenbrink şi a reuşit să-şi impună ideile liberale, care au construit una dintre cele mai spectaculoase echipe de fotbal din toate timpurile. Maşinăria lui Michels a cedat însă în 1974 finala Mondialului în faţa Germaniei, deşi, după mai puţin de 60 de secunde de la startul partidei, olandezii aveau deja 1-0 pe tabelă, după o succesiune de 14 pase neîntrerupte.

În 1988, Michels avea însă să conducă răzbunarea olandezilor, care au revenit în Germania pentru a câştiga titlul european. Şi nu oricum, ci de o manieră categorică. Golul fără precedent geometric reuşit de Van Basten în finala contra Uniunii Sovietice a scos pe străzile Amsterdamului peste un milion de olandezi, iar Olanda era încoronată în sfârşit regina fotbalului din Europa. Dogma lui Rinus avusese rezultatul scontat.

Se spune despre Michels că a fost antrenorul cu cel mai mare IQ din istoria fotbalului. Foştii săi elevi mărturiseau că la fiecare deplasare pe care echipa lor o avea, Michels îşi lua cu el două cărţi şi, de fiecare dată, până la întoarcere le citea în întregime. Era felul său de a se relaxa: „Fotbalul e un sport minunat, dar niciodată nu îl poţi considera o manieră potrivită pentru a te relaxa”, avea să mărturisească Michels. Inteligenţa sa i-a permis să-şi întemeieze o carieră impresionantă, dar şi să stăpânească vestiare care adunau mereu personalităţi foarte puternice. Legendarul Johann Cruyff îşi aminteşte: „Când ştiam că vine în control, glumeam între noi: atenţie, vine Generalul! Era foarte strict, ne controla aproape de fiecare dată până la ora 10, uneori chiar şi mai devreme. Dar ştia să se facă plăcut. Îmi amintesc cu plăcere multe farse pe care ni le-a pus la cale de-a lungul timpului. Nimeni însă niciodată nu m-a învăţat atât de multe ca Rinus. Avea o alură aparte, era un lider autoritar, dar plăcut. Stătea de vorbă cu mine înainte sau după meciuri ore întregi, am învăţat de la el cum să mă comport ca fotbalist, dar mai ales ca om”.

Michels şi-a pregătit mereu elevii pentru fiecare meci ca pentru un război. Eroul de la Euro 1988, Marco van Basten rememorează: „A rămas în mintea noastră acea frază: fotbalul e război, nu poţi să mergi niciodată nepregătit la luptă, iar dacă te comporţi prea corect eşti totalmente pierdut. La Europeanul din ’88 am fost nişte războinici cu toţii. Ne-a îmbrăţişat pe fiecare în parte de câte două ori la finalul partidei cu URSS”.

Rinus Michels a avut patru mandate pe banca tehnică a reprezentativei Olandei: primul în 1974, cel de-al doilea între 1984 şi 1985, cel de-al treilea între 1986 şi 1988 şi cel de-al patrulea între 1990 şi 1992. Legendarul tehnician olandez a rămas în istorie prin fabuloasa echipă construită în 1974, dar şi prin titlul european cucerit în 1988, când a dat naştere unei a doua generaţii extraordinare de fotbalişti olandezi în frunte cu Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard, Ronald Koeman sau Jan Wouters. Problemele sale cu inima l-au afectat de-a lungul carierei, iar pe 3 martie 2005 şi-a găsit sfârşitul într-un spital din Aalst (Belgia). În 1999, Marinus Jakobus Hendricus Michels a fost declarat de către FIFA „antrenorul secolului”.Comentarii