Grecia - Insulele Feroe, preliminarii EURO 2016
Grecia - Insulele Feroe, preliminarii EURO 2016

Puncte pentru Insulele Feroe, Liechtenstein, Malta şi San Marino în preliminariile EURO 2016

Patru dintre cele mai slabe cinci naţionale europene conform ierarhiei FIFA au obţinut puncte în etapa a patra a grupelor din preliminariile EURO 2016.
Articol scris de David Petre
20 noiembrie 2014

Patru dintre cele mai slabe cinci naţionale europene conform ierarhiei FIFA au obţinut puncte în etapa a patra a grupelor din preliminariile EURO 2016, Insulele Feroe, Liechtenstein, Malta şi San Marino fiind protagonistele unor mari surprize pe scena fotbalului continental.

Pentru San Marino, punctul câştigat în remiza albă cu Estonia este primul acumulat în întreaga istorie a participării acestei echipe în preliminariile Campionatului European şi pune punct unei serii de 61 de înfrângeri consecutive. Echipa republicii ce ocupă o suprafaţă de doar 61 km pătraţi nu are nicio victorie într-un meci oficial, singurul său succes înregistrându-se într-un amical contra Liechtensteinului în urmă cu zece ani.

O remiză şi mai valoroasă a obţinut Malta, un nesperat 1-1 în Bulgaria, în faţa uneia dintre semifinalistele Campionatului Mondial din 1994. Penalty-ul transformat de Clayton Failla în debutul reprizei secunde a adus maltezilor primul punct în deplasare în ultimii şapte ani, de la un 1-1 în Moldova în preliminariile EURO 2008. În acea campanie maltezii au înregistrat şi o victorie, 2-1 acasă cu Ungaria.

După o serie de 21 de meciuri fără victorie, Liechtenstein a câştigat cu 1-0 meciul din Moldova, în faţa unei echipe care furnizase o mare surpriză în actualele preliminarii reuşind să se întoarcă cu un egal de la Moscova. Ultima oară când Liechtenstein câştigase un meci oficial a fost în 2011, împotriva aceluiaşi adversar, în timp ce ultima victorie în deplasare se înregistrase cu mai bine de 10 ani în urmă, în Luxemburg, într-un meci din preliminariile Campionatului Mondial. Totuşi Liechtenstein nu este la prima ispravă din actualele preliminarii, trupa austriacului Rene Pauritsch reuşind să obţină şi o remiză albă cu Muntenegru în etapa a doua a grupelor.

Cea mai mare surpriză a etapei a patra a preliminariilor EURO 2016 s-a înregistrat pe stadionul Georgios Karaiskakis din Pireu, unde naţionala din Insulele Feroe a câştigat cu 1-0 meciul cu Grecia. Feroezii câştigaseră ultima oară un meci oficial în precedenta campanie de calificare la Campionatul European, 2-0 acasă cu Estonia pe 7 iunie 2011.Comentarii