Polonia

Polonia în istoria Campionatului European de Fotbal

Cupa Henri Delaunay
Cupa Henri Delaunay, trofeul pe care îl primeşte câştigătoarea Campionatului European de Fotbal
Susţin Polonia la EURO 2016!

Statistici Polonia în istoria Campionatului European de Fotbal

Bilanţ în preliminarii

 • 90
  meciuri jucate
 • 38
  victorii
 • 131-100
  golaveraj

Bilanţ la turneele finale

 • 6
  meciuri jucate
 • 0
  victorii
 • 3-7
  golaveraj
Articol scris de Răzvan Mitacu

Istoria echipei naţionale a Poloniei la Campionatul European este una caracterizată mai degrabă de insuccese, cu doar două prezenţe la turneul final, din totalul celor 14 participări, deşi de-a lungul timpului polonezii au obţinut unele rezultate excelente la Campionatul Mondial, printre care două clasări pe locul al treilea, la ediţiile din 1974 şi 1982.

Primul Campionat European, disputat în anul 1960, a adus o eliminare înca din runda inaugurală, când Polonia a înfruntat Spania şi nu a reuşit să se ridice la nivelul adversarului său: deşi Ernest Pohl deschidea scorul în meciul tur, care a avut loc Cracovia, ibericii se impuneau în final cu 4-2, iar returul de pe stadionul Santiago Bernabeu din Madrid avea să fie doar o simplă formalitate (3-0, goluri marcate de Alfredo Di Stefano, Francisco Gento şi Enric Gensana). Un deznodământ similar a fost consemnat şi la Campionatul European din 1964, unde jucătorii lui Czeslaw Krug s-au oprit încă o dată în faza de debut a preliminariilor. Irlanda de Nord continua parcursul de calificare după o dublă victorie cu scorul de 2-0, atat în prima partidă, disputată pe Windsor Park din Belfast, cât şi la retur.

Campionatul European 1968 a avut parte de o schimbare a formatului de desfăşurare a preliminariilor, iar Polonia, sub comanda selecţionerului Antoni Brzezanczyk era repartizată într-o grupă cu Franţa, Belgia şi Luxemburg. Înfrângerea contra Franţei (2-1) a dus la numirea pe banca tehnică a lui Michal Matyas, însă un rezultat de egalitate înregistrat în deplasare cu Luxemburg şi un nou eşec contra reprezentativei franceze, pe stadionul Dziesieciolecia din Varşovia, au scos naţionala poloneză definitiv din lupta pentru calificarea la turneul final.

Germania de Vest s-a numărat printre adversarii în preliminariile pentru Campionatul European 1972, astfel că şansele echipei lui Ryszard Konciewicz (înlocuit ulterior de Kazimierz Gorski) de calificare la turneul final din Belgia erau minime. Un singur punct din cele două confruntări cu Germania de Vest şi remiza consemnată la Tirana, contra Albaniei, au însemnat clasarea pe locul al doilea în grupă şi implicit absenţa de la Campionatul European 1972.

Cu o naţională care reuşea prezenţa în finala mică a Campionatului Mondial 1974 (unde a învins Brazilia), Polonia era încrezătoare că poate obţine prima calificare la un turneu final de Campionat European odată cu preliminariile pentru ediţia organizată de Iugoslavia în 1976. Configuraţia grupei nu avea însă să ajute la începlinirea obiectivului, cu oponenţi precum Italia lui Dino Zoff, Claudio Gentile sau Roberto Bettega, respectiv Olanda lui Johan Cruyff. Şi totuşi selecţionata pregătită de Kazimierz Górski s-a ridicat la nivelul puternicilor săi adversari, reuşind să încheie fără înfrângere din dubla cu Italia (0-0 în ambele partide) şi mai ales să obţină un succes de prestigiu pe teren propriu cu Olanda, scor 4-1, prin golurile marcate de Grzegorz Lato, Robert Gadocha şi Andrzej Szarmach (2). Deşi a încheiat la egalitate de puncte cu prima clasată, diferenţa de golaveraj a făcut ca Polonia să rateze calificarea la turneul final din Iugoslavia în detrimentul Olandei.

Preliminariile Campionatului European din 1980 au propus un nou duel echilibrat cu Olanda pentru calificarea la turneul final din Italia, iar naţionala pregătită de Jacek Gmoch Ryszard Kulesza a încheiat din nou pe poziţia secundă. Însă de această dată polonezii au rămas cu mult mai multe regrete având în vedere că au obţinut trei puncte din cele patru posibile în dubla cu Olanda, dar au irosit avantajul în confruntările cu Germania de Est (înfrângere cu 2-1 în deplasare şi doar o remiză, 1-1, pe teren propriu).

Parcursul foarte bun de la Campionatul Mondial din 1982, când Polonia a fost eliminată de Italia în semifinale, nu a fost confirmat la Campionatul European disputat doi ani mai târziu. Aflată într-o grupă cu Portugalia, Uniunea Sovietică şi Finlanda, naţionala condusă de Antoni Piechniczek reuşea o singură victorie din cele şase meciuri disputate, în deplasare cu Finlanda. Alte două remize şi trei înfrângeri au completat bilanţul modest al polonezilor, care astfel nu s-au putut implica cu şanse reale în lupta pentru calificarea la Euro 1982.

După perioada Generaţiei de Aur din anii 70′ şi începutul anilor 80′, au urmat două decenii dificile la nivel fotbalistic pentru Polonia, iar preliminariile Campionatului European din 1988 nu au făcut excepţie. Naţionala pregătită de Wojciech Lazarek s-a clasat doar pe poziţia a patra într-o grupă din care au mai făcut parte Olanda, Grecia, Ungaria şi Cipru. Rezultate similare şi în campania de calificare la Euro 1992 din Suedia, când Polonia a sperat la o performanţă notabilă până spre finalul preliminariilor, însă două rezultate de egalitate pe teren propriu în ultimele două meciuri din grupă, cu Irlanda (3-3), respectiv Anglia (1-1) au mai adăugat o calificare ratată la Campionatul European.

Tragerea la sorţi pentru preliminariile Euro 1996 au repartizat Polonia într-o grupă dominată de România şi Franţa, care în cele din urmă au obţinut calificarea la turneul final din Anglia. Doar trei victorii reuşite de polonezi, toate pe propria arenă (cu Azerbaidjan, Slovacia şi Israel) nu au fost de ajuns pentru a implica naţionala lui Henryk Apostel în lupta pentru prezenţa la Campionatul European. Patru ani mai târziu Polonia a fost mult mai aproape de calificarea la turneul final din Olanda şi Belgia: aflată într-o grupă cu Suedia, Anglia, Bulgaria şi Luxemburg, echipa pregătită de Janusz Wojcik nu părea să aibă multe şanse de calificare, însă evoluţiile mai degrabă modeste ale englezilor au făcut ca lupta pentru locul al doilea să rămână deschisă până în ultima rundă de meciuri, când Polonia a pierdut duelul din deplasare cu Suedia (2-0) şi a fost astfel nevoită să încheie pe poziţia a treia.

Preliminariile Campionatului European din 2004 au reprezentat o bună oportunitate de accedere în faza turneului final, jucătorii lui Zbigniew Boniek (înlocuit apoi de Pawel Janas) fiind repartizaţi într-o grupă accesibilă, cu Suedia, Letonia, Ungaria şi San Marino. Înfrângerea contra Letoniei de pe teren propriu (0-1) şi un singur punct din cele două partide cu Ungaria au făcut ca Polonia şi piardă în cele din urmă atât calificarea directă, cât şi prezenţa la barajul de calificare, unde a evoluat Letonia.

Sub comanda unui nou selecţioner, Leo Beenhakker, care l-a înlocuit pe Pawel Janas în 2006, Polonia a început campania de calificare la 2008 printr-un eşec dezamăgitor contra Finlandei (1–3) pe stadionul Zawisza din Bydgoszcz. Însă o tânără şi promiţătoare generaţie se contura în naţionala poloneză, cu jucători precum Jakub Błaszczykowski, Łukasz Fabianski sau Dariusz Dudka care îşi făceau treptat un statut de oameni de bază şi contribuiau la un parcurs mult mai bun în drumul către turneul final din Austria şi Elveţia. Şase victorii consecutive, printre care succese importante pe teren propriu cu Portugalia (2-1, goluri Ebi Smolarek) sau în deplasare cu Belgia (1-0 prin reuşita lui Radosław Matusiak) au conturat parcursul spre o primă prezenţă istorică la un turneu final de Campionat European. Grupa de la Euro 2008, cu Germania, Croaţia şi Austria, s-a dovedit totuşi mult prea complicată pentru ca oamenii olandezului Leo Beenhakker să poată aspira la mai mult. Un singur rezultat de egalitate obţinut din cele trei meciuri (1-1 cu Austria, când polonezii au fost egalaţi în ultimul minut al prelungirilor) a pus punct aventurii la prima participare continentală.

Pe 18 aprilie 2007, la Cardiff (Ţara Galilor), Polonia a fost desemnată, alături de Ucraina, să găzduiască turneul final al Campionatului European 2012, cea de-a 14-a ediţie a Europenelor. Un statut care a asigurat prezenţa automată a naţionalei la startul turneului final, unde echipa lui Franciszek Smuda a înfruntat Rusia, Grecia şi Cehia, o grupă ce la prima vedere părea accesibilă şi oferea motive de încredere în posibilitatea ca Polonia să avanseze în fazele eliminatorii de la Euro 2012. Cu alţi jucători intraţi în circuitul naţionalei, precum Łukasz Piszczek, dar mai ales atacantul Robert Lewandowski, aşteptările erau mari înainte de debutul competiţiei, însă pe teren lucrurile nu au decurs deloc într-o manieră pozitivă: debutul cu Grecia a consemnat doar un rezultat de egalitate pe stadionul Naţional din Varşovia (1-1, gol marcat de Lewandowski), deşi gazdele au evoluat în superioritate numerică pe toată durata celei de-a două repprize, după eliminarea lui Sokratis Papastathopoulos. Acelaşi stadion şi acelaşi rezultat şi în următoarea confruntare, cu Rusia, când reuşita lui Jakub Błaszczykowski a anulat golul lui Alan Dzagoev şi a păstrat vii speranţele de calificare în rândul publicului gazdă, iar o victorie cu Cehia ar fi fost de ajuns pentru ca Polonia să obţină prezenţa în sferturi. Deşi nu s-au putut baza pe creativitatea unui jucător de bază precum Tomas Rosicky, cehii s-au apărat atent şi, după ce s-au salvat la capătul unor bune ocazii de gol ale polonezilor, au dat lovitura decisivă cu 18 minute înainte de ultimul fluier, prin Petr Jiracek. Scor final 1-0 şi Polonia încheia dezamăgitor participarea la Campionatul European 2012, în faţa propriilor suporteri.

Polonia în istoria EURO

Ediţie
Faza
TF
M
V
E
I
Optimi
nu
2
0
0
2
Preliminarii
nu
2
0
0
2
Preliminarii
nu
6
3
1
2
Preliminarii
nu
6
2
2
2
Preliminarii
nu
6
3
2
1
Preliminarii
nu
8
5
2
1
Preliminarii
nu
6
1
2
3
Preliminarii
nu
8
3
2
3
Preliminarii
nu
6
2
3
1
Preliminarii
nu
10
3
4
3
Preliminarii
nu
8
4
1
3
Preliminarii
nu
8
4
1
3
Grupe
da
17
8
5
4
Grupe
da
3
0
2
1

Polonia în preliminariile EURO 1960

Optimi de finală

28.06.1959
PoloniaPolonia
2
4
SpaniaSpania
 
14.10.1959
SpaniaSpania
3
0
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1960

2
Meciuri jucate
0
Victorii
0
Egaluri
2
Înfrângeri
2
Goluri marcate
7
Goluri primite

Polonia în preliminariile EURO 1964

Runda preliminară

10.10.1962
PoloniaPolonia
0
2
Irlanda de NordIrlanda de Nord
 
28.11.1962
Irlanda de NordIrlanda de Nord
2
0
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1964

2
Meciuri jucate
0
Victorii
0
Egaluri
2
Înfrângeri
0
Goluri marcate
4
Goluri primite

Polonia în preliminariile EURO 1968

Grupe

02.10.1966
PoloniaPolonia
4
0
LuxemburgLuxemburg
 
22.10.1966
FranţaFranţa
2
1
PoloniaPolonia
 
16.04.1967
LuxemburgLuxemburg
0
0
PoloniaPolonia
 
21.05.1967
PoloniaPolonia
3
1
BelgiaBelgia
 
17.09.1967
PoloniaPolonia
1
4
FranţaFranţa
 
08.10.1967
BelgiaBelgia
2
4
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1968

6
Meciuri jucate
3
Victorii
1
Egaluri
2
Înfrângeri
13
Goluri marcate
9
Goluri primite

Grupa 7

7

Polonia în preliminariile EURO 1972

Grupe

14.10.1970
PoloniaPolonia
3
0
AlbaniaAlbania
 
30.11.-0001
AlbaniaAlbania
1
1
PoloniaPolonia
 
22.09.1971
PoloniaPolonia
5
1
TurciaTurcia
 
10.10.1971
PoloniaPolonia
1
3
RFGRFG
 
17.11.1971
RFGRFG
0
0
PoloniaPolonia
 
05.12.1971
TurciaTurcia
1
0
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1972

6
Meciuri jucate
2
Victorii
2
Egaluri
2
Înfrângeri
10
Goluri marcate
6
Goluri primite

Grupa 8

RFG
10
10
5

Polonia în preliminariile EURO 1976

Grupe

01.09.1974
FinlandaFinlanda
1
2
PoloniaPolonia
 
09.10.1974
PoloniaPolonia
3
0
FinlandaFinlanda
 
19.04.1975
ItaliaItalia
0
0
PoloniaPolonia
 
10.09.1975
PoloniaPolonia
4
1
OlandaOlanda
 
15.10.1975
OlandaOlanda
3
0
PoloniaPolonia
 
26.10.1975
PoloniaPolonia
0
0
ItaliaItalia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1976

6
Meciuri jucate
3
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
9
Goluri marcate
5
Goluri primite

Grupa 5

8
7

Polonia în preliminariile EURO 1980

Grupe

06.09.1978
IslandaIslanda
0
2
PoloniaPolonia
 
15.11.1978
PoloniaPolonia
2
0
ElveţiaElveţia
 
18.04.1979
RDGRDG
2
1
PoloniaPolonia
 
02.05.1979
PoloniaPolonia
2
0
OlandaOlanda
 
12.09.1979
ElveţiaElveţia
0
2
PoloniaPolonia
 
26.09.1979
PoloniaPolonia
1
1
RDGRDG
 
10.10.1979
PoloniaPolonia
2
0
IslandaIslanda
 
17.10.1979
OlandaOlanda
1
1
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1980

8
Meciuri jucate
5
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
13
Goluri marcate
4
Goluri primite

Grupa 4

13
12
RDG
11

Polonia în preliminariile EURO 1984

Grupe

08.09.1982
FinlandaFinlanda
2
3
PoloniaPolonia
 
10.10.1982
PortugaliaPortugalia
2
1
PoloniaPolonia
 
17.04.1983
PoloniaPolonia
1
1
FinlandaFinlanda
 
22.05.1983
PoloniaPolonia
1
1
URSSURSS
 
09.10.1983
URSSURSS
2
0
PoloniaPolonia
 
28.10.1983
PoloniaPolonia
0
1
PortugaliaPortugalia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1984

6
Meciuri jucate
1
Victorii
2
Egaluri
3
Înfrângeri
6
Goluri marcate
9
Goluri primite

Grupa 2

URSS
9

Polonia în preliminariile EURO 1988

Grupe

15.10.1986
PoloniaPolonia
2
1
GreciaGrecia
 
19.11.1986
OlandaOlanda
0
0
PoloniaPolonia
 
12.04.1987
PoloniaPolonia
0
0
CipruCipru
 
29.04.1987
GreciaGrecia
1
0
PoloniaPolonia
 
17.05.1987
UngariaUngaria
5
3
PoloniaPolonia
 
23.09.1987
PoloniaPolonia
3
2
UngariaUngaria
 
14.10.1987
PoloniaPolonia
0
2
OlandaOlanda
 
11.11.1987
CipruCipru
0
1
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1988

8
Meciuri jucate
3
Victorii
2
Egaluri
3
Înfrângeri
9
Goluri marcate
11
Goluri primite

Grupa 5

14
9
1

Polonia în preliminariile EURO 1992

Grupe

17.10.1990
AngliaAnglia
2
0
PoloniaPolonia
 
14.11.1990
TurciaTurcia
0
1
PoloniaPolonia
 
17.04.1991
PoloniaPolonia
3
0
TurciaTurcia
 
01.05.1991
IrlandaIrlanda
0
0
PoloniaPolonia
 
16.10.1991
PoloniaPolonia
3
3
IrlandaIrlanda
 
13.11.1991
PoloniaPolonia
1
1
AngliaAnglia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1992

6
Meciuri jucate
2
Victorii
3
Egaluri
1
Înfrângeri
8
Goluri marcate
6
Goluri primite

Grupa 7

9
0

Polonia în preliminariile EURO 1996

Grupe

04.09.1994
IsraelIsrael
2
1
PoloniaPolonia
 
12.10.1994
PoloniaPolonia
1
0
AzerbaijanAzerbaijan
 
16.11.1994
PoloniaPolonia
0
0
FranţaFranţa
 
29.03.1995
RomâniaRomânia
2
1
PoloniaPolonia
 
25.04.1995
PoloniaPolonia
4
3
IsraelIsrael
 
07.06.1995
PoloniaPolonia
5
0
SlovaciaSlovacia
 
16.08.1995
FranţaFranţa
1
1
PoloniaPolonia
 
06.09.1995
PoloniaPolonia
0
0
RomâniaRomânia
 
11.10.1995
SlovaciaSlovacia
4
1
PoloniaPolonia
 
15.11.1995
AzerbaijanAzerbaijan
0
0
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1996

10
Meciuri jucate
3
Victorii
4
Egaluri
3
Înfrângeri
14
Goluri marcate
12
Goluri primite

Grupa 1

20
13
12

Polonia în preliminariile EURO 2000

Grupe

06.09.1998
BulgariaBulgaria
0
3
PoloniaPolonia
 
10.10.1998
PoloniaPolonia
3
0
LuxemburgLuxemburg
 
27.03.1999
AngliaAnglia
3
1
PoloniaPolonia
 
31.03.1999
PoloniaPolonia
0
1
SuediaSuedia
 
04.06.1999
PoloniaPolonia
2
0
BulgariaBulgaria
 
09.06.1999
LuxemburgLuxemburg
2
3
PoloniaPolonia
 
08.09.1999
PoloniaPolonia
0
0
AngliaAnglia
 
09.10.1999
SuediaSuedia
2
0
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2000

8
Meciuri jucate
4
Victorii
1
Egaluri
3
Înfrângeri
12
Goluri marcate
8
Goluri primite

Grupa 5

22
13
13

Polonia în preliminariile EURO 2004

Grupe

07.09.2002
San MarinoSan Marino
0
2
PoloniaPolonia
 
12.10.2002
PoloniaPolonia
0
1
LetoniaLetonia
 
29.03.2003
PoloniaPolonia
0
0
UngariaUngaria
 
02.04.2003
PoloniaPolonia
5
0
San MarinoSan Marino
 
11.06.2003
SuediaSuedia
3
0
PoloniaPolonia
 
06.09.2003
LetoniaLetonia
0
2
PoloniaPolonia
 
10.09.2003
PoloniaPolonia
0
2
SuediaSuedia
 
11.10.2003
UngariaUngaria
1
2
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2004

8
Meciuri jucate
4
Victorii
1
Egaluri
3
Înfrângeri
11
Goluri marcate
7
Goluri primite

Grupa 4

17
16
13
11

Polonia în preliminariile EURO 2008

Grupe

02.09.2006
PoloniaPolonia
1
3
FinlandaFinlanda
 
06.09.2006
PoloniaPolonia
1
1
SerbiaSerbia
 
07.10.2006
KazakhstanKazakhstan
0
1
PoloniaPolonia
 
11.10.2006
PoloniaPolonia
2
1
PortugaliaPortugalia
 
15.11.2006
BelgiaBelgia
0
1
PoloniaPolonia
 
24.03.2007
PoloniaPolonia
5
0
AzerbaijanAzerbaijan
 
28.03.2007
PoloniaPolonia
1
0
ArmeniaArmenia
 
02.06.2007
AzerbaijanAzerbaijan
1
3
PoloniaPolonia
 
06.06.2007
ArmeniaArmenia
1
0
PoloniaPolonia
 
12.09.2007
FinlandaFinlanda
0
0
PoloniaPolonia
 
13.10.2007
PoloniaPolonia
3
1
KazakhstanKazakhstan
 
17.11.2007
PoloniaPolonia
2
0
BelgiaBelgia
 
21.11.2007
SerbiaSerbia
2
2
PoloniaPolonia
 
08.09.2007
PortugaliaPortugalia
2
2
PoloniaPolonia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2008

14
Meciuri jucate
8
Victorii
4
Egaluri
2
Înfrângeri
24
Goluri marcate
12
Goluri primite

Grupa A

28
24
18

Polonia la turneul final EURO 2008

Grupe

08.06.2008
GermaniaGermania
2
0
PoloniaPolonia
 
12.06.2008
AustriaAustria
1
1
PoloniaPolonia
 
16.06.2008
PoloniaPolonia
0
1
CroaţiaCroaţia
 

Bilanţ la turneul final EURO 2008

3
Meciuri jucate
0
Victorii
1
Egaluri
2
Înfrângeri
1
Goluri marcate
4
Goluri primite

Grupa B

Polonia în preliminariile EURO 2012

Bilanţ în preliminariile EURO 2012

0
Meciuri jucate
0
Victorii
0
Egaluri
0
Înfrângeri
0
Goluri marcate
0
Goluri primite

Polonia la turneul final EURO 2012

Grupe

08.06.2012
PoloniaPolonia
1
1
GreciaGrecia
 
12.06.2012
PoloniaPolonia
1
1
RusiaRusia
 
16.06.2012
CehiaCehia
1
0
PoloniaPolonia
 

Bilanţ la turneul final EURO 2012

3
Meciuri jucate
0
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
2
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa A

6
4
4