Pietro Ghedin, selecţionerul Maltei la EURO 2016

Pietro Ghedin, selecţionerul Maltei
Pietro Ghedin, selecţionerul Maltei
Articol scris de Florin Codreanu

Pietro Ghedin s-a născut pe 21 noiembrie 1952 în Italia. Actualul selecţioner al Maltei a evoluat în cariera sa ca fundaş pentru câteva echipe de Serie A sau Serie B.

A debutat la Venezia în 1969, pentru ca apoi să fie cumpărat de Fiorentina un an mai târziu. După un împrumut pentru două sezoane la Catania, Ghedin a revenit în lotul Fiorentinei, dar a fost vândut definitiv la Lazio Roma, echipa unde a bifat cea mai bună perioadă din cariera sa. A îmbrăcat tricoul lui Lazio în 90 de jocuri între anii 1974-1981, apoi şi-a încheiat cariera de fotbalist evoluând pentru echipe ca Pistoiese, Vigor Senigallia sau Siena.

Ca antrenor a preluat naţionala sub 18 ani a Italiei în 1987, iar din 1992 a ajuns în Malta, unde a pregătit pe rând selecţionata de tineret pentru un an şi prima echipă reprezentativă pentru doi ani. A făcut parte din staful lui Cesare Maldini la Campionatul Mondial din 1998, dar şi din staful lui Dino Zoff la turneul final al campionatului European din 2000. Giovanni Trapattoni l-a avut şi el în funcţia de antrenor secund la turneul final din 2004, după care Ghedin a preluat naţionala de fotbal feminin a Italiei pe care a pregătit-o timp de şapte ani.

După această experienţă a acceptat să revină în Malta, unde din 2012 ocupă din nou funcţia de selecţioner al primei echipe reprezentative. Nu a anunţat încă dacă va continua în funcţie şi după preliminariile Campionatului European din Franţa 2016.

  • Data naşterii: 21 noiembrie 1952
  • Naţionalitate: italian
  • Cariera de jucător: ACF Fiorentina, SS Lazio, AC Venezia, Calcio Catania, Pescara Calcio, AC Pistoiese, AC Siena
  • Antrenor la echipe de club:
  • Selecţioner: Italy Under-18, Malta U21, Malta, Italy (assistant), Italy women

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016