Peter Schmeichel, Danemarca
Peter Schmeichel, Danemarca

Peter Schmeichel, „The Great Dane”, cel mai bun portar de la EURO 92

Peter Schmeichel a fost determinant pentru Danemarca în câştigarea titlului continental la EURO 92, una dintre cele mai mari surprize din istoria competiţiei.
Articol scris de Florin Codreanu
6 februarie 2015

Legenda lui Peter Boleslaw Schmeichel s-a construit de-a lungul timpului prin performanţele extraordinare ale portarului ales de două ori drept „cel mai bun goalkeeper din lume”. Cu siguranţă însă, cel mai important şi interesant moment al carierei portarului născut Gladsaxe a fost Campionatul European din 1992, acolo unde Schmeichel a făcut istorie alături de naţionala ţării sale, iar contribuţia lui s-a dovedit a fi decisivă.

Puţină lume ştie că blondul de legendă din poarta Danemarcei ar fi putut alege la 18 ani să joace pentru reprezentativa Poloniei. Schmeichel s-a născut într-o familie mixtă, tatăl său fiind polonez la origini, iar mama sa daneză. Chiar Peter recunoştea peste ani că i s-a propus această oportunitate: „E adevărat, au fost câteva invitaţii pe care le-am primit din partea Federaţiei Poloneze de Fotbal, dar eu am crescut în Gladsaxe cu o altă mentalitate. M-am considerat mereu danez, iar de la vârsta de 7 ani atât eu cât şi tatăl meu am devenit cetăţeni danezi”.

Peter a crescut în Gladsaxe-Hero până în 1984, când s-a transferat la Hvidovre, apoi la Brøndby, cea mai titrată echipă a danezilor. Din 1991 a ajuns la Manchester United, acolo unde de altfel l-a şi prins Campionatul European din 1992. Jurnalistul britanic Nathan Thomas îl descrie pe Schmeichel: „O forţă venită din Scandinavia, care i-a cucerit pe fanii englezi de la primele imagini în tricoul lui United. Peter a adus un stil unic pentru un portar în fotbalul mondial, a devenit primul portar care îşi domina careul atât fizic, cât şi tehnic sau vocal. Doar întrebaţi-i pe Steve Bruce şi Gary Pallister, care jucau în faţa sa. A devenit un simbol la United şi în întreaga lume. Cred că este cel mai sigur portar din toate timpurile în ceea ce priveşte jocul aerian şi coordonarea propriei defensive”.

Se spune despre portarii mari că reuşesc parade incredibile în momente cruciale. Adevărul este că „The Great Dane” a reuşit să demonstreze această zicală aproape la fiecare fază importantă pe parcursul Campionatului European din Suedia. „Îmi amintesc că urmăream meciurile şi, de foarte multe ori, vocea gigantului blond din poarta noastră era mai puternică decât vocea comentatorului care transmitea meciul”, mărturiseşte jurnalistul danez Martin Køhlert-Bjerregaard. Partida memorabilă cu Franţa din faza grupelor, semifinala extraordinară contra Olandei, finala cu Germania de la Goteborg, toate stau mărturie prestaţiilor incredibile ale legendei danezilor. „Danemarca a cucerit titlul european în 1992 ca printr-o minune. Minunea de cele mai multe ori a avut un nume: Peter Schmeichel”, susţine acelaşi Køhlert-Bjerregaard. „Schmeichel era unic, era un lider în teren şi în afara lui, antrenorul îi cerea mereu să aibă atenţie maximă când îşi aşează zidul la fazele fixe. În timp, Schmeichel a descoperit că e mai util dacă îţi coordonezi defensiva tot timpul şi a devenit tot mai vocal. Autoritar, atent, puternic, impunător. Avea şi un mare avantaj: fundaşii îl ascultau orbeşte pentru că se simţeau siguri în compania lui”.

După 10 ani de la Europeanul incredibil din 1992, Schmeichel mărturisea pentru BBC: „Am crezut în noi, am tratat fiecare meci precum o finală. Noi n-am jucat în Suedia doar finala cu Germania, am avut cinci finale. Secretul succesului? Mixtura perfectă între bucurie, profesionalism, disciplină şi entuziasm”.

Peter a fost desmnat în 1992 portarul turneului final şi a făcut parte alături de colegul său, Brian Laudrup, din echipa ideală a competiţiei. În acelaşi an, Schmeichel a fost desemnat cel mai bun portar din lume, performanţă pe care avea să o repete un an mai târziu. În 1995 a fost desemnat cel mai bun jucător al sezonului în Premier League (performanţă uriaşă pentru un portar), iar un an mai târziu cel mai bun portar din Uefa Champions League.

Articole pe aceeaşi temă

Comentarii