Per-Mathias Hogmo, selecţionerul Norvegiei la EURO 2016

Per-Mathias Hogmo, selecţionerul Norvegiei
Per-Mathias Hogmo, selecţionerul Norvegiei
Articol scris de Florin Codreanu

Per-Mathias Hogmo s-a născut pe 1 decembrie 1959 la Tromso, în Norvegia. Un fost mijlocaş de primă ligă norvegiană, Hogmo s-a făcut remarcat ca antrenor pe banca tehnică a naţionalei de fotbal feminin a Norvegiei, cu care a obţinut performanţe deosebite.

Ca fotbalist, Per-Mathias Hogmo şi-a început cariera la Gratangen, oraşul din sudul regiunii Troms unde a copilărit. Din 1978 a ajuns la FK Mjolner, pentru ca abia în 1984 să facă pasul spre cea mai titrată echipă a regiunii, Tromso IL. A evoluat pentru Tromso un sezon, înainte de a se transfera în Suedia la IFK Norrkoping, dar din 1986 a revenit acasă pentru a bifa alţi trei ani în tricoul grupării sale de suflet. Per-Mathias Hogmo a debutat în 1986 în naţionala de fotbal a Norvegiei, însă debutul său produs într-un meci cu Elveţia a rămas şi singura sa prezenţă în tricoul echipei reprezentative.

Şi-a început cariera de antrenor la Gratangen IL, ca antrenor-jucator. A urmat o perioadă de aproape doi ani pe banca lui Tromsdalen şi un mandat scurt la Tromso IL. După ce a devenit angajat al Federaţiei Norvegiene s-a ocupat de echipele de tineret ale Norvegiei până când, din 1997, s-a îndreptat către fotbalul feminin. Aici, Hogmo a înregistrat un real succes, pentru că a reuşit să ducă naţională de fete a Norvegiei către un onorabil loc patru la Campionatul Mondial din 1999, pentru ca un an mai târziu să aducă medalia de aur pentru Norvegia la Jocurile Olimpice de la Sidney.

Timp de trei ani a pregătit apoi naţionala de tineret sub 21 de ani a Norvegiei şi a avut mandate pe băncile formaţiilor Rosenborg (cu care în 2005 s-a calificat în grupele UEFA Champions League eliminând campioana României, Steaua Bucureşti), Tromso IL şi Djurgardens IF.

Per-Mathias Hogmo a fost o perioadă analist comentator pentru televiziunea NRK, iar cartea sa „Fotbal şi antrenament mental” s-a bucurat de un succes impresionant între iubitorii fotbalului din ţara sa. Din 27 septembrie 2013, Hogmo a devenit selecţionerul echipei reprezentative a Norvegiei, înlocuindu-l în funcţie pe Egil Olsen.

  • Data naşterii: 1 decembrie 1959
  • Naţionalitate: norvegian
  • Cariera de jucător: Gratangen IL, FK Mjølner, Tromsø IL, IFK Norrköping
  • Antrenor la echipe de club: Gratangen IL, Tromsalden UIL, Tromsø IL, Fossum IF, Moss FK, Rosenborg BK, Djurgårdens IF
  • Selecţioner: Norvegia (women), Norvegia Under-21, Norvegia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016