Pavel Vrba, selecţionerul Cehiei la EURO 2016

Pavel Vrba, selecţionerul Cehiei
Pavel Vrba, selecţionerul Cehiei
Articol scris de Football Club

Pavel Vrba s-a născut pe 6 decembrie 1963 la Přerov. S-a format ca fotbalist la echipele de tineret ale cluburilor FC Přerov şi Banik Ostrava, înainte de a debuta în fotbalul mare pentru Zelezarny Prostejov în 1981.

Vrba nu a avut o carieră de jucător impresionantă, de-a lungul anilor îmbracând tricoul mai multor formaţii modeste ale Cehiei, printre care FC Přerov, Banik Havirov şi RH Cheb. Cel mai bun sezon al carierei sale a fost sezonul 1984-1985 când a ajuns să evolueze pentru Banik Ostrava, în prima ligă.

În 1994 s-a retras din cariera de fotbalist şi a îmbrăcat hainele de antrenor. Şi-a făcut debutul chiar pe banca echipei din oraşul său natal, FC Přerov, dar după doi ani a fost solicitat de Erich Cviertna pentru a-l seconda pe banca tehnică a celor de la Banik Ostrava. Rezultatele nu l-au ajutat pe Cviertna, iar acesta a fost demis, Vrba înlocuindu-l ca antrenor interimar pentru o scurtă vreme. Primul să meci a fost însă unul de coşmar: 0-7 contra celor de la Slavia Praga. În 2004, Pavel Vrba a plecat în campionatul slovac, acolo unde a preluat-o pe FC Puchov. După doi ani la acest club a fost contactat de MSK Zilina, echipă cu care a semnat un contract pe două sezoane. La chiar primul său sezon însă, Vrba a adus titlul de campioană grupării slovace.

Din 2008 şi-a început aventura acasă în Cehia, preluând-o pe Viktoria Plzen şi transformând-o într-o grupare de elită a Gambrinus Liga. Pavel Vrba a cucerit două titluri de campion al Cehiei pe banca celor de la Plzen, o Cupă a Cehiei şi o Supercupă în 2011. Mai mult, Vrba şi-a calificat echipa în grupele Uefa Champions League, înainte de a accepta propunerea de a prelua cârma echipei reprezentative a Cehiei. În 2010, 2011, 2012 şi 2013, Pavel Vrba a fost declarat „antrenorul ceh al anului”, o performanţă unică în istoria fotbalului din ţara sa.

  • Data naşterii: 6 decembrie 1963
  • Naţionalitate: ceh
  • Cariera de jucător: FC Baník Ostrava, TJ Železárny Prostějov, RH Cheb, TJ Baník Havířov, FC Přerov
  • Antrenor la echipe de club: FC Přerov, FC Baník Ostrava (youth, assistant), Czech Republic Under-20, FK Púchov, MŠK Žilina, FC Viktoria Plzeň
  • Selecţioner: Slovacia (assistant), Cehia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016