Niko Kovac, selecţionerul Croaţiei la EURO 2016

Niko Kovac, selecţionerul Croaţiei
Niko Kovac, selecţionerul Croaţiei
Articol scris de Florin Codreanu

Niko Kovac s-a născut pe 15 octombrie 1971 la Berlin, din părinţi de origine bosniacă. Fost internaţional croat în 83 de de meciuri, Niko este fratele lui Robert Kovac, şi el un fost internaţional al Croaţiei.

Cea mai mare parte din cariera sa şi-a petrecut-o în fotbalul din Germania. A început să joace la Rapide Wedding în 1987, dar la nici 18 ani a ajuns la Hertha Berlin. După ce a evoluat o vreme pentru echipa secundă a clubului, Niko a fost promovat la echipa mare în 1992. La Hertha, Kovac a evoluat în 148 de partide şi a marcat de 15 ori, înainte să se transfere din 1996 la Bayer Levekusen. A rămas trei ani la gruparea de prima ligă, înainte de a face pasul spre SV Hamburg în 1999.

Cea mai importantă mutare a carierei sale de fotbalist a avut loc în 2001, când marele Bayern Munchen a decis să-l achiziţioneze de la Hamburg. A evoluat două sezoane pentru legendara Bayern, perioadă în care a strâns 34 de jocuri în Bundesliga şi 3 goluri. Din 2003 s-a întors acasă la Hertha Berlin, pentru care a mai bifat 75 de prezenţe şi alte opt reuşite. Ultimii trei ani din cariera i-a petrecut în Austria la Red Bull Salzburg, echipă pentru care în 65 de partide a punctat de 9 ori. Ca jucător a câştigat un titlu în Germania cu Bayern Munchen, un altul în Austria cu Red Bull Salzburg, o Cupă a Germaniei şi o Cupă Intercontinentală, ambele cu Bayern Munchen.

După retragerea din activitate a devenit antrenor la Academia clubului Red Bull Salzburg, apoi a fost promovat ca secund al lui Ricardo Moniz la conducerea primei echipe. În 2012, Niko Kovac a fost considerat favorit pentru a prelua postul de antrenor principal al formaţiei austriece, care l-a preferat în cele din urmă pe Roger Schmidt. În ianuarie 2013, Igor Stimac, selecţionerul Croaţiei, a anunţat că Niko Kovac şi fratele său Robert vor prelua echipa de tineret sub 21 de ani a Croaţiei.

A strâns cinci victorii în cinci partide în preliminariile Campionatului European, dar din octombrie 2013 preşedintele Federaţiei de Fotbal din Croaţia, Davor Suker, a anunţat că Niko va îndeplini rolul de antrenor interimar după demiterea lui Stimac. Câteva zile mai târziu, Niko Kovac a semnat un contract pe doi ani cu Federaţia Croată, devenind antrenor principal cel puţin până la finalul lui Euro 2016.

  • Data naşterii: 29 septembrie 1953
  • Naţionalitate: croată
  • Cariera de jucător: -
  • Antrenor la echipe de club: Prigorje Markuševec, TPK, Zadar, Dubrava, Inter Zaprešić, Osijek, Zadar, Slaven Belupo, Croatia Sesvete, Inter Zaprešić, Kamen Ingrad, Inter Zaprešić, Lokomotiva, Dinamo Zagreb, Radnik Sesvete, Maribor, Slaven Belupo, Lokomotiva
  • Selecţioner: Croatia U21 (secund), Libia (secund), Libia U-21

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016