Revista World Soccer dedicată EURO 2016
Revista World Soccer dedicată EURO 2016

Naţionala României, prezentată de revista World Soccer în numărul dedicat EURO 2016

O echipă în criză de identitate şi lipsă de formă - aceasta este impresia pe care revista World Soccer o lasă cititorior săi despre naţionala României.
Articol scris de David Petre
19 mai 2016

Selecţie subţire. România are puţine variante ofensive dar este încrezătoare că poate produce o surpriză

România se întoarce la un turneu final după opt ani de încercări eşuate, iar EURO 2016 este doar a doua competiţie majoră la care participă după retragerea lui Gheorghe Hagi în 2000. Aşteptările sunt mari, dar rămâne de văzut dacă actuala generaţie are atuurile necesare ca să triumfe în Europa.

Deşi au primit doar două goluri în cele zece jocuri din preliminarii, numerele nu vor fi de partea elevilor lui Anghel Iordănescu în acestă vară. Rivalele Franţa, Elveţia şi Albania au propriile probleme, însă marea îngrijorare a selecţionerului român este lipsa de formă şi numărul redus de minute bifate de cei consideraţi liderii actualei generaţii. Vlad Chiricheş (Napoli), Răzvan Raţ (Rayo Vallecano) sau Alex Maxim (Stuttgart) au întâmpinat cu toţii probleme de-a lungul sezonului, iar lucrurile stau cu atât mai rău cu cât competiţia internă pare să se confrunte cu o lipsă de talent.

România a marcat doar 11 goluri în preliminarii deşi a avut adversari modeşti, însă Hagi rămâne optimist: „Încă avem talent, suntem o naţiune importantă, cu jucători mari. Va trebui să dăm totul şi să luptăm exemplar împotriva fiecărui oponent. Dacă nu ne propunem să fim printre cei mai buni de ce mai mergem în Franţa? Nu avem motive să ne considerăm inferiori niciunui adversar”.

Din păcate, în lotul de astăzi nu sunt semne ale calităţii şi aurei generaţiei lui Hagi. Mai presus de orice, nu există un lider absolut care să preia tricoul cu numărul 10. Adrian Ilie şi Adrian Mutu l-au purtat după retragerea lui Hagi în 2000, dar purtătorul s-a schimbat de trei ori din 2014, fapt ce relevă o criză serioasă a postului de playmaker.

Mai mult, cel mai bun jucător din ultimele 12 luni nici măcar nu a fost inclus în lotul lui Iordănescu în acest an, selecţionerul fiind lipsit de reţineri atunci când i-a refuzat lui Constantin Budescu un loc printre tricolori după transferul în liga a doua din China. De fapt, nu mai puţin de patru dintre cei cinci jucători care au marcat în preliminarii au lipsit de la amicalele disputate de România în luna martie.

Lipsa opţiunilor ofensive nu este singurul lucru care îi dă bătăi de cap lui Iordănescu înaintea turneului. Chiar dacă statisticile indică o echipă cu o defensivă de fier, România a părut să aibă probleme de fiecare dată când a întâlnit un adversar de calibru. Trei sau patru locuri din compartimentul defensiv sunt încă vacante, în condiţiile în care Chiricheş (rezervă în cele mai multe meciuri de Serie A) pare a fi singura certitudine ca fundaş central.

La peste 100 de selecţii la echipa naţională, căpitanul Raţ este şi el un semn de întrebare. Fundaşul stânga ce a activat în trecut la Şahtior Doneţk şi West Ham United a ajus la 35 de ani şi a lipsit patru luni de pe teren după o accidentare, deci ar putea avea probleme să îşi regăsească în timp util cea mai bună formă fizică.

Sunt mai multe dubii decât certitudini în echipa tricoloră, dar fotbaliştii români vor încerca să profite la maxim de această oportunitate. În ciuda palmaresului modest la EURO – o singură victorie (contra Angliei în 2000) în 13 meciuri – jocul de astăzi al României se bazează pe absorbţia presiunii şi încercarea de a sabota construcţia adversarului.

Pentru români, frustrarea şi entuziasmul vor merge mână în mână la EURO. Vor putea să împingă echipa în optimile de finală?

Puţine surprize la îndemână

România va merge în Franţa fără să pregătească surprize tactice adversarilor din Grupa A, iar lipsa spiritului de aventură se datorează resurselor limitate pe care selecţionerul Anghel Iordănescu le are la mijlocul terenului, dar şi abordării sale precaute a jocului.

România alternează sistemele 4-2-3-1 şi clasicul 4-4-2, cel din urmă urmând a fi, probabil, „planul A” doar în ultimul meci al grupei, împotriva Albaniei. Tricolorii ar putea ceda deliberat controlul balonului, mizând pe contraatac marcarea unui gol în jocurile cu Franţa şi Elveţia. Este ceea ce România a făcut şi în preliminarii, chiar şi împotriva unor formaţii ca Irlanda de Nord şi Ungaria.

Iordănescu nu are încă răspuns privind şapte dintre titularii cu care va aborda jocul de deschidere de la EURO 2016, cu Franţa, pe 10 iunie. Ciprian Tătăruşanu în poartă, Vlad Chiricheş ca fundaş central şi Ovidiu Hoban şi Mihai Pintilii ca închizători par a fi singurele certitudini în echipa de start dacă vor fi feriţi de probleme fizice. În afara acestora, toate celelalte poziţii rămân deschise discuţiei.

Un plus de creativitate poate veni de la mijlocaşul Nicuşor Stanciu, care a debutat în luna martie în amicalul cu Lituania şi a fost omul meciului în jocul cu Spania, câteva zile mai târziu. El ar putea prelua sarcinile numărului 10, în spatele unui singur atacant, Florin Andone, care are capacitatea de a exploata la maxim spaţiile largi.

Iordănescu nu are multe soluţii pe flancuri, acolo unde va trebui să folosească jucători ieşiţi din formă sau nerefăcuţi complet după probleme fizice. Are şi posibilitatea de a improviza, folosind fotbalişti proveniţi din alte posturi.

Anghel Iordănescu

A fost numit „antrenorul secolului” de către Federaţia Română de Fotbal după ce a condus naţionala României în sferturile Campionatului Mondial din 1994 şi sferturile EURO 96. S-a retras din sport în 2004 pentru a urma o carieră politică, dar a revenit în funcţia de selecţioner după demisia lui Victor Piţurcă în octombrie 2014. Este de aşteptat să renunţe la acest post după EURO 2016 şi să rămână în preajma naţionalei ca director tehnic, locul său pe bancă urmând a fi luat de unul din cei trei secunzi.

Iordănescu, în propriile cuvinte

+ „Campionatul European 2016 va fi o experienţă nouă pentru cei mai mulţi dintre componenţii lotului”.

+ „Nu pornim ca favoriţi în faţa nimănui, va trebui să muncim mult împotriva celor trei adversari din grupă. Franţa este o fostă campioană mondială, Elveţia vine cu un pedigree fantastic, iar Albania a progresat enormal în ultimii ani”.

+ „Nu intenţionam să revin în fotbal ca antrenor şi trebuie să mărturisesc că am şi refuzat prima propunere venită din partea preşedintelui Federaţiei. Am acceptat însă a doua propunere, pentru că înţeleg bine echipa naţională şi fotbalul românesc, care acum trece printr-un moment delicat”.

 

Notă: Textul original a fost redactat de Emanuel Roşu pentru revista World Soccer.Comentarii