Mykhailo Fomenko, selecţionerul Ucrainei la EURO 2016

Mykhailo Fomenko, selecţionerul Ucrainei
Mykhailo Fomenko, selecţionerul Ucrainei
Articol scris de Florin Codreanu

Mykhaylo Fomenko s-a născut pe 19 septembrie 1948 în localitatea Mala Rybytsia din fosta Uniune Sovietică. A fost un fundaş valoros, care a bifat 22 de selecţii în echipa reprezentativa a Uniunii Sovietice şi peste 200 de meciuri în tricoul lui Dynamo Kiev, una dintre forţele Europei în acea perioadă.

Până să ajungă la Dynamo Kiev, Fomenko a evoluat pentru Spartak Sumy şi FC Zorya Luhansk, însă din 1972 a făcut pasul către fotbalul de performanţă fiind remarcat de oficialii lui Dynamo. La gruparea din Kiev, Mykhaylo Fomenko a câştigat trei titluri de campion al fostei Uniuni Sovietice, Cupa Uniunii Sovietice, Supercupa Europei şi Cupa UEFA. A participat alături de echipa reprezentativă la turneul final al Campionatului European din 1972, unde a reuşit să dispute finala turneului, pentru ca patru ani mai târziu să câştige medalia de bronz alături de URSS la jocurile Olimpice de vară de la Montreal.

Şi-a început cariera de antrenor la un nivel foarte jos. Între 1979 şi 1993 îl găsim pe banca tehnică a unor echipe mai mult decât modeste precum FC Frunzenets Sumy, FC Desna, Kryvbas, FC Guria Lanchkhuti, FC Rashid Baghdad sau FC Automobilist Sumy.
În 1993 este numit în funcţia de antrenor principal la Dynamo Kiev, după ce o perioadă fusese consultant şi instructor în cadrul clubului. Câştigă titlul şi Cupa în Ucraina cu Dynamo, iar în 1994 alege oferta Federaţiei din Guineea, unde nu rezistă însă pentru mult timp. Se întoarce în Ucraina şi o pregăteşte pe Metalist Kharkov în două rânduri (1996-2000) şi (2001-2002), fără rezultate deosebite. Devine vicepreşedinte de club în 2005, acceptând propunerea grupării FC Spartak Sumy, dar nu poate sta departe de teren şi, în acelaşi an, acceptă înţelegerea cu Tavryia Simferopol.

Pe 26 decembrie 2012, Mykhaylo Fomenko este numit în funcţia de selecţioner al Ucrainei, după ce Federaţia Ucrainiana nu s-a înţeles cu Harry Redknapp, Mircea Lucescu sau Sven Goran Eriksson. Contractul său cu Federaţia din Ucraina a fost deja prelungit până la sfârşitul lui 2015.

  • Data naşterii: 19 septembrie 1948
  • Naţionalitate: ucrainean
  • Cariera de jucător: FC Spartak Sumy, FC Zorya Luhansk, FC Dynamo Kyiv
  • Antrenor la echipe de club: FC Frunzenets Sumy, FC Desna Chernihiv, FC Kryvbas Kryvyi Rih, FC Guria Lanchkhuti, FC Rashid Baghdad, FC Avtomobilist Sumy, FC Dynamo Kyiv, FC Veres Rivne, Guinea, FC CSKA Kyiv, FC Metalist Kharkiv, SC Tavriya Simferopol, FC Salyut Belgorod
  • Selecţioner: Ucraina

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016