Morten Olsen, selecţionerul Danemarcei la EURO 2016

Morten Olsen, selecţionerul Danemarcei
Morten Olsen, selecţionerul Danemarcei
Articol scris de Florin Codreanu

Morten Per Olsen s-a născut pe 14 august 1949 în localitatea Vordinborg din Danemarca. A fost un excelent mijlocaş defensiv şi a strâns peste 100 de selecţii în reprezentativa ţării sale, fiind considerat unul dintre marile nume pe care Danemarca le-a oferit fotbalului mondial.

Olsen s-a format ca jucător la juniorii echipei Vordingborg IF. La 20 de ani împliniţi s-a transferat la B1901, unde a evoluat timp de două sezoane, până când a fost cumpărat de belgienii de la Cercle Brugge. Patru ani a petrecut Morten Olsen la Cercle, echipă pentru care în 132 de meciuri a marcat de opt ori. A ajuns în 1976 la Racing White, unde în 106 meci a punctat de alte patru ori înainte ca în 1980 să fie transferat de Anderlecht Bruxelles, o forţă a acelor vremuri în Europa.
A rămas timp de şase ani la Anderlecht cu care a câştigat Cupa UEFA în 1982 şi trei titluri de campion al Belgiei. În două rânduri (1983 şi 1986) a fost desemnat cel mai bun jucător danez al anului. A ales să încerce o nouă experienţă pe final de carieră şi a plecat în Germania la FC Koln, unde în trei sezoane a prins 80 de jocuri. La sfârşitul carierei sale a fost considerat de presă şi specialişti drept cel mai bun jucător din istoria Danemarcei până în acea vreme.

Şi-a început apoi cariera de antrenor în ianuarie 1990 la Brondby, conducând clubul către două titluri de campioană a Danemarcei. Brondby a pătruns în acei ani în elita cluburilor puternice ale Europei, atingând chiar semifinalele Cupei UEFA în sezonul 1990-1991.

În 1993 a revenit în Germania la Koln, de această dată ca antrenor. A salvat de la retrogradare gruparea germană, iar apoi a păstrat clubul departe de zona „nisipurilor mişcătoare” din Bundesliga.

Din iulie 1997 a preluat marele Ajax Amsterdam unde l-a transferat pe căpitanul naţionalei daneze, Michael Laudrup. A câştigat un titlu de campion al Olandei în 1997 şi o Cupă a Olandei în acelaşi sezon, dar în 1998 a fost demis în urma unor probleme în vestiar. A preluat apoi naţionala daneză de fotbal începând cu anul 2000 şi a calificat-o la Campionatele Mondiale din 2002 şi 2010, precum şi la turneele finale ale Campionatelor Europene din Portugalia 2004 şi Ucraina-Polonia 2012. Este unul dintre cei mai longevivi selecţioneri din fotbalul mondial, iar actualul său contract cu Federaţia Daneză se întinde până în iunie 2016. Pentru că a anunţat că se gândeşte la retragere, Olsen şi-a numit şi potenţialul successor în persoana fostului mare fotbalist Michael Laudrup, fostul său elev.

  • Data naşterii: 14 august 1949
  • Naţionalitate: danez
  • Cariera de jucător: B 1901, Cercle Brugge KSV, RWD Molenbeek, RSC Anderlecht, 1. FC Köln
  • Antrenor la echipe de club: Brøndby IF, 1. FC Köln, AFC Ajax
  • Selecţioner: Danemarca

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016