Mixu Paatelainen, selecţionerul Finlandei la EURO 2016

Mixu Paatelainen, selecţionerul Finlandei
Mixu Paatelainen, selecţionerul Finlandei
Articol scris de Florin Codreanu


Mixu Paatelainen s-a născut pe 3 februarie 1967 la Helsinki. Şi-a început cariera de jucător ca atacant, în 1985, în tricoul grupării FC Haka Valkeakosken. După 18 goluri marcate în primele două sezoane ca profesionist a ales să părăsească Finlanda cu destinaţia Scoţia. Aici a evoluat pentru cinci ani în tricoul lui Dundee United şi pentru alţi doi ani în tricoul lui Aberdeen, două formaţii istorice ale fotbalului scoţian. Aventura fotbalistului Paatelainen a continuat în Anglia, unde timp de patru ani a evoluat cu succes pentru Bolton şi Wolverhampton, înainte de a reveni în Scoţia pentru trei sezoane în tricoul lui Hibernian.

După un scurt periplu la RC Strasbourg in Franţa, Mixu a revenit pentru a treia oară în fotbalul scoţian tot la Hibernian. S-a retras de altfel din activitate în Scoţia, după alţi trei ani în care a schimbat trei echipe: St. Johnstone, St. Mirren şi Cowdenbeath. A fost selecţionat de 70 de ori în naţionala Finlandei pentru care a marcat de 18 ori.

La Cowdenbeath în liga a treia scoţiană, a debutat de altfel în cariera de antrenor în sezonul 2005-2006 şi a reuşit să obţină o promovare nesperată. A fost prima sa experienţă că antrenor principal după ce între 2003 şi 2005 a fost secund la St. Johnstone, respectiv St. Mirren. La sfârşitul lui 2006 a ales să revină în ţara sa natală unde a pregătit-o pe TPS, dar din 2008 a fost numit pe banca tehnică a scoţienilor de la Hibernian. A lăsat o impresie pozitivă şi după un sezon de pauză a preluat-o pe Kilmarnock, echipa unde a reuşit cel mai bun sezon din cariera sa de antrenor. Recunoscut pentru stilul său britanic afişat în teren, Paatelainen a dus-o pe Kilmarnock în Cupele Europene şi a fost desemnat managerul anului în Scoţia, devansându-l pe Neill Lennon de la Celtic.

Din 31 martie 2011 ocupă funcţia de selecţioner al Finlandei, acolo unde după 40 de meciuri are un bilanţ pozitiv: 16 victorii obţinute şi 10 remize, faţă de 14 înfrângeri suferite la cârmă finlandezilor. Contractul său cu Federaţia Finlandeză a fost recent prelungit până în 2016.

  • Data naşterii: 3 februarie 1967
  • Naţionalitate: finlandez
  • Cariera de jucător: Valkeakosken Haka, Dundee United FC, Aberdeen FC, Bolton Wanderers FC, Wolverhampton Wanderers FC, Hibernian FC (twice), RC Strasbourg, Saint Johnstone FC, Saint Mirren FC
  • Antrenor la echipe de club: Cowdenbeath FC, TPS Turku, Hibernian FC, Kilmarnock FC
  • Selecţioner: Finlanda

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016