Michael O’Neill, selecţionerul Irlandei de Nord la EURO 2016

Michael O Neill, selecţionerul Irlandei de Nord
Michael O Neill, selecţionerul Irlandei de Nord
Articol scris de Florin Codreanu

Michael O’Neill s-a născut pe 5 iulie 1969 la Portadown. Şi-a început cariera de jucător în prima divizie nord irlandeză îmbrăcând tricoul grupării Coleraine, însă după trei ani a fost remarcat de grupările din Premier League. Aşa a ajuns mijlocaşul Michael O’Neill la Newcastle United, unde a evoluat timp de trei sezoane, înainte să se transfere în Scottish Premier League la Dundee United şi mai apoi la Hibernian. A revenit în Anglia pentru a evolua la Coventry City, Reading sau Wigan, pentru ca în 2001 să evolueze timp de un sezon în Major League Soccer pentru Portland Timbers. După un scurt periplu pe final de carieră în ţara sa natală la Glentoran cu care a reuşit „dubla” în sezonul 2002-2003, O’Neill s-a retras din activitate în tricoul grupării scoţiene Ayr United. A bifat 31 de selecţii în echipa reprezentativă şi a marcat de patru ori, două dintre aceste goluri fiind reuşite într-un memorabil meci contra Austriei în campania pentru Euro 1996.

Cariera în antrenorat şi-a început-o în 2006 tot în Scoţia, unde timp de două sezoane a pregătit-o pe Brechin. Următorii doi ani îl găsesc pe Michael O’Neill la cea mai puternică echipa a Irlandei, Shamrock Rovers, grupare cu care a câştigat două titluri de campion al Irlandei şi o Cupă. Totodată, Michael O’Neill a devenit primul antrenor care califică o echipă din Irlanda în grupele unei competiţii europene, după ce „The Hoops” au eliminat Partizan Belgrad în playoff-ul pentru grupele UEFA Europa League 2011/12.

Din 2011 ocupa funcţia de selecţioner al Irlandei de Nord, unde a reuşit câteva rezultate interesante printre care un egal în Portugalia şi o victorie pe teren propriu cu Rusia în campania pentru Cupa Mondială din Brazilia 2014. În noiembrie 2013, Michael O’Neill şi-a prelungit contractual cu Federaţia Nord-Irlandeză pentru încă doi ani.

  • Data naşterii: 5 iulie 1969
  • Naţionalitate: nord-irlandez
  • Cariera de jucător: Coleraine FC, Newcastle United, Dundee United, Hibernian, Coventry City, Aberdeen, Reading, Wigan Athletic, Saint Johnstone, Portland Timbers, Clydebank, Glentoran, Ayr United
  • Antrenor la echipe de club: Brechin City, Shamrock Rovers
  • Selecţioner: Irlanda de Nord

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016