EURO 2016, Optimi de finală, 25 iunie 2016, ora 19:00
Ţara Galilor

Ţara Galilor - Irlanda de Nord

Irlanda de Nord
 PreliminariiTurnee finaleTotal
EURO
Ţara Galilor110010100000211020
Irlanda de Nord101010010000201102
FIFA
Ţara Galilor302111000000412166
Irlanda de Nord100131200000412166
Amicale
Ţara Galilor00000000000089432125186126
Irlanda de Nord00000000000089252143126186
Ţara Galilor s-a calificat pentru prima dată în istoria sa în sferturile de finală ale unui Campionat European după ce a trecut de Irlanda de Nord, scor 1-0.
Articol scris de Florin Codreanu

Ţara Galilor s-a calificat pentru prima dată în istoria sa în sferturile de finală ale unui Campionat European de Fotbal. Galezii sunt însă la a doua calificare în sferturile de finală ale unui turneu major, după cea obținută la Campionatul Mondial din 1958. Naţionala lui Gareth Bale (co-autor la singurul gol al serii) a depăşit Irlanda de Nord, după un duel britanic lipsit de spectacol fotbalistic.

Parc de Princes a fost luat cu asediu de britanici cu câteva ore înainte de meci. După controale riguroase, mulţi dintre fanii îmbrăcaţi fie în roşu, fie în verde şi-au făcut apariţia pe arena pariziană cântând. Aproape de ora şase locală, toţi erau pregătiţi de jocul tradiţional al claselor de jos, un mod comun şi util de distracţie şi cult al naţionalismului britanic. La doar câteva zeci de ore de la celebrul Brexit, fotbalul britanic era pregătit de sărbătoare. „God save the Queen” a fost însă cântat doar de nord-irlandezi în cor. Cei îmbrăcaţi în roşu au cântat din zeci de mii de piepturi „Hen Wlad Fy Nhadau” adică „ţinutul părinţilor mei”. Sau Cymru, aşa cum le place galezilor să spună. În teren, două echipe de atleţi pietrosi n-au avut vreme de schimburi de replici amicale şi au trecut la luptă. O luptă fizică, o luptă surdă, o luptă britanică, pur britanică, dezvelită de fiecare duel unu vs unu între roşii şi verzi. N-a existat notorietate, n-am simţit nicio clipă de insistente lipsite de modestie, niciun soi de reflex mahalagesc. Fiecare duel a însemnat o bătălie, fiecare minge jucată în orice suprafaţă de teren era un „land” de câştigat. Cine şi-a dorit să vadă acest meci în căutarea spectacolului fotbalistic, greşise fără discuţie canalul. A fost însă seară în care britancii au încercat să nu se despartă de nobleţea lor originară pentru a depăşi ruşinea egal distribuită în urmă cu câteva zeci de ore de UK Independence Party şi adepţii săi.

Am anticipat în analiza acestui meci că Ţara Galilor – Irlanda de Nord nu va fi un duel atât de dezechilibrat pe cât se aştepta lumea. Nord-irlandezii au intrat decişi să-şi vândă scump pielea, în timp ce galezii au părut în multe momente intimidaţi de tupeul alb-verzilor. A rezultat o încleştare fizică impresionantă, care a ocolit în multe momente spectacolul aşteptat de spectatori şi telespectatori. O’Neill nu a renunţat la principii şi a aşezat Irlanda de Nord într-un 4-1-4-1 cu Lafferty în rol de vârf împins şi turn de control pentru colegii săi. Galezii au încercat să urce liniile în foarte multe momente din prima parte şi în general în repriza secundă, dar construcţia jocului le-a jucat feste lui Ramsey, Allen et comp. Şi totuşi, galezii au avut ceva în plus. Ceva puţin vizibil şi mult mai puţin palpabil. În foarte multe meciuri din era Coleman, Ţara Galior a dezvoltat o capacitate aparte, o capacitate cu care nu te naşti, dar de pe urma căreia poţi să trăieşti. Capacitatea de a câştiga în orice condiţii, cu o coajă de pâine în mână şi cu o încredere oarbă în şansa celui ce nu abandonează. O capacitate care în multe momente importante ţine loc de calitate şi poate transforma cei mai neputincioşi fotbalişti în cei mai dotaţi oameni ai credinţei.

Până la final, galezii au crezut în şansa lor. Mai mult decât au făcut-o nord irlandezii şi mai mult decât suficient pentru a se califica în sferturile de finală ale unui turneu de o asemenea importanţă pentru prima dată în istoria lor. Într-un meci plin de faze nereuşite şi de speranţe deşarte, galezii au găsit calea spre fericire după o centrare a lui Gareth Bale, deviată nefericit în poartă de Gareth McAuley, până mai ieri, erou al ţării sale după prestaţia extraordinară contra Ucrainei. N-a fost cea mai inspirată decizie a lui McAuley, însă centrarea lui Bale ar fi ajuns oricum la Robson-Kanu, excelent plasat. A fost golul care a asigurat o pagină incredibilă de istorie pentru această selecţionată galeză, sfert-finalistă – dacă va vine să credeţi – la un turneu final de Campionat European. A fost golul ce a zguduit arena pariziană care s-a cutremurat ca un intestin de cetaceu atins de harpon. A fost golul care a ingenucheat peluza alb-verde, însă doar pentru câteva minute. Pentru că minunaţii fani nord-irlandezi n-au uitat de ce erau acolo. N-au uitat că McAuley, Lafferty, Dallas sau fraţii Evans au făcut posibilă această optime de finală. Au continuă să cânte pentru favoriţii lor, dar au găsit puterea să-şi aplaude adversarii. Nu rivalii, adversarii. Nord-irlandezii, cu picioarele lor musculoase şi un pic ţepene au părăsit Parc de Princes cu capul sus. Pentru că au meritat să facă asta şi pentru că fanii lor au înţeles că atât s-a putut. Galezii în schimb au sărbătorit. Aveau şi de ce să o facă. Pentru că Ţara Galilor pare exemplul de care au nevoie toţi cei care pierd meciuri de fotbal pentru că se tem. Galezii nu se tem! Se adaptează, luptă, cred…cred mereu. Chiar dacă termină coaja de pâine şi stomacul le fluieră, nu încetează să creadă explicându-ne încă o dată cât şi de ce este atât de frumos sportul de echipă. Şi cât de frumos se poate trăi el între britanici.

Statistici

 
55
Posesie
45
 
 
7
Total şuturi
6
 
 
1
Pe poartă
3
 
 
3
Afară
1
 
 
3
Blocate
2
 
 
0
Bare
0
 
 
0
Cornere
6
 
 
2
Offside
1
 
 
2
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
8
Faulturi
19
 
 
396
Total pase
288
 
 
309
Completate
213
 

Echipele de start în meciul Ţara Galilor - Irlanda de Nord de la EURO 2016

1
4
6
5
3
10
16
7
2
11
18
10
19
8
16
14
13
18
4
20
5
1

Filmul meciului Ţara Galilor - Irlanda de Nord

 
44'
Stuart Dallas
Hal Robson-Kanu
(Sam Vokes)
55'
 
Neil Taylor
58'
 
Jonathan Williams
(Joe Ledley)
63'
 
 
67'
Steven Davis
 
69'
Conor Washington
(Jamie Ward)
Gareth McAuley
75'
 
 
79'
Niall McGinn
(Oliver Norwood)
 
84'
Josh Magennis
(Gareth McAuley)
Aaron Ramsey
90'+4