EURO 2016, Grupa F, 14 iunie 2016, ora 22:00
Portugalia
Portugalia
1 - 1
Islanda
Islanda
Islanda a scos un egal cu Portugalia în Grupa F de la EURO 2016
Islanda a scos un egal cu Portugalia în Grupa F de la EURO 2016

Portugalia – Islanda 1-1. Islanda nu se dezminte şi ţine în şah Portugalia

 PreliminariiTurnee finaleTotal
EURO
FIFA
Amicale
Islanda a realizat supriza în Grupa F de la EURO 2016, obţinând o remiză cu Portugalia deşi a fost condusă la pauză. Golul lusitanilor, marcat de Nani.
Articol scris de Florin Codreanu

Peste 6000 de fani islandezi au sărbătorit la faţa locului debutul echipei naţionale la Campionatul European de Fotbal din Franţa. Reprezentativa cu doi selecţioneri a confirmat parcursul bun din preliminarii şi, după o prima repriză slabă, a reuşit să egaleze Portugalia şi să producă o a doua surpriză în această grupă F de la Euro 2016.

Portugalia s-a apropiat de vecina sa iberică, Spania, la capitolul posesie în acest joc, atingând undeva spre minutul 80 pragul de 70%. N-a fost suficient pentru ca Ronaldo et comp să-şi asigure victoria în primul duel de la Euro 2016 în compania ambiţioasei reprezentative a Islandei. În ciuda celor zece şuturi cadrate şi a celor peste douăzeci de acţiuni de poartă, lusitanii şi-au evidenţiat încă o dată carenţele ofensive. Portugalia trăieşte deja de câţiva ani buni pe spatele starului său, Cristiano Ronaldo, care resimte teribil absenţa unor jucători ofensivi de acelaşi calibru. Fernando Santos a încercat în acest meci cu Nani în rol de atacant şi i-a ieşit parţial, aproximativ 30-35 de minute. Fostul star de la Manchester United nu mai are agilitatea de altădată, dar rămâne un jucător de calitate şi a fost omul potrivit la centrarea din minutul 30 a lui Andre Gomes, centrare care a dus la deschiderea scorului. A fost însă una din puţinele faze de atac în care Portugalia a părut să aibă un atacant veritabil în teren.

În ciuda unui control bun la mijlocul terenului, lusitanii s-au văzut nevoiţi să improvizeze atunci când a venit vorba de construcţie ofensivă. Sigur, Moutinho, Joao Mario sau Andre Gomes şi-au îndeplinit cu brio rolul de dispeceri. Chiar şi fundaşii laterali, Vieirinha şi Rafael Guerreiro au lăsat o impresie pozitivă, însă impresia generală a fost că degeaba cari mingea înspre careul advers, atât timp cât singurele tale repere ofensive sunt loviturile lui Cristiano, omul care mereu are în preajma sa măcar doi adversari. Experimentatul Lars Lagerback, omul strategiei de pe banca islandeză a simţit acest minus al lusitanilor. Sigurdsson şi Arnasson l-au preluat de fiecare dată pe Cristiano, Islanda preferând un marcaj în zonă, de cele mai multe ori dublat, la super starul portughezilor.

Iar Cristiano a fost şters. A avut o mare ocazie de gol în prima parte la o minge liftată de Joao Mario, dar pe care n-a putut s-o controleze şi a ratat în minutul 88 victoria, când reluarea sa splendidă cu capul în urma centrării venite de la Ricardo Quaresma a fost prinsă de portarul nordicilor. Însă cam atât. Pentru că Islanda a ştiut exact ce trebuie să facă. Apărându-se eroic şi profitând de avantajul factorului fizic, islandezii s-au organizat în jurul căpitanului Gunnarsson, care a părut să fie linia de orizont atât din punct de vedere defensiv cât şi din punct de vedere ofensiv. Golgeterul islandezilor, Sigthorsson n-a ieşit în evidenţă prin altceva decât prin travaliu, dar, aproape sigur, asta i-a fost şi misiunea trasată în această seară de Lagerback. Islandezii au ştiut că Portugalia este adversarul cel mai puţin controlabil din această grupa şi au făcut totul pentru a bloca orice culoar către poarta lui Halldorsson. Se prea poate că în următoarele două meciuri să vedem o altfel de abordare din partea nordicilor, care în preliminarii au arătat de foarte multe ori că au calitatea tehnică necesară să pună probleme oricărui adversar. Mijlocaşul lui Basel, Bjarnason a fost eroul serii pentru naţionala sa, când în minutul 50 a reluat simplu în poarta lui Rui Patricio centrarea venită din flancul drept de la Gudmundsson.

Încercările disperate din final ale portughezilor care au invocat talentul tinerei speranţe Renato Sanches, calitatea eternei speranţe Ricardo Quaresma sau lipsa de talent a masivului şi inestesticului Eder s-au lovit de acelaşi zid impermeabil condus de impecabilul Sigurdsson. Portugalia – Islanda s-a încheiat la egalitate, 1-1, un rezultat care nu anulează nici şansele Portugaliei, nici nu măreşte şansele Islandei la calificare. Dar un rezultat care va face următoarele patru meciuri din Grupa F cu mult mai atractive decât se aştepta oricine.

Statistici

 
66
Posesie
34
 
 
25
Total şuturi
4
 
 
10
Pe poartă
4
 
 
7
Afară
0
 
 
8
Blocate
0
 
 
0
Bare
0
 
 
11
Cornere
2
 
 
3
Offside
2
 
 
0
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
9
Faulturi
17
 
 
616
Total pase
223
 
 
536
Completate
132
 

Echipele de start în meciul Portugalia - Islanda de la EURO 2016

Filmul meciului Portugalia - Islanda

Nani
(André Gomes)
31'
 
 
50'
Birkir Bjarnason
(Johann Gudmundsson)
 
55'
Birkir Bjarnason
Renato Sanches
(João Moutinho)
71'
 
Ricardo Quaresma
(João Mário)
76'
 
 
81'
Alfred Finnbogason
(Kolbeinn Sigthórsson)
Éder
(André Gomes)
84'
 
 
90'
Elmar Bjarnason
(Johann Gudmundsson)
 
90'+4
Alfred Finnbogason