EURO 2016, Grupa C, 12 iunie 2016, ora 19:00
Polonia
Polonia
1 - 0
Irlanda de Nord
Irlanda de Nord
Arkadiusz Milik, Polonia
Arkadiusz Milik, Polonia

Polonia – Irlanda de Nord 1-0. Milik asigură trei puncte vitale pentru polonezi

 PreliminariiTurnee finaleTotal
EURO
Polonia100110010000200204
Irlanda de Nord110011000000220040
FIFA
Polonia211021010000421174
Irlanda de Nord210120110000411247
Amicale
Polonia000000000000311165
Irlanda de Nord000000000000311156
Atacantul Arkadiusz Milik a marcat singurul gol al meciului dintre Polonia şi Irlanda de Nord, din cadrul grupei C de la Euro 2016.
Articol scris de Răzvan Mitacu

Polonia şi Irlanda de Nord au deschis grupa C de la Campionatul European 2016, prin meciul disputat în această seară pe stadionul Allianz Riviera din Nice, o confruntare condusă la centru de arbitrul român Ovidiu Haţegan. Germania şi Ucraina completează configuraţia grupei C de la Euro 2016, cele două echipe naţionale urmând a se înfrunta în partida de la ora 22:00, programată pe Stade Pierre-Mauroy din Villeneuve d’Ascq, în apropierea oraşului Lille.

Aflată la cea de-a treia prezenţă consecutivă la un turneu final de Campionat European, Polonia va încerca să depăşească pentru prima dată faza grupelor, iar rezultatul partidei cu Irlanda de Nord le oferă oamenilor lui Adam Nawalka motive de încredere în vederea îndeplinirii obiectivului stabilit. Reprezentativa pregătită de Michael O’Neill era neînvinsă în ultimele două meciuri directe cu Polonia (o victorie şi o remiză) după ce pierduse precedentele trei confruntări, dar jocul din această seară nu a confirmat evoluţiile pozitive din cadrul preliminariilor pentru Euro 2016.

Cuplul ofensiv al polonezilor a fost alcătuit din Arkadiusz Milik şi Robert Lewandowski, cei mai importanţi jucători din lotul selecţionerului Adam Nawalka: dacă atacantul celor de la Ajax Amsterdam este autorul a şase pase decisive de-a lungul meciurilor din preliminariile pentru Euro 2016, cele mai multe assist-uri pentru un jucător în campania de calificare la turneul final din Franţa, vârful lui Bayern Munchen a fost golgheterul preliminarilor, cu 13 reuşite. Jakub Blaszczykowski şi Bartosz Kapustka au fost responsabili de cele două benzi, în timp ce Krzysztof Maczynski şi Grzegorz Krychowiak au evoluat la închidere, în faţa unei linii defensive formate din Lukasz Piszczek, Kamil Glik, Michal Pazdan şi Artur Jedrzejczyk.

De partea cealaltă, selecţionerul Michael O’Neill s-a putut baza pe atacantul Kyle Lafferty, care a fost incert până în ultimul moment, din cauza unor probleme musculare. Mijlocaşul celor de la Southampton, Steven Davis, s-a aflat în sprijinul atacantului de la Norwich City, însă principala preocupare a selecţionerului nord-irlandez a fost să alinieze o linie de mijloc solidă, alcătuită din cinci jucători: Shane Ferguson, Oliver Norwood, Patrick McNair, Chris Baird, respectiv Conor McLaughlin. Trei fundaşi centrali trimişi pe teren de Michael O’Neill, Gareth McAuley, Jonny Evans şi Craig Cathcart, în faţa portarului celor de la Hamilton, Michael McGovern.

Aflată în căutarea primului succes la un turneu final de Campionat European, Polonia a pus o presiune constantă în jumătatea de teren adversă încă din startul meciului, iar Arkadiusz Milik a avut o primă bună şansă de-l întrebuinţa pe portarul nord-irlandez, însă execuţia sa dintr-o poziţie foarte bună a fost complet ratată. O posesie de aproape 70% pentru oamenii lui Adam Nawalka, care au construit multe acţiuni de atac periculoase de-a lungul primei reprize, cea mai importantă avându-l din nou în prim plan pe Arkadiusz Milik. Atacantul lui Ajax a irosit o imensă şansă la capătul primelor 30 de minute, după ce l-a depăşit extrem de uşor pe Gareth McLaughlin, dar a finalizat peste poarta lui Michael McGovern, deşi nu a fost incomodat de niciun adversar. Irlanda de Nord s-a limitat la o organizare atentă în propria jumătate de teren, pentru a limita cât mai mult posibil iniţiativele ofensive ale polonezilor, iar toate baloanele s-au îndreptat direct către atacantul Kyle Lafferty, aflat singur printre fundaşii adverşi şi astfel fără multe şanse de a se face remarcat. Cel care a ieşit în evidenţă a fost portarul Michael McGovern, autor al unei interveţii extraordinare cu cinci minute înainte de finalul primei reprize, la şutul puternic şi bine plasat trimis de tânărul mijlocaş Bartosz Kapustka.

Partea secundă a debutat cu o modificare în tabăra nord-irlandeză, mijlocaşul celor de la Leeds United, Stuart Dallas, fiind trimis pe teren în locul tânărului jucător al lui Manchester United, Patrick McNair. Iniţiativele ofensive ale polonezilor au fost răsplătite în minutul 51, când defensiva lui Michael O’Neill l-a blocat prea târziu pe Arkadiusz Milik, iar tânărul atacant, autor a 21 de goluri în ultimul sezon din Olanda, nu a mai iertat. Execuţie precisă de la marginea careului şi un gol venit la momentul potrivit pentru Polonia, care astfel a putut să îşi facă meciul mult mai uşor, reprezentativa nord-irlandeză fiind de acum nevoită să iasă mai mult la joc, în tentativa de a-şi crea cel puţin o ocazie la poarta lui Wojciech Szczesny. Conor Washington, atacantul în vârstă de 24 de ani al lui Queens Park Rangers, a fost a doua mutare a selecţionerului Michael O’Neill, dar fără un impact major asupra jocului. Irlanda de Nord nu a părut în niciun moment capabilă să se apropie de careul advers şi nu a reuşit să profite nici măcar de rarele faze fixe obţinute în jumătatea de teren a oamenilor lui Adam Nawalka.

Rezultat final 1-0, iar Polonia îşi trece astfel în cont prima victorie la un turneu final de Campionat European şi un succes care plasează echipa lui Adam Nawalka într-o postură ideală de a lupta pentru calificarea în rundele eliminatorii. Irlanda de Nord a impresionat doar prin prezenţa masivă a suporterilor, care au dominat fondul sonor pe Allianz Riviera din Nice, dar nu au putut ajuta naţionala lui Michael O’Neill să se ridice la nivelul unei competiţii precum Euro 2016. Polonia aşteaptă acum cu interes rezultatul meciului dintre Germania şi Ucraina şi se concentrează deja pe confruntarea viitoare, împotriva campioanei mondiale, care poate fi decisivă în vederea configuraţiei finale a grupei.

Statistici

 
60
Posesie
40
 
 
18
Total şuturi
2
 
 
4
Pe poartă
0
 
 
7
Afară
1
 
 
7
Blocate
1
 
 
0
Bare
0
 
 
8
Cornere
1
 
 
1
Offside
2
 
 
2
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
11
Faulturi
12
 
 
501
Total pase
257
 
 
430
Completate
188
 

Echipele de start în meciul Polonia - Irlanda de Nord de la EURO 2016

Filmul meciului Polonia - Irlanda de Nord

 
46'
Stuart Dallas
(Patrick McNair)
Arkadiusz Milik
(Jakub Błaszczykowski)
51'
 
Bartosz Kapustka
65'
 
 
66'
Conor Washington
(Shane Ferguson)
 
69'
Craig Cathcart
 
76'
Jamie Ward
(Chris Baird)
Tomasz Jodlowiec
(Krzysztof Mączyński)
78'
 
Kamil Grosicki
(Jakub Błaszczykowski)
80'
 
Sławomir Peszko
(Bartosz Kapustka)
88'
 
Łukasz Piszczek
89'