EURO 2016, Grupa D, 17 iunie 2016, ora 19:00
Cehia

Cehia - Croaţia

Croaţia
 PreliminariiTurnee finaleTotal
EURO
FIFA
Amicale
Cehia000000000000201135
Croaţia000000000000211053
Cehia şi Crpaţia au remizat la EURO 2016 într-un meci care a avut de toate: spectacol, tensiune, nervi, ambiţie, răsturnări de scor, entuziasm, extaz, agonie, dramă.
Articol scris de Florin Codreanu

Cehia – Croaţia a fost un meci care a avut chiar de toate. Spectacol, tensiune, nervi, ambiţie, răsturnări de scor, entuziasm, extaz, agonie, dramă, chiar şi luptele de rigoare între stewarzi şi suporterii croaţi. S-a terminat 2-2, dar fotbalul a câştigat o bătălie la Euro 2016.

Două echipe care au început Euro 2016 în direcţii total opuse. În timp ce naţionala pregătită de Ante Cacic şi-a câştigat meciul de debut împotriva Turciei (1-0), Cehia a pierdut în faţa favoritei grupei, Spania, scor 0-1. Meciul direct de la Saint Etienne s-a jucat într-un moment în care naţionala croată a fost lovită în plin săptămâna trecută de decesele unor apropiaţi ai echipei. Darijo Srna a aflat de decesul tatălui său chiar la finalul partidei contra Turciei, pentru ca numai două zile mai târziu, tatăl antrenorului cu portarii, Marijam Mric să aibă parte de acelaşi destin nefericit. Croaţia însă trăieşte pentru fotbal şi membrii echipei naţionale au încercat să dea totul rapid uitării concentrându-se pe aventura europeană a selecţionatei lor. Srna a fost titular aşa cum ne aşteptam în unsprezecele de start al lui Cacic, un unsprezece din care a lipsit din nou Mateo Kovacic pentru că selecţionerul a preferat o linie mediană cu Badelj, Modric, Brozovic şi Rakitic alături de Perisic. Cehii i-au lăsat pe bancă pe Necid şi Dockal, doi dintre cei mai buni jucători ai lor în preliminarii şi au aliniat un 4231 cu veteranul Thomas Rosicky în rol de număr 10, în spatele unui alt veteran, Lafata, golgeterul campionatului intern.

Două dintre cele mai bune bazine de talente din fotbalul european, Croaţia şi Cehia au început că din tun jocul direct şi după ce Subasic a ieşit inspirat în faţa lui Lafata în debutul partidei, acţiunea s-a mutat la poarta lui Cech, dar şutul lui Milan Badelj a trecut pe lângă. Mai stăpâni pe talentul lor creativ, croaţii şi-au impus ritmul la mijlocul terenului în special datorită jocului corect şi compact al starurilor, Modric şi Rakitic. Liniari şi uşor lenţi la construcţie, cehii au preferat un joc de aşteptare, e drept, foarte bine organizat.

În minutul 20, după o ezitare a lui Petr Cech, Mario Mandzukic şi apoi Ivan Perisic s-au aflat în faţa deschiderii scorului, însă totul s-a încheiat cu bine pentru Cehia. Doar două minute mai târziu, presiunea croată a crescut şi acelaşi Perisic, dublat de efortul lui Ivan Rakitic, a dat mari emoţii defensivei cehe. Aflată clar la conducerea jocului, Croaţia a împins şi mai mult liniile spre poarta lui Petr Cech, iar Mandzukic avea să anunţe golul din minutul 37 printr-o oportunitate ratată în faţa experimentatului portar de la Arsenal. Golul a picat înainte de pauză şi a venit de la Ivan Perisic, poate cel mai bun jucător al primelor 45 de minute. Şutul cu stângul al jucătorului de la Inter s-a oprit direct în plasa porţii lui Cech, iar naţionala lui Cacic prelua meritat conducerea pe tabela de marcaj. Cu două minute înainte de finalul primei părţi, Vida şi Corluka s-au aflat în situaţia de a dubla avantajul croat, însă niciunul n-a reuşit să înscrie în poarta lui Cech.

Aproape eliminată la pauză, Cehia a ieşit mult mai mult la joc la reluare, iar în minutul 50 a ratat egalarea după ce Plasil nu l-a putut păcăli pe portarul croaţilor, Subasic. Doar cinci minute mai târziu, defensiva cehă a comis o eroare de nepermis, mingea interceptată de mijlocaşii lui Cacic a ajuns la Ivan Rakitic şi vedeta Barcelonei l-a executat printr-o scăriţă de senzaţie pe Petr Cech: 2-0 pentru Croaţia! Un scor greu de digerat pentru cehi, care erau obligaţi să se deschidă şi mai mult. Croaţii au primit însă o lovitură grea în minutul 63, când Luka Modric a ieşit de pe teren accidentat. În ciuda unei noi ocazii a lui Mandzukic, croaţii au pierdut destul de mult din siguranţă din linia mediană şi au permis pe final cehilor să puncteze. Cu 15 minute înainte de final, Rosicky a scos din jobenul său magic o pasă spectaculoasă cu exteriorul, iar Skoda s-a înălţat şi l-a învins pe portarul Subasic după ce a plasat ideal mingea cu capul: 2-1. Un gol care a dat aripi cehilor, un gol care i-a impins si obligat sa spere. Drama din teren s-a mutat pentru cateva minute in tribune, acolo unde fanii croati s-au incins si au aruncat cu torte in teren.

Pe gazon însă, entuziasmul ceh a condus naţionala lui Vrba avântat spre poarta croată, iar în prelungiri, centralul Mark Clattenburg a fost obligat să acorde lovitură de la unsprezece metri, după ce Vida a comis henţ la un duel aerian: penalty-ul a fost executat de rezerva Thomas Necid şi Cehia reuşea imposibilul: 2-2 contra Croaţiei, de la 0-2! După aproape zece minute de prelungire, Clattenburg a fluierat finalul unui meci nebun, dar absolut încântător. Emoţiile continuă în grupa D, acolo unde Cehia încă mai speră, iar Spania îi poate uşura misiunea printr-o victorie în faţă turcilor.

Statistici

 
44
Posesie
56
 
 
7
Total şuturi
19
 
 
4
Pe poartă
6
 
 
0
Afară
8
 
 
3
Blocate
5
 
 
0
Bare
0
 
 
2
Cornere
11
 
 
1
Offside
0
 
 
1
Galbene
3
 
 
0
Roşii
0
 
 
15
Faulturi
13
 
 
347
Total pase
403
 
 
272
Completate
333
 

Echipele de start în meciul Cehia - Croaţia de la EURO 2016

1
8
6
5
2
13
22
19
20
10
21
17
14
7
4
19
10
11
5
21
3
23

Filmul meciului Cehia - Croaţia

 
14'
Milan Badelj
 
37'
Ivan Perišić
(Milan Badelj)
 
59'
Ivan Rakitić
(Marcelo Brozović)
 
62'
Mateo Kovačić
(Luka Modrić)
Milan Škoda
(David Lafata)
67'
 
Josef Šural
(Jiří Skalák)
67'
 
Tomáš Sivok
72'
 
 
74'
Marcelo Brozović
Milan Škoda
(Tomáš Rosický)
76'
 
Tomáš Necid
(Jaroslav Plašil)
86'
 
 
88'
Domagoj Vida
Tomáš Necid
89'
 
 
90'+2
Gordon Schildenfeld
(Ivan Rakitić)
 
90'+3
Šime Vrsaljko
(Ivan Strinić)