Martin O’Neill, selecţionerul Irlandei la EURO 2016

Martin O Neill, selecţionerul Irlandei
Martin O Neill, selecţionerul Irlandei
Articol scris de Florin Codreanu

Pe numele său complet Martin Hugh Michael O’Neill, actualul selecţioner al irlandezilor s-a născut pe 1 martie 1952 la Kilrea, în Irlanda de Nord. Un fost mijlocaş la origini, O’Neill s-a făcut remarcat atât ca jucător cât şi ca antrenor în Premier League.

Fost junior al celor de la Derry City, O’Neill şi-a început cariera de fotbalist profesionist în 1971, când a ajuns la celebra Nottingham Forest. Până atunci evoluase pentru o modestă grupare din ţara sa natală, Distillery. La Forest, Martin O’Neill a simţit însă ce înseamnă fotbalul adevărat. Timp de zece ani a îmbrăcat tricoul „pădurarilor” cu care a reuşit să câştige două Cupe ale Campionilor în 1979 şi 1980, o Supercupă a Europei în 1979, Cupa Ligii Angliei în 1978 şi 1979 precum şi Supercupa Angliei în 1978. În 1981 a plecat la Norwich, pentru ca, un an mai târziu, să îmbrace tricoul lui Manchester City. Sezonul 1982-1983 îl găseşte din nou la Norwich, pentru ca în următorii trei ani să-şi încheie cariera de fotbalist profesionist la echipe precum Notts County, Chesterfield sau Fulham. În echipa reprezentativă a strâns 64 de jocuri şi a marcat de 8 ori.

Din 1987, Martin O’Neill şi-a început cariera de antrenor. Fost elev al legendarului Brian Clough, sub bagheta căruia a câştigat Cupa Campionilor Europeni, O’Neill a recunoscut că imaginea fostului său antrenor i-a servit drept model. După două experienţe la echipe mici precum Grantham Town sau Shepsed Charterhouse, O’Neill a preluat-o pe Wycombe Wanderers, cu care a reuşit să promoveze în primul sezon şi să-şi adjudece alte două trofee minore. După o scurtă perioadă pe banca lui Norwich în 1995, O’Neill a fost confirmat în funcţia de antrenor principal la Leicester, unde a rămas timp de cinci sezoane. A fost o perioadă extraordinară pentru club, care a reuşit să câştige în mod neaşteptat Cupa Ligii şi să promoveze în sezonul 1995-1996. Remarcat datorită eficienţei sale de cluburi importante din Europa, Martin O’Neill a ales din 2000 experienţa Celtic Glasgow. A pregătit-o pe Celtic timp de cinci sezoane şi a cucerit trei titluri de campion al Scoţiei, trei Cupe ale Scoţiei şi o Cupă a Ligii Scoţiei.

Performanţa cea mai mare pentru Martin O’Neill a fost probabil calificarea grupării scoţiene în finala Cupei UEFA în 2002, o finală pierdută în faţa lui Jose Mourinho. Din 2000 până în 2004, timp de patru ani, Martin O’Neill a fost desemnat cel mai bun antrenor din Scoţia.

Din 2006 s-a întors în Anglia unde a lăsat o impresie foarte bună la Aston Villa timp de patru sezoane. Au urmat alte două sezoane pe banca tehnică a celor de la Sunderland, până când în 2013 a fost desemnat de către Federaţia Irlandeză de Fotbal drept prima opţiune pentru înlocuirea legendarului Giovanni Trapatoni în funcţia de selecţioner. Pe 5 noiembrie 2013, Martin O’Neill a fost anunţat în noua sa funcţie.

  • Data naşterii: 1 martie 1952
  • Naţionalitate: nordirlandez
  • Cariera de jucător: Lisburn Distillery FC, Nottingham Forest FC, Norwich City FC (twice), Manchester City FC, Notts County FC, Chesterfield FC, Fulham FC
  • Antrenor la echipe de club: Grantham Town FC, Shepshed Charterhouse FC, Wycombe Wanderers FC, Norwich City FC, Leicester City FC, Celtic FC, Aston Villa FC, Sunderland AFC
  • Selecţioner: Irlanda

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016