Martin Ødegaard, în meciul Norvegia - Bulgaria
Martin Ødegaard, în meciul Norvegia - Bulgaria

Martin Ødegaard, cel mai tânăr jucător din istoria Campionatului European de Fotbal

La 15 ani şi 300 de zile, mijlocaşul norvegian Martin Ødegaard a fost folosit în meciul Norvegia - Bulgaria di preliminariile EURO 2016.
Articol scris de David Petre
15 octombrie 2014

Mijlocaşul norvegian Martin Ødegaard a devenit luni cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată într-un meci oficial contând pentru Campionatul European de Fotbal. La 15 ani şi 300 de zile, tânărul fotbalist al grupării Strømsgodset IF a fost folosit în meciul Norvegia – Bulgaria, disputat la Oslo, fiind trimis pe teren în minutul 64 în locul lui Mats Møller Daehli.

Precedentul deţinător al recordului era islandezul Sigurdur Jónsson, care evoluase într-un meci oficial pentru echipa naţională la vârsta de 16 ani şi 251 de zile.

Martin Ødegaard deţine şi recordul de cel mai tânăr jucător care a evoluat vreodată în prima divizie norvegiană după debutul produs pe 13 aprilie 2014 şi este şi cel mai tânăr marcator din această competiţie după golul marcat pe 16 mai. Pe 16 iulie 2014 a debutat şi în Liga Campionilor, fiind folosit în ultimele cinci minute ale jocului Strømsgodset – Steaua Bucureşti din turul doi preliminar.

Martin Ødegaard debutase pentru naţionala Norvegiei pe 27 august 2014, la vârsta de 15 ani şi 254 de zile, în meciul amical disputat contra Emiratelor Arabe Unite.

În topul jucătorilor care au debutat la vârste fragede în meciuri din preliminariile Campionatului European de Fotbal îi regăsim pe Gareth Bale, care la 17 ani şi 83 de zile a evoluat în 2006 în meciul Ţara Galilor – Slovacia şi pe Romelu Lukaku, prezent pe teren într-un meci Belgia – Germania din 2010 la vârsta de 17 ani şi 113 zile.Comentarii