Mario Gomez, Germania
Mario Gomez, Germania

Mario Gomez a devenit o referinţă pentru Germania. Va conta absenţa sa în semifinala cu Franţa?

Convocarea lui Mario Gomez pentru EURO 2016 a fost o surpriză, dar jucătorul Fiorentinei a devenit principalul atacant al Germaniei în Franţa.
Articol scris de David Petre
5 iulie 2016

Mario Gomez şi Sami Khedira nu vor putea evolua pentru Germania în semifinala EURO 2016 cu Franţa, după ce amândoi au suferit accidentări în meciul cu Italia din faza anterioară a competiţiei. Pentru Gomez turneul s-a încheiat deja, întrucât nu va putea fi refăcut nici pentru finala de pe 10 iulie, iar absenţa sa ar putea conta mai mult pentru Germania decât s-ar fi putut crede la startul competiţiei.

Actuala campioană mondială a început turneul din Franţa fără Gomez în primul unsprezece, jucând cu Mario Gotze pe postul de „fals 9”. A fost jocul al doilea din grupe (împotriva Poloniei) cel care l-a convins pe selecţionerul Joachim Low că trebue să schimbe ceva în atac, iar Gomez şi-a făcut apariţia printre titulari încă din partida următoare, cu Irlanda de Nord. Inserţia lui în echipa de bază a Germaniei a dat rezultate: jucătorul împrumutat de Fiorentina la Besiktas a ţinut mult mai bine de minge decât Gotze, are bune calităţi pentru jocul aerian, pasează bine, iar mişcarea sa în teren a fost mai eficientă şi astfel a deschis spaţii pentru oamenii din spatele său, care au avut mai multe oportunităţi de a crea ocazii.

Acum, fără Gomez, Germania rămâne fără singurul său adevărat „target man” în avanposturi. Deşi fotbalul german este într-o continuă dezvoltare şi Bundesliga se bucură de un succes crescând, echipa naţională nu are un „9” de rezervă după ce Klose s-a retras după Mondialul de acum doi ani, iar selecţionerul Joachim Low are o mare problemă înaintea semifinalei cu Franţa.

Jurnaliştii de la Bild văd doar două soluţii: prima ar fi revenirea lui Mario Gotze ca 9 fals, cealaltă ar fi urcarea lui Muller în poziţia vârfului împins, poate chiar cu Gotze ceva mai retras. Indiferent care va fi alegerea, Germania ar putea avea probleme în faţa unei echipe a Franţei care va avea întregul lot la dispoziţie pentru semifinale şi care a reuşit până acum graţie eforturilor defensive ale lui Kante şi chiar Pogba să acopere lacunele fundaşilor centrali.

Situaţia este cu atât mai ciudată pentru nemţi cu cât cariera lui Gomez a cunoscut multe puncte de inflexiune, iar revenirea sa la echipa naţională a fost ea însăşi o surpriză. Jucătorul ajuns acum la 30 de ani a explodat la Bayern Munchen, pentru care a marcat 113 goluri în 176 de jocuri, dar unde nu a fost niciodată considerat un star. Dimpotrivă, după ce bavarezii au pierdut finala Champions League din 2012, el a fost scos ţap ispăşitor şi din sezonul următor şi-a pierdut rolul de protagonist. Mario Mandzukic a venit la Bayern şi a contribuit cu 22 de goluri la realizarea triplei, la doar un an după ce Mario marcase 41 de goluri.

Căzut în dizgraţie la Munchen la doar 27 de ani, Gomez a părăsit campioana Europei pentru a merge la Fiorentina, unde a fost primit ca un erou de suporterii echipei ce avea aspiraţii la titlu. Pe cât de mari au fost aşteptările, pe atât de mari şi dezamăgirile după ce accidentările i-au permis germanului să joace doar 15 meciuri în primul sezon, în care a marcat doar 4 goluri. În vară a pierdut şi Cupa Mondială din Brazilia pe care ţara sa avea să o câştige, apoi accidentările au continuat cu regularitate.

Transferul sub formă de împrumut la Besiktaş a părut un pas înapoi, dar Mario Gomez a revenit aproape neaşteptat în centrul atenţiei. 26 de goluri i-au adus titlul de golgheter în Turcia, Besiktas a câştigat titlul, iar Gomez a revenit la echipa naţională.

În absenţa sa, după retragerea lui Klose, Low experimentase mai multe variante în centrul atacului, însă nici Muller, nici Gotze şi nici Schurrle nu au reuşit să-i dea răspunsul potrivit, astfel că Germania, acum campioană mondială, a câştigat doar 10 din 19 meciuri jucate înainte de EURO 2016. Elocvent este meciul din preliminarii de la Dublin, unde Germania a avut mari ocazii de gol dar în cele din urmă a părăsit terenul înfrântă de Irlanda cu 1-0, graţie în primul rând propriei lipse de eficienţă din atac. În acel meci nemţii au evoluat într-un 4-4-2, cu Muller şi Gotze în atac.

Chinuit de probleme fizice, Mario Gomez nu a evoluat deloc în preliminariile pentru EURO 2016, de aceea convocarea sa pentru turneul final din Franţa i-a luat pe mulţi prin surpindere. Gomez şi-a aşteptat şansa şi a profitat de ea: a marcat unicul gol al meciului cu Irlanda de Nord, a mai punctat o dată cu Slovacia, apoi a părut de neînlocuit în meciul cu Italia, în care s-a accidentat însă în minutul 72. A devenit principalul om în atacul naţionalei sale şi de aceea absenţa sa în ultimele două jocuri ale turneului ar putea să conteze mult pentru Germania.Comentarii