Marians Pahars, selecţionerul Letoniei la EURO 2016

Marians Pahars, selecţionerul Letoniei
Marians Pahars, selecţionerul Letoniei
Articol scris de Florin Codreanu

Marians Pahars s-a născut pe 5 august 1976 la Chornobai, în Ucraina, din părinţi letoni. Ca jucător a evoluat în poziţia de atacant şi a beneficiat de o carieră impresionantă pentru un fotbalist din ţara sa. A debutat în fotbalul profesionist pentru Pardaugava, înainte de a face pasul spre cea mai importantă echipă din ţara sa, Skonto Riga.

Cei trei ani petrecuţi la Skonto au atras asupra sa atenţia în Anglia, Pahars fiind curtat de Reading, West Ham United şi Southampton. A ales în cele din urmă ultima variantă şi nu s-a înşelat. Pentru „Sfinţi”, Marians a evoluat între 1999 şi 2006 în 137 de jocuri şi a marcat de 43 de ori. A părăsit Anglia în 2006 cu destinaţia Cipru, acolo unde a îmbrăcat tricoul lui Anorthosis Famagusta. Din 2008 a revenit acasă la Skonto Riga şi şi-a încheiat cariera de fotbalist la Jurmala. Pentru echipa naţională a Letoniei, Pahars a marcat de 15 ori în 75 de meciuri.

Cariera sa de antrenor a început în 2010, când a devenit secundul lui Aleksandrs Starkovs la Skonto Riga. În 2011, Pahars a devenit însă antrenor principal (după ce Starkovs a preluat-o pe FK Baku) şi a reuşit să câştige Cupa Ligii Baltice, Cupa Letoniei şi să termine sezonul pe poziţia secundă. În 2013, fostul atacant leton a devenit selecţionerul echipei sub 21 de ani a ţării sale, pentru ca din iulie 2013 să fie numit în funcţia de selecţioner al primei reprezentative, înlocuindu-l chiar pe Aleksandr Starkovs, fostul său colaborator.

  • Data naşterii: 5 august 1976
  • Naţionalitate: letonian
  • Cariera de jucător: FK Pārdaugava, Skonto Metall FC, Skonto FC, Southampton FC, Anorthosis Famagusta FC, FC Jūrmala
  • Antrenor la echipe de club: Skonto FC
  • Selecţioner: Letonia Under-21s, Letonia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016