Marc Wilmots, selecţionerul Belgiei la EURO 2016

Marc Wilmots, selecţionerul Belgiei
Marc Wilmots, selecţionerul Belgiei
Articol scris de Florin Codreanu

Marc Robert Wilmots s-a născut pe 22 februarie 1969 la Dongelberg, în Belgia. Wilmots, un fost mijlocaş ofensiv de calitate, a fost probabil unul dintre cei mai buni jucători ai generaţiei sale şi unul dintre numele importante în istoria ultimilor 25 de ani în Belgia.

A debutat în fotbalul profesionist ca jucător al celor de la Saint Truiden, după care şi-a petrecut următoarele trei sezoane la Mechelen, formaţie cu care a reuşit să câştige titlul de campion în Belgia, precum şi Supercupa Europei. Prestaţiile foarte bune ale tânărului mijlocaş ofensiv au atras atenţia unui alt club important din ţara sa, Standard Liege, care l-a achiziţionat din 1991. Cinci ani a petrecut Wilmots la Liege, perioadă în care a bifat 136 de meciuri şi a marcat 67 de goluri, înainte de a face pasul spre fotbalul din Germania.

În 1996, Wilmots a semnat un contract pe doi ani cu Schalke 04, contract prelungit în 1998 cu încă doi ani. Supranumit de fanii echipei din Gelserkichen „das Kampfschwein”, Marc Wilmots a înscris 21 de goluri în cele peste 100 de jocuri în care a apărat culorile alb-albastre. A urmat un periplu de un sezon în Ligue 1, la Bordeaux, pentru ca din 2001 să semneze un nou contract cu Schalke 04, la care a evoluat până în 2003, când s-a retras din activitatea de fotbalist profesionist. În tricoul echipei germane, Wilmots a reuşit să câştige o Cupă a Germaniei în 2002, dar şi Cupa UEFA în 1997. Pentru reprezentativa belgiană, Wilmots a adunat 78 de selecţii, marcând de 28 de ori.

Şi-a început cariera de antrenor ca interimar la Schalke în sezonul 2003-2004, după care a preluat-o timp de un sezon pe Saint Truiden. O perioadă s-a retras din fotbal acceptând un rol în politică şi devenind senator din partea Partidului Mişcării Reformiste. Din 2009 a devenit secundul echipei naţionale a Belgiei, mai întâi sub comanda lui Dick Advocaat, apoi alături de Georges Leekens. Mark Wilmots i-a luat locul la conducerea Dracilor Roşii lui George Leekens pe 15 mai 2012, în primă fază ca interimar, pentru ca mai apoi să semneze un contract până în iunie 2014. Wilmots a reuşit nu doar să dea încredere unui colectiv tânăr, ci şi să impună acel nivel de disciplină care să ducă într-un timp scurt la o performanţă extraordinară pentru fotbalul belgian. În 2013 a fost declarat „cel mai bun antrenor belgian al anului”.

  • Data naşterii: 22 februarie 1969
  • Naţionalitate: belgian
  • Cariera de jucător: K. Sint-Truidense VV, KV Mechelen, R. Standard de Liège, FC Schalke 04, FC Girondins de Bordeaux
  • Antrenor la echipe de club: FC Schalke 04, K. Sint-Truidense VV
  • Selecţioner: Belgia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016