Magnus Pehrsson, selecţionerul Estoniei la EURO 2016

Magnus Pehrsson, selecţionerul Estoniei
Magnus Pehrsson, selecţionerul Estoniei
Articol scris de Florin Codreanu

Karl Magnus Pehrsson s-a născut pe 25 mai 1976 în localitatea Lidingo din Suedia. A fost un mijlocaş care şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei sale la nivelul primei ligi suedeze în tricoul a două mari cluburi din această ţară, Djurgardens IF şi IFK Goteborg.

Junioratul şi l-a făcut la IFK Lidingo, echipă din oraşul său natal. Din 1991 a evoluat pentru IF Brommapojkarna, echipă din liga a doua suedeză, înainte de a semna în 1994 cu Djurgardens IF. A rămas două sezoane la Djurgardens pentru care în 62 de partide a marcat de patru ori. A încercat în sezonul 1996 să bifeze o experienţă în afară Suediei, fiind împrumutat pentru un sezon la Bradford City, în liga a treia engleză, însă n-a reuşit să impresioneze, iar în vara anului următor a semnat din postura de jucător liber de contract cu IFK Goteborg. Nici aici însă nu a reuşit să se impună, astfel că după numai un sezon a revenit la Djurgardens, echipa pentru care a mai evoluat timp de patru ani până în 2003 în 72 de jocuri.

Din acel an a început cursurile şcolii de antrenori şi a devenit principal la Atvidabergs FF, pentru ca, după un sezon, să o preia pe IK Sirius. Următoarea experienţă s-a numit GAIS, o grupare de liga inferioară din regiunea Goteborg. În 2009 a devenit antrenor principal la gruparea daneză, Aalborg BK, iar din mai 2011 s-a întors în Suedia pentru a-l înlocui pe Lennart Wass la Djurgardens. În primul sezon a salvat echipa de la retrogradare, pentru ca în al doilea sezon să termine campionatul pe locul 9. În ultimul său sezon la Djurgardens, Karl Magnus Pehrsson a dus echipa până pe locul doi, dar a demisionat după ce a anunţat că a primit mesaje de ameninţare cu moartea din partea unor fani.

Pe 5 decembrie 2013, Pehrsson a fost anunţat drept noul selecţioner al naţionalei Estoniei, înlocuindu-l în funcţie pe Tarmo Ruutli.

  • Data naşterii: 25 mai 1976
  • Naţionalitate: suedez
  • Cariera de jucător: IF Brommapojkarna, Djurgårdens IF, Bradford City AFC, IFK Göteborg
  • Antrenor la echipe de club: Åtvidabergs FF, IK Sirius, GAIS Göteborg, Aalborg BK, Djurgårdens IF
  • Selecţioner: Estonia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016