Leonid Slutsky, selecţionerul Rusiei la EURO 2016

Leonid Slutsky, selecţionerul Rusiei
Leonid Slutsky, selecţionerul Rusiei
Articol scris de Răzvan Mitacu

Leonid Slutsky s-a născut la Volgograd, în Rusia, pe data de 4 mai 1971 şi s-a format ca jucător la echipa FC Zvezda Gorodishche, însă a fost nevoit să îşi încheie prematur cariera de fotbalist la vârsta de doar 19 ani, din cauza unei grave accidentări la genunchi, suferită în urma unei căzături dintr-un pom, în tentativa de a ajuta pisica unor vecini.

După experienţele în ligile inferioare la echipe precum Olimpia Volgograd sau Uralan Elista, Slutsky a preluat pe FC Moscova în iulie 2005 şi timp de două stagiuni a reuşit clasări în top 5, performanţe in urma cărora tehnicianul rus a ajuns mai întăi pe banca celor de la Krylia Sovetov (în perioada 1 ianuarie 2008 – 26 octombrie 2009), iar apoi la CSKA Moscova, înlocuindu-l pe antrenorul spaniol Juande Ramos. Sub comanda lui Leonid Slutsky, CSKA Moscova a câştigat două titluri de campioană (2012–13, 2013–14), două cupe naţionale (2010–11, 2012–13), respectiv două supercupe ale Rusiei (2013, 2014), iar Slutsky a fost desemnat cel mai bun antrenor din Rusia în stagiunea 2012-2014. Printre cele mai importante performanţe din palmaresul tehnicianului, la nivelul echipelor de club, a fost cea înregistrată în sezonul european din 2009, când CSKA Moscova a reuşit să obţină calificarea în rundele eliminatorii din UEFA Champions League, fiind eliminată de Inter Milan, formaţie pregătită de portughezul Jose Mourinho, în sferturile de finală ale competiţiei.

Rezultatele mult sub aşteptări înregistrate de Rusia în preliminariile Euro 2016 sub comanda celebrului antrenor italian Fabio Capello au făcut ca Federaţia Rusă să apeleze la Leonid Slutsky în tentativa de a obţine calificarea la turneul final din Franţa. Deşi a semnat un contract valabil iniţial până la finalul preliminariilor pentru Campionatul European 2016, tehnicianul rus a continuat de asemenea pe banca tehnică a celor de la CSKA Moscova. Eşecul Rusiei de pe teren propriu cu Austria (0-1) a dus la îndepărtarea lui Fabio Capello, iar numirea lui Slutsky avea să se dovedească una inspirată: meciul de debut a avut loc pe Otkrytie Arena din Moscova, iar golul marcat de Artem Dzyuba a fost de ajuns pentru un succes important cu Suedia, care a păstrat vii speranţele de calificare la turneul final din Franţa. Au urmat alte trei victorii în ultimele trei partide din preliminarii, astfel că Rusia a completat o revenire remarcabilă şi a obţinut calificarea directă la Euro 2016, în detrimentul Suediei, care a fost nevoită să dispute o dublă manşă de baraj.

Performanţa excelentă înregistrată de antrenorul rus de-a lungul scurtei perioade petrecute în calitate de selecţioner al echipei naţionale a dus la prelungirea înţelegerii contractuale, astfel că Leonid Slutsky va conduce Rusia şi la Campionatul European 2016, unde adversarii din faza grupelor vor fi Anglia, Ţara Galilor şi Slovacia.

  • Data naşterii: 4 mai 1971
  • Naţionalitate: rusă
  • Cariera de jucător: Zvezda Gorodishche
  • Antrenor la echipe de club: Olimpia Volgograd, Uralan Elista, FC Moscova, Krylia Sovetov, CSKA Moscova

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016