Lars Olsen, selecţionerul Insulelor Feroe la EURO 2016

Lars Olsen, selecţionerul Insulelor Feroe
Lars Olsen, selecţionerul Insulelor Feroe
Articol scris de Football Club

Lars Christian Olsen s-a născut pe 2 februarie 1961 la Glostrup, în Danemarca. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi fundaşi danezi al anilor 90, Olsen şi-a făcut debutul în fotbal la echipa din oraşul său natal, pe care a părăsit-o în 1981 pentru a evolua la Koge BK. Trei sezoane a evoluat Olsen pentru prima grupare din afara Copenhagăi, care a câştigat titlul naţional în Danemarca (1954), pentru ca din 1985 să se transfere la unul dintre cele mai mari nume ale fotbalului danez, Brondby IF.

Aici a evoluat timp de şase sezoane şi a strâns aproape 200 de meciuri. A fost precum un talisman norocos pentru celebra echipă daneză, Brondby câştigând cu Olsen în formaţia de start cinci titluri de campioană a Danemarcei până la plecarea acestuia în Turcia. În 1988 a fost desemnat cel mai bun jucător danez al anului.

Între 1991 şi 1995, Lars Olsen a acceptat provocarea de a evolua în afara graniţelor ţării sale natale îmbrăcând tricoul formaţiilor Trabzonspor (cu care a câştigat o Cupă a Turciei), RFC Seraing şi FC Basel, pentru ca în 1996 să revină pentru ultimul sezon al carierei la echipa sa de suflet, Brondby. A făcut-o din nou cu succes, Brondby câştigând un nou titlu de campioană în 1996 cu fundaşul central Lars Christian Olsen în formula de bază.

Olsen a strâns 84 de selecţii în naţională ţării sale, a marcat de patru ori şi a făcut parte din echipa surpriză care a cucerit titlul de campioană europeană în 1992 în Suedia.

Cariera de antrenor şi-a început-o la juniorii lui Brondby, pentru ca din 2003 să îl găsim pe banca tehnică a lui Randers. Olsen a reuşit să promoveze în prima ligă daneză în chiar primul său sezon la Randers, pentru că un an mai târziu să reuşească o mare surpriză în calitate de antrenor al aceleiaşi echipe, câştigând Cupa Danemarcei. De altfel, în 2006 si 2009, Olsen a fost desemnat antrenorul danez al anului.
A refuzat oferta de a o pregăti pe Aalborg şi a continuat pe banca lui Randers, cu care n-a mai reuşit să urce nivelul. A acceptat însă din 2007 să meargă la rivala Odense, echipă pe care a pregătit-o timp de trei sezoane fără vreo performanţă notabilă (doar un loc doi în 2009 în Superliga Daneză).

Din 2011 ocupă funcţia de selecţioner al Insulelor Feroe, echipă naţională cu care a reuşit în 18 meciuri să obţină două victorii şi o remiză. De altfel, Lars Olsen este foarte apreciat de Federaţia Feroeză de fotbal, care se pregăteşte să-i propună prelungirea contractului.

  • Data naşterii: 2 februarie 1961
  • Naţionalitate: danez
  • Cariera de jucător: Glostrup IF, Køge BK, Brøndby IF, Trabzonspor AŞ, RFC Seraing, FC Basel 1893
  • Antrenor la echipe de club: Randers FC, Odense BK
  • Selecţioner: Insulele Feroe

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016