Lars Lagerback, selecţionerul Islandei la EURO 2016

Lars Lagerback, selecţionerul Islandei
Lars Lagerback, selecţionerul Islandei
Articol scris de Football Club

Lars Lagerback s-a născut pe 16 iulie 1948 la Katineholm în Suedia. Nu a avut o carieră de jucător stralucită, actualul selecţioner al Islandei remarcându-se prin apariţii sporadice la echipe mici din Suedia precum Alby FF sau Gimonas CK.

Lagerback  şi-a început cariera de antrenor în 1977 pe banca micuţei grupări de liga a patra suedeze Kilafors IF, unde a rămas timp de cinci sezoane. Din 1983 s-a mutat pe banca tehnică a celor de la Arbra IK, până în 1987 când a preluat-o pe Hudiksvalls ABK.

Cariera sa de antrenor profesionist a început însă cu adevărat în 1990, atunci când a devenit angajat al Federaţiei Suedeze de Fotbal. Aici a pregătit echipe la aproape toate nivelurile şi a lucrat alături de Tommy Svensson şi Tord Grip pentru prima reprezentativă în calitate de consultant. În 1998 a preluat echipa de tineret sub 21 de ani în paralel cu echipa secundă a Federaţiei, denumită Suedia B, dar în acelaşi an Tommy Soderberg l-a ales drept secund al primei echipe reprezentative.

După doi ani a fost promovat de Federaţia Suedeză în funcţia de antrenor principal alături de Soderberg, un model inovativ şi interesant care a ţinut până în 2004. În această perioadă, Suedia s-a calificat la Euro 2000, Cupa Mondială din 2002 şi din nou Euro 2004, acolo unde Suedia a atins, de altfel, faza sferturilor de finală.

După îndepărtarea lui Soderberg, Lars Lagerback l-a numit în funcţia de secund pe Roland Andersson, iar cu acest cuplu Suedia s-a calificat la Cupa Mondială din Germania 2006. Parcursul fulminant al lui Lagerback a continuat cu o nouă calificare la Campionatul European din 2008, unde Suedia nu a reuşit totuşi să treacă de faza grupelor.

Prima campanie de calificare ratată a fost cea pentru Mondialul African din 2010, campanie la capătul căreia Lagerback a demisionat. Cu toate acestea, suedezul a mers la Cupa Mondială din Africa de Sud în calitate de selecţioner al Nigeriei, fară a trece de faza grupelor.

Pe 14 octombrie 2011, Lars Lagerback a fost confirmat în funcţia de selecţioner al Islandei, având o putere deplină asupra tuturor loturilor federale. Sub comanda sa, Islanda a prins playoff-ul pentru Cupa Mondială din Brazilia 2014, dar a fost eliminată de Croaţia după două manşe. La puţin timp după asta, Lars Lagerback şi-a prelungit contractual cu Federaţia Islandeză de Fotbal, de această dată în parteneriat cu fostul său secund Heimir Hallgrimsson, cel care va rămâne antrenor principal după Euro 2016 când Lagerback şi-a anunţat retragerea din activitate.

  • Data naşterii: 16 iulie 1948
  • Naţionalitate: suedez
  • Cariera de jucător: Alby FF, Gimonäs CK
  • Antrenor la echipe de club: Kilafors IF, Arbrå BK, Hudiksvalls ABK,
  • Selecţioner: Sweden (youth sides), Suedia, Nigeria, Islanda

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016