Joachim Low, selecţionerul Germaniei la EURO 2016

Joachim Loew, selecţionerul Germaniei
Joachim Loew, selecţionerul Germaniei
Articol scris de Football Club

Născut pe 3 februarie 1960 la Schonau, Joachim Low a fost un fotbalist care s-a remarcat în fotbalul german pentru perioada petrecută la SC Freiburg. Şi-a început cariera în poziţia de atacant, dar cu timpul rolul său a devenit acela de mijlocaş central ofensiv.

Low a debutat în fotbalul profesonist în 1978 pentru SC Freiburg, inainte de a se transfera doi ani mai târziu în Bundesliga la VfB Stuttgart. La şvabi însă n-a reuşit să impresioneze, adunând numai patru meciuri în sezonul 1980-1981, astfel că după numai un an a ales să se transfere la Eintracht Frankfurt. A bifat 25 de jocuri în tricoul lui Eintracht şi a marcat de cinci ori, dar în sezonul imediat următor s-a întors aproape de casă la SC Freiburg. Două sezoane bune pentru Low la Freiburg (65 de meciuri şi 25 de goluri) l-au adus în atenţia celor de la Karlsruher, echipa care l-a transferat în sezonul 1984-1985.

Pentru că n-a reuşit să impresioneze nici în această aventură (24 de meciuri şi două goluri), Low s-a întors pentru a treia oară acasă, la Freiburg, unde a rămas de această dată pentru patru ani. A fost cea mai bună perioadă din cariera mijlocaşului ofensiv Joachim Low, care în 116 meciuri a marcat de 38 de ori. Ulterior şi-a încheiat cariera încercând o experienţă în afara graniţelor Germaniei. Între 1989 şi 1995 a evoluat pentru formaţii modeste din Elveţia, transferându-se la FC Schaffhausen, Winterthur şi mai apoi la Frauenfeld.

Cariera sa de antrenor a început în 1994 pe banca micuţei grupări elveţiene din Frauenfeld. Un an mai târziu se întoarce în Germania, unde devine antrenorul secund al lui Rolf Fringer la VfB Stuttgart. Cum Fringer avea să devină selecţionerul Elveţiei din 1996, Low a fost promovat ca antrenor interimar o perioadă, apoi antrenor principal cu acte. A reuşit să transforme VfB Stuttgart în cea mai spectaculoasă echipa a Germaniei în acei ani, „triunghiul magic” format din Balakov, Elber şi Fredi Bobic reuşind să aducă sub comanda lui Joachim Cupa Germaniei în 1996. Un an mai târziu, Low şi-a condus echipa către un impresionant loc patru în Bundesliga, dar mai ales către o finală de Cupă Cupelor, pierdută cu 0-1 în faţa lui Chelsea.

După era VfB au urmat trei experienţe mai puţin reuşite în cariera sa de antrenor. Low n-a reuşit să se impună nici la Fenerbahce, nici la Karsuhrer şi nici la Adanspor. Experienţa din Austria a fost însă una de real success, reuşind să aducă un incredbil titlu grupării Tirol Innsbruck în sezonul 2002-2003, însă din cauza problemelor financiare clubul a intrat în faliment.

După Euro 2004 a acceptat propunerea de colaborare a prietenului său Jurgen Klinsmann, devenit selecţioner al Mannschaft-ului. Cu cei doi prieteni pe bancă, Germania a jucat semifinale la Cupa Confederaţiilor din 2005, apoi la Mondialul organizat acasă în 2006.

Din 13 iulie 2006 însă, Klinsmann nu şi-a mai prelungit acordul cu Federaţia Germană, iar Joachim Low a devenit antrenor principal. A încercat să redefinească filosofia jucătorului german considerând că jucătorii săi „ţin prea mult de minge înainte să paseze unui coechipier”. Low a debutat cu dreptul, calificând Germania la Euro 2008 şi conducând-o spre finala competiţiei, pierdută cu 0-1 în faţa Spaniei pe 29 iunie.

Campania de calificare pentru Mondialul African a fost un real success pentru Low, care şi-a calificat echipa reprezentativă fără eşec. Cu cea mai tânără echipă a Germaniei la o Cupă Mondială, Low a reuşit câteva meciuri extraordinare la turneul final african, dar Germania nu a obţinut decât medalia de bronz.

A urmat o nouă campanie de success care a dus Germania către Euro 2012, acolo unde Low şi jucătorii săi au fost eliminaţi de Italia în semifinale.

Marele succes al carierei sale de antrenor a venit însă în 2014, an în care Joachim Low a adus titlul mondial pentru Germania la turneul final din Brazilia. Germania lui Low a zdrobit într-un meci istoric Brazilia în semifinale (7-1) şi a triumfat în faţa Argentinei lui Lionel Messi în finală, aducând un trofeu la care germanii visau din 1990 încoace.

  • Data naşterii: 3 februarie 1960
  • Naţionalitate: german
  • Cariera de jucător: SC Freiburg, VfB Stuttgart, Eintracht Frankfurt, Karlsruher SC, FC Schaffhausen, FC Winterthur, FC Frauenfeld
  • Antrenor la echipe de club: FC Winterthur, FC Frauenfeld, VfB Stuttgart, Fenerbahçe SK, Karlsruher SC, Adanaspor AŞ, FC Tirol Innsbruck, FK Austria Wien

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016