Jan Kozak, selecţionerul Slovaciei la EURO 2016

Jan Kozak, selecţionerul Slovaciei
Jan Kozak, selecţionerul Slovaciei
Articol scris de Florin Codreanu

Jan Kozak s-a născut pe 17 aprilie 1954 la Matejovce nad Hornadom. Ca jucător a evoluat cu succes în poziţia de mijlocaş central pentru câteva echipe din fosta Republică Cehoslovacă.

După încheierea junioratului în cadrul clubului Spisska Nova Ves, Kozak a evoluat pentru puţin timp pentru această formaţie necunoscută. Din 1975 a fost însă transferat de Lokomotiva Kosice, echipa unde a rămas timp de cinci sezoane şi de care se leagă o bună parte din cariera sa. Cea mai bună perioadă a fotbalistului Jan Kozak a fost cea petrecută în tricoul echipei Dukla Praga, pentru care a şi marcat de 13 ori în cele două sezoane în care a evoluat pe Juliska Arena. A revenit în 1982 la Lokomotiva Kosice, pentru ca din 1986 să accepte provocarea de a evolua peste hotare.

A ales Belgia şi a îmbrăcat fără prea mare succes tricoul echipelor Racing Seraing şi Bourges. Din 1988, pentru Kozak a început a treia sa experienţă în tricoul Lokomotivei Kosice, echipa de la care s-a şi retras de altfel din activitate. Kozak a bifat totodată 55 de selecţii în echipa naţională a Cehoslovaciei fiind un titular obişnuit al perioadei anilor 80. De altfel, Kozak a făcut parte din echipa care a adus Cehoslovaciei medalia de bronz la Campionatul European din 1980. Un an mai târziu a fost desemnat cel mai bun jucător al anului din ţara sa.

Şi-a început cariera de antrenor în 1993 la Lokomotiva Kosice, iar din 1995 a preluat gruparea FK Kosice. Au urmat două sezoane la echipe mici precum Michalovce şi Licartovce, pentru ca din 2005 să revină pe banca celor de la FK Kosice. Jan Kozak a părăsit FK Kosice în 2009, pentru a reveni din nou la această echipă trei ani mai târziu.

Din 2013 ocupă funcţia de selecţioner al Slovaciei, înlocuind cuplul format din Hipp şi Griga. Fiul său, Jan Kozak jr., este fotbalist şi a evoluat pentru echipe ca Slavia Bratislava, West Bromwich Albion sau Politehnica Timişoara.

  • Data naşterii: 17 aprilie 1954
  • Naţionalitate: slovac
  • Cariera de jucător: LB Spišská Nová Ves, Lokomotíva Košice, RFC Seraing, FK Dukla Praha
  • Antrenor la echipe de club: Lokomotíva Košice, MFK Zemplín Michalovce, FC Steel Trans Ličartovce, 1. FC Košice
  • Selecţioner: Slovacia

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016