Graziano Pelle, Italia
Graziano Pelle, Italia

Italia – Scoţia 1-0. Pelle, atacantul de bază al Italiei la Euro 2016

Un gol marcat de Graziano Pelle a fost suficient pentru ca Italia să învingă Scoţia în penultimul meci amical înainte de Campionatul European 2016.
Articol scris de Răzvan Mitacu
29 mai 2016

Continuă pregătirile echipei naţionale a Italiei în vederea Campionatului European 2016 din Franţa. ‘Squadra Azzurra’ a înfruntat Scoţia într-un meci amical disputat pe stadionul Naţional Ta’Qali din Malta, penultimul test al oamenilor lui Antonio Conte înainte de Euro 2016, cu doar două zile până la termenul limită de definitivare a lotului celor 23 de jucători care vor face deplasrea în Franţa.

A fost cea de-a 12-a confruntare directă dintre Italia şi Scoţia, cu un bilanţ favorabil peninsularilor, care s-au impus în şapte partide şi au suferit un singur eşec. Reprezentativa pregătită de Gordon Strachan, deşi nu a reuşit calificarea la Euro 2016, se prezenta după trei victorii consecutive, obţinute cu Gibraltar, Cehia şi Danemarca, trei meciuri de-a lungul cărora Scoţia nu a primit gol.

Selecţionerul Antonio Conte a aliniat pe teren o echipă bazată în defensivă pe jucătorii lui Juventus, cu Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci şi Giorgio Chiellini în faţa portarului şi a căpitanului Gianluigi Buffon. Antonio Candreva şi Matteo Darmian au evoluat pe cele două benzi, Alessandro Florenzi, Daniele De Rossi şi Emanuele Giaccherini au acoperit zona centrală de la mijlocul terenului, în timp ce Graziano Pellè şi Éder Citadin Martins au alcătuit o inedită linie de atac a Italiei. Scoţia a început cu experimentatul David Marshall în poartă, Callum Paterson, Russell Martin, Grant Hanley şi Charles Mulgrew în compartimentul defensiv, James McArthur, Darren Fletcher, Ikechi Anya, respectiv Matt Ritchie în linia de mijloc şi un singur atacant, jucătorul celor de la Fulham, Ross McCormack.

Prima mare ocazie a meciului a avut loc în minutul 7, când lovitura liberă de la distanţă executată puternic de Candreva a fost respinsă cu dificultate de Marshall, iar Giaccherini nu a putut relua mingea în poartă după o nouă intervenţie a portarului celor de la Cardiff City. Italia a impus ritmul jocului, însă cu acţiuni de atac care nu au avut de cele mai multe ori viteza necesară pentru a destabiliza o defensivă bine organizată a scoţienilor. Acelaşi Emanuele Giaccherini ar fi putut aduce ‘Squadra Azzurra’ în avantaj la jumătatea primei reprize, dar finalizarea sa dintr-o poziţie foarte bună în centrul careului a trecut mult peste. Mijlocaşul în vârstă de 31 de ani al echipei Bologna s-a dovedit cel mai periculos jucător al Italiei, însă a ratat o nouă bună şansă în minutul 28, la capătul unei lansări precise a lui De Rossi. Cu zece minute înainte de finalul primei părţi, oamenii lui Antonio Conte au reuşit una dintre cele mai frumoase acţiuni de atac colective ale meciului, printr-o tranziţie a balonului excelentă din propriul careu până în suprafaţa de pedeapsă a scoţienilor, dar cu o nouă finalizare imprecisă, de această dată a lui Candreva.

Coordonate similare pentru repriza secundă, cu Italia instalată în jumătatea de teren adversă şi un gol meritat marcat de ‘Squadra Azzurra’ în minutul 57 de Graziano Pelle, printr-un şut plasat ideal de la marginea careului. Multe schimbări de ambele părţi, cu Insigne şi Zaza care au fost trimişi pe teren în linia de atac, sprijiniţi de tânărul Federico Bernardeschi, jucătorul celor de la Fiorentina. Atacantul lui Marseille, Steven Fletcher şi-a făcut apariţia în tabăra scoţiană, la fel precum Steven Naismith, însă oamenii lui Gordon Strachan nu au avut forţa necesară pentru a pune în dificultate defensiva italiană şi nu au creat niciun moment de pericol la poarta lui Gigi Buffon. Pe final Italia a preferat să gestioneze avantajul la limită de pe tabelă şi păstreze posesia balonului, ceea ce a asigurat prima victorie într-o partidă amicală din noiembrie 2014, după trei înfrângeri şi trei rezultate de egalitate.

Italia va încheia perioada de pregătire prin meciul cu Finlanda, programat pe 6 iunie, pentru ca apoi campioana mondială din 2006 să facă deplasarea în Franţa, unde va debuta pe 13 iunie, cu Belgia. De partea cealaltă, Scoţia se concentrează deja pe campania de calificare la Campionatul Mondial din 2018: partida amicală cu Franţa de pe 4 iunie va fi ultima înainte de primul meci din preliminariile competiţei din Rusia, programat cu Malta, la începutul lunii septembrie.

ITALIA (3-5-2): G. Buffon, A. Barzagli, L. Bonucci, G. Chiellini, M. Darmian (60′ F. Bernardeschi), D. De Rossi (67′ Jorginho), E. Giaccherini (80′ G. Bonaventura), A. Florenzi, A. Candreva (62′ M. Parolo), G. Pellè (67′ S. Zaza), Eder (59′ L. Insigne)

SCOŢIA (4-2-3-1): D. Marshall, C. Mulgrew, R. Martin, G. Hanley, C. Paterson (46′ C. Berra), D. Fletcher, J. McArthur (83′ C. Bryson), M. Phillips (71′ O. Burke), M. Ritchie, I. Anya (71′ S. Naismith), R. McCormack (46′ S. Fletcher)Comentarii