Italia - România 2-2
Italia - România 2-2

Italia – România 2-2. Remiză de prestigiu la Bologna

Echipa naţională a României a încheiat la egalitate meciul amical cu Italia disputat la Bologna, în cadrul pregătirilor pentru Euro 2016
Articol scris de Răzvan Mitacu
18 noiembrie 2015

Pregătirile echipei naţionale a României în vederea Campionatului European din 2016 au început prin meciul amical disputat în această seară pe stadionul Renato Dall’Ara din Bologna cu Italia, în care selecţionata pregătită de Anghel Iordănescu a fost superioară vicecampioanei europene de-a lungul primei reprize, iar pe final a salvat un rezultat de egalitate cât se poate de meritat.

Doar alte 16 meciuri precedente disputate între Italia şi România, dintre care jumătate au fost confruntări amicale: ”squadra azzurra” avea zece victorii, spre deosebire de cele doar două ale tricolorilor. Ultimul succes al României data din martie 1989, când pe stadionul Municipal din Sibiu, Ioan Ovidiu Sabău marca singurul gol al întâlnirii amicale.

Selecţionerul Italiei, Antonio Conte, nu s-a putut baza pe mijlocaşul celor de la Paris Saint-Germain, Marco Verratti, indisponibil din cauza unei accidentări, în timp ce Andrea Pirlo a fost menajat după finalul de sezon din Major League Soccer. Căpitanul Gigi Buffon a evoluat în poartă, cu o linie defensivă alcătuită din Darmian, Barzagli, Bonucci şi Chiellini. Pe zona centrală a liniei de mijloc s-au poziţionat Marchisio şi Soriano, în timp ce Pellè, Eder şi El Shaarawy au format compartimentul ofensiv. De partea cealaltă, Angherl Iordănescu a trimis pe teren cea mai bună echipă pe care a avut-o la dispoziţie, cu Tătăruşanu în poartă, Săpunaru, Chiricheş, Grigore şi veteranul Raţ în defensivă, Hoban şi Pintilii la închidere, iar Torje, Budescu şi Stancu în sprijinul lui Keşeru.

Naţionala României a început curajos în faţa unei reprezentative a Italiei care impresionează mai degrabă prin palmares, istorie şi renume decât prin numele de pe teren. Gabi Torje l-a întrebuinţat pe Buffon pentru prima dată în minutul 5, pentru ca apoi Bogdan Stancu să profite de o neînţelegere între Darmian şi Baragli trei minute mai târziu şi să îl învingă pe portarul lui Juventus cu o execuţie bine plasată. Reacţie palidă a italienilor, care nu au ameninţat poarta lui Tătăruşanu de-a lungul primei reprize decât în urma unor lovituri de colţ şi în general a fazelor fixe, mult prea puţin pentru aşteptările din partea Italiei, astfel că, pentru prima dată sub comanda lui Antonio Conte, italienii au încheiat o repriză fără a avea niciun şut pe spaţiul porţii adverse.

Italia a salvat impresia generală în partea secundă, când a reuşit mai întăi să egaleze în urma unui penalty obţinut de Eder după un fault al lui Grigore şi transformat fără emoţii de Marchisio, apoi prin intrările lui Okaka şi Gabbiadini, care au contribuit decisiv la faza din care atacantul celor de la Bologna a înscris printr-o lovitură de cap din şase metri, spre bucuria publicului gazdă. Numeroase schimbări de ambele părţi şi mult mai puţine reuşite în drputul naţionalei României, care nu a mai avut forţa de a se apropia de poarta apărată de Salvatore Sirigu în ultima parte a meciului. Pe final tot Italia a părut mai insistentă şi a ratat desprinderea cu un sfert de oră înainte de ultimul fluier, când El Shaarawy nu a fost precis la finalizare. Însă de această dată România a crezut în şansa sa până la final şi a profitat de o lovitură liberă din minutul 89 pentru a obţine un egal ce părea să nu mai fie realizabil: Florin Andone a marcat după ce Chiricheş a reluat cu capul în urma centrării lui Maxim, iar Sirigu nu a reuşit să respingă decisiv finalizarea iniţială a fundaşului celor de la Napoli.

Pentru România meciul amical de pe stadionul Renato Dall’Ara din Bologna se încheie cu un rezultat de egalitate foarte bun şi unul ce evidenţiază multe aspecte pozitive pe care selecţionerul Anghel Iordănescu poate construi şi continua pregătirile în vederea Euro 2016. Dacă Italia îşi cunoaste deja numele următorului adversar, Germania, meci programat a se disputa în martie 2016, România aşteaptă acum să îşi definitiveze programul de pregătire înainte de Campionatul European din Franţa.Comentarii