Italia

Italia în istoria Campionatului European de Fotbal

Cupa Henri Delaunay
Cupa Henri Delaunay, trofeul pe care îl primeşte câştigătoarea Campionatului European de Fotbal
Susţin Italia la EURO 2016!

Statistici Italia în istoria Campionatului European de Fotbal

Bilanţ în preliminarii

 • 98
  meciuri jucate
 • 57
  victorii
 • 171-65
  golaveraj

Bilanţ la turneele finale

 • 33
  meciuri jucate
 • 13
  victorii
 • 33-25
  golaveraj
Articol scris de Răzvan Mitacu

Deşi echipa naţională a Italiei se bucură de statutul de cvadruplă campioană mondială, istoria ‘Squadrei Azzurra’ la Campionatele Europene nu a fost încununată cu la fel de mult succes: doar un titlu de campioană europeană şi alte două finale pierdute de-a lungul a 13 ediţii reprezintă un bilanţ nesatisfăcător pentru o naţională care a impresionat aproape mereu prin siguranţa defensivă şi capacitatea de a valorifica potenţialul jucătorilor.

FRANŢA 1960

Selecţionerul Alfredo Foni, împreună cu oficialii federaţiei, a decis să nu înscrie echipa la primul Campionat European (disputat sub denumirea Cupa Europei pe Naţiuni), care a avut loc în 1960, în Franţa, ca urmare a rezultatelor extrem de slabe şi ratrea calificării la Campionatul Mondial din 1958. În aceste condiţii europeanul inaugural s-a desfăşurat fără naţionalele britanice, precum şi fără Germania, respectiv Italia, singurele campioane mondiale din Europa la acel moment.

SPANIA 1964

Prima participare pentru Italia la un Campionat European a avut loc patru ani mai târziu, în Spania. Selecţionerul Edmondo Fabbri a decisă să lase acasă jucători de renume precum Omar Sívori şi José Altafini, însă s-a bazat pe veteranii Cesare Maldini şi Enzo Robotti. Pentru Italia, care în prima rundă a eliminat fără mari probleme Turcia, Europeanul avea să rămână cunoscut sub expresia „pumnul lui Pascutti”, în urma gestului făcut de atacantul Ezio Pascutti, care a reacţionat la jocul dur al fundaşului Dubinsky, în duelul din optimi cu reprezentativa URSS, campioana în exerciţiu. Italia era astfel învinsă şi eliminată (2-0, respectiv 1-1), în timp ce Uniunea Sovietică avea să piarda confruntarea din finala cu Spania.

ITALIA 1968

La cea dintâi participare în faza finală, Italia pregătită de Ferruccio Valcareggi câştiga primul şi singurul trofeu european de până în prezent, obţinut pe teren propriu. După ce a depăşit faza calificărilor într-o manieră facilă, cu 11 puncte din 6 meciuri şi 6 goluri marcate de Luigi Riva, ‘Squadra Azzurra’ s-a impus în sferturi cu Bulgaria la capătul unei duble manşe emoţionante: succesul Bulgariei din primul meci (3-2) nu a fost suficient, iar victoria de la retur (2-0) ducea Italia în semifinale, unde azzurri s-au revanşat în faţa reprezentativei URSS, pe care au eliminat-o însă după ce la finalul timpului regulamentar scorul a fost egal (0-0), iar calificarea s-a decis prin tragere la sorţi. Finala a fost de asemenea una foarte spectaculoasă, disputată în dublă mansă cu Iugoslavia: partida tur avea să se încheie la egalitate, scor 1-1, pentru ca pe data de 10 iunie Italia să devină campioană europeană graţie succesului cu 2-0 prin golurile marcate de atacanţii Luigi Riva şi Pietro Anastasi.

BELGIA 1972

Italia lui Ferruccio Valcareggi se prezenta la Campionatului European 1972 din Belgia după un parcurs impresionant la Campionatul Mondial disputat cu doi ani înainte, unde s-a oprit doar în finala cu Brazilia şi în urma unor preliminarii în care Austria, Irlanda şi Suedia nu au pus mari probleme. Tentativa ‘Squadrei Azzurra’ de a-şi apăra titlul european se încheia totuşi prematur, în sferturile de finala: reprezentativa ţării gazdă de la turneul final remiza în primul meci, disputat la Milano (0-0), iar apoi obţinea calificarea în manşa retur, programată la Bruxelles, datorită unei victorii cu scorul de 2-1. Pentru Italia Luigi Riva marca din penalty în minutul 86, însă mult prea târziu pentru a evita eliminarea din competiţie.

IUGOSLAVIA 1976

Multe schimbări în tabăra italiană, cu Fulvio Bernardini iniţial în calitate de selecţioner, înlocuit apoi de Enzo Bearzot, dar cu rezultate modeste. Parcursul azzurrilor s-a încheiat încă dinainte de a începe şi a consemnat ratarea calificării la turneul final, după o grupă de calificare cu Polonia, Finlanda şi marea echipă a Olandei condusă de Johan Cruijff. Deşi Italia a reuşit o victorie de prestigiu în faţa Olandei, determinante au fost rezultatele de egalitate înregistrate pe teren propriu cu Polonia şi Finlanda. Doar 7 puncte şi 3 goluri marcate în 6 meciuri a fost bilanţul dezamăgitor pentru Italia la Euro 1976.

ITALIA 1980

Pentru a doua oară în istorie Italia avea oportunitatea de a găzdui faza finală a unui Campionat European, ceea ce i-a oferit accesul direct în runda decisivă. Însă selecţionerul Enzo Bearzot a trebuit să pregătească naţionala într-o atmosferă marcată de celebrul scandal al pariurilor, Totonero. În aceste condiţii atacaţii Bruno Giordano şi Paolo Rossi nu au putut fi prezenţi la Euro 1980, unde Italia a evoluat în grupa B, alături de Belgia, Anglia şi Spania. Niciun gol primit de ‘Squadra Azzurra’ de-a lungul celor trei partide, însă o singură victorie, obţinută contra Angliei prin golul marcat de Marco Tardelli nu a fost suficientă pentru câştigarea grupei, ceea ce a trimis naţionala lui Enzo Bearzot în duelul pentru locul al treilea, meci pierdut în cele din urmă contra Cehoslovaciei după loviturile de departajare (1-1 scorul la capătul timpului regulamentar). Italia încheia astfel competiţia fără înfrângere şi cu cea mai bună defensivă, însă doar pe locul al patrulea.

FRANŢA 1984

Un alt Campionat European dezamăgitor pentru Italia, deşi naţionala lui Enzo Bearzot se prezenta la startul preliminariilor cu statutul de campioană mondială, graţie parcursului triumfător din Spania ’82. Grupa 5 de calificare la Euro 1984 s-a dovedit mult mai dificilă decât ar fi fost de aşteptat: doar cinci puncte acumulate de Italia de-a lungul celor 8 meciuri şi o calificare ce i-a revenit în cele din urmă României. De altfel selecţionata lui Mircea Lucescu reuşea performanţa de a obţine patru puncte din dubla cu peninsularii, după rezultatul de egalitate (0-0) înregistrat pe stadionul Comunale din Florenţa şi a victoriei istorice de pe stadionul 23 August, scor 1-0, prin golul înscris de Laszlo Bölöni. Una dintre cele mai slabe şi surprinzătoare campanii de calificare ale ‘Squadrei Azzurra’ prefigura eşecul de la Campionatul Mondial din 1986 şi despărţirea de selecţionerul Enzo Bearzot.

GERMANIA DE VEST 1988

Preluată de Azeglio Vicini şi condusă de pe teren de jucători precum Gianluca Vialli, Roberto Mancini, Franco Baresi, Roberto Donadoni sau Giuseppe Bergomi, Italia nu a întâmpinat probleme de-a lungul preliminariilor pentru Euro 1988, care a avut loc în Germania de Vest. Gazdele au reprezentat de altfel primul adversar al azzurilor la turneul final, într-un meci încheiat la egalitate, scor 1-1 (goluri Brehme şi Mancini). Au urmat partidele cu Spania şi Danemarca, ambele câştigate de jucătorii lui Vicini (1-0, respectiv 2-0) şi un duel cu Uniunea Sovietică în semifinale, care însă a consemnat finalul parcursului de la Euro 1988, în urma eşecului cu scorul de 2-0.

SUEDIA 1992

Campionatul European 1992 din Suedia s-a dovedit unul al surprizelor, iar cea mai mare a fost cu siguranţa victoria Danemarcei în finala cu Germania, dar un rezultat neaşteptat a fost de asemenea ratarea calificării din partea Italiei, care încă o dată s-a oprit în faza preliminariilor, iar Uniunea Sovietică avea să fie din nou „bestia nera” pentru oamenii lui Azeglio Vicini, care încheiau pe locul secund în grupa 3. Decisive au fost cele două remize cu URSS, ambele cu scorul de 0-0, dar mai ales eşecul neaşteptat cu Norvegia de pe 5 iunie 1991 (2-1), când Salvatore Schillaci marca pentru Italia, dar golul său avea să nu mai conteze în economia calificării la Euro 1992.

ANGLIA 1996

După un duel foarte strâns cu selecţionata Croaţiei de-a lungul preliminariilor, Italia lui Arrigo Sacchi se califica la turneul final din Anglia, prima ediţie a Campionatului European la care au participat 16 naţionale. Debutul la Euro 1996 a fost unul extrem de promiţător, iar victoria şi jocul convingător din meciul cu Rusia au oferit multe speranţe ‘Squadrei Azzurra’, care s-a bazat pe un trident ofensiv impresionant, alcătuit din Alessandro Del Piero, Gianfranco Zola şi Pierluigi Casiraghi, cel din urmă fiind autorul ambelor goluri din victoria cu echipa lui Oleg Romantsev. A urmat însă un eşec surprinzător cu Cehia lui Pavel Nedved, când selecţionerul Arrigo Sacchi a decis să alinieze o formaţie complet diferită din linia de mijloc în sus, cu un atac format din Roberto Donadoni, Fabrizio Ravanelli şi Enrico Chiesa, astfel că Italia a fost obligată să îşi joace soarta calificării în ultima partidă a grupei, cu Germania. Remiza din duelul cu nemţii (0-0) nu a fost suficientă pentru ca azzurii să continue într-o competiţie a cărei finală avea să le aducă faţa în faţa chiar pe adversarele sale din grupă, Germania şi Cehia.

BELGIA – OLANDA 2000

Doar câteva secunde au despărţit Italia de titlul de campioană europeană la turneul final din 2000. Naţionala pregătită de Dino Zoff s-a dovedit încă de la început una dintre protagonistele competiţiei, impunându-se în toate cele trei meciuri din faza grupelor, cu Turcia, Belgia şi Suedia. România a reprezentat un adversar facil în sferturi, iar golurile marcate în prima repriză de Francesco Totti şi Filippo Inzaghi au rezolvat rapid soarta calificării în următoarea rundă, unde Italia a înfruntat Olanda, iar duelul epic cu naţionala lui Frank Rijkaard rămâne până în prezent adânc imprimat în memoria colectivă: multe ocazii ratate de olandezi, care au beneficiat de superioritate numerică încă din minutul 37, odată cu eliminarea lui Gianluca Zambrotta şi două penalty-uri irosite de gazde, înainte ca oamenii lui Dino Zoff să obţină o calificare dramatică la loviturile de departajare. Era doar a doua prezenţă într-o finală de Campionat European pentru Italia, însă în cele din urmă s-a dovedit una de tristă amintire: golul marcat de Wiltord în al treilea minut al prelungirilor a negat victoria italienilor, iar reuşita decisivă a lui David Trezeguet din minutul 103 a mutat definitiv bucuria în tabăra franceză.

PORTUGALIA 2004

Italia lui Giovanni Trapattoni se prezenta la startul Campionatului European 2004 din Portugalia ca una dintre favoritele competiţiei, dar avea să îşi încheie prematur parcursul, după celebrul rezultat de egalitate ”amical” dintre Danemarca şi Suedia (2-2), în urma căruia ambele naţionale nordice au continuat în faza eliminatorie. Însă nici Italia nu poate fi absolvită de vină date fiind cele două rezultate de egalitate înregistrate în meciurile directe cu Danemarca (0-0), respectiv Suedia (1-1), când o execuţie de excepţie a lui Zlatan Ibrahimovic cu 5 minute înainte de final a anulat golul marcat de Antonio Cassano în prima repriză. Inutilă victoria din ultima partidă a grupei, cu Bulgaria (2-1, goluri Perrotta şi Cassano), deoarece remiza previzibilă de pe Estádio do Bessa din Porto avea să trimită Italia acasă. Un turneu final pe care presa din peninsulă şi-l aminteşte mai degrabă pentru acuzele de blat, scandalul aproape violent între Christian Vieri şi jurnaliştii prezenţi la faţa locului, sau gestul incalificabil al lui Francesco Totti care l-a scuipat pe danezul Christian Poulsen, gest în urma căruia căpitanul Romei a fost suspendat 3 meciuri.

AUSTRIA – ELVEŢIA 2008

Proaspăt campioană mondială după victoria de la ediţia Germania 2006 în finala cu Franţa, Italia îşi confirma momentul pozitiv şi de-a lungul preliminariilor pentru Euro 2008, o grupă de calificare deloc uşoară în care azzurri au întâlnit din nou Franţa. Deşi au obţinut un singur punct din cele două meciuri cu reprezentativa franceză, jucătorii lui Roberto Donadoni au încheiat pe primul loc al grupei şi se prezentau încrezători la startul turneului final din Austria şi ELveţia. Însă debutul avea să fie unul teribil: înfrângere cu 3-0 contra Olandei. Calificarea părea a fi compromisă în al doilea meci, când România s-a aflat în avantaj graţie unui gol marcat de Adrian Mutu, însă un penalty apărat de Gigi Buffon şi un gol înscris în urma unei faze fixe de Christian Panucci au amânat deznodământul până la ultima partidă din grupă. Duelul decisiv s-a purtat încă o dată cu Franţa, iar Italia a ieşit din nou învingătoare, prin reuşitele lui Andrea Pirlo şi Daniele De Rossi. În sferturi oamenii lui Roberto Donadoni au întâlnit o echipă a Spaniei aflată în plină ascensiune, însă doar neşansa loviturilor de departajare a făcut ca Italia să îşi încheie parcursul de la Euro 2008, De Rossi şi Di Natale fiind cei care au ratat de la punctul cu var. Eliminarea avea să ducă la demiterea lui Donadoni, înlocuit de Marcello Lippi.

POLONIA – UCRAINA 2012

Puţini dădeau şanse Italiei la începutul Campionatului European din 2012, după rezultatele slabe de la Campionatul Mondial din urmă cu doi ani şi mai ales un schimb de generaţii care a dus la finalul carierei internaţionale pentru jucători precum Gianluca Zambrotta, Mauro Camoranesi, Vincenzo Iaquinta, Gennaro Gattuso, Fabio Cannavaro, Luca Toni sau Alessandro Del Piero. Sub comanda lui Cesare Prandelli, Italia s-a impus fără emoţii în preliminarii, având totuşi o grupă de calificare facilă, cu adversari precum Estonia, Serbia, Slovenia, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe. Mult mai dificilă misiunea din grupa de la turneul final, unde ‘Squadra Azzurra’ a înfruntat Spania, Croaţia şi Irlanda. Două remize cu scorul de 1-1 în faţa principalilor rivali din grupă, Spania şi Croaţia, colaborate cu un succes contra Irlandei (2-0, goluri Antonio Cassano şi Mario Balotelli) au fost de ajuns pentru ca Italia sa avanseze în runda eliminatorie. În sferturi adversarul s-a numit Anglia, însă în ciuda multor bune oportunităţi de a marca, italienii au trebuit să treacă prin emoţiile loviturilor de departajare pentru a obţine calificarea in semifinale. Meciul cu Germania rămâne punctul de referinţă şi poate cea mai bună evoluţie a Italiei în ultimul deceniu: dubla lui Mario Balotelli aducea o calificare meritată în finala de la Kiev, unde însă azzurri nu au mai reuşit să facă faţa Spaniei, care se încununa campioană europeană pentru a doua oară consecutiv (4-0).

Italia în istoria EURO

Ediţie
Faza
TF
M
V
E
I
Nu a participat
nu
0
0
0
0
Optimi
nu
4
2
1
1
Castigatoare
da
11
7
3
1
Sferturi
nu
8
4
3
1
Preliminarii
nu
6
2
3
1
Finala mica
da
4
1
3
0
Preliminarii
nu
8
1
3
4
Semifinale
da
12
8
2
2
Preliminarii
nu
8
3
4
1
Grupe
da
13
8
3
2
Finala
da
14
8
4
2
Grupe
da
11
6
4
1
Sferturi
da
16
10
4
2
Finala
da
16
10
5
1

Italia în preliminariile EURO 1964

Runda preliminară

02.12.1962
ItaliaItalia
6
0
TurciaTurcia
 
27.03.1963
TurciaTurcia
0
1
ItaliaItalia
 

Optimi de finală

13.10.1963
URSSURSS
2
0
ItaliaItalia
 
10.11.1963
ItaliaItalia
1
1
URSSURSS
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1964

4
Meciuri jucate
2
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
8
Goluri marcate
3
Goluri primite

Italia în preliminariile EURO 1968

Grupe

26.11.1966
ItaliaItalia
3
1
RomâniaRomânia
 
22.03.1967
CipruCipru
0
2
ItaliaItalia
 
25.06.1967
RomâniaRomânia
0
1
ItaliaItalia
 
01.11.1967
ItaliaItalia
5
0
CipruCipru
 
18.11.1967
ElveţiaElveţia
2
2
ItaliaItalia
 
23.12.1967
ItaliaItalia
4
0
ElveţiaElveţia
 

Sferturi de finală

06.04.1968
BulgariaBulgaria
3
2
ItaliaItalia
 
20.04.1968
ItaliaItalia
2
0
BulgariaBulgaria
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1968

8
Meciuri jucate
6
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
21
Goluri marcate
6
Goluri primite

Grupa 6

11
2

Italia la turneul final EURO 1968

Semifinale

05.06.1968
ItaliaItalia
0
0
URSSURSS
 

FINALA

08.06.1968
ItaliaItalia
1
1
IugoslaviaIugoslavia
 

FINALĂ - rejucare

10.06.1968
ItaliaItalia
2
0
IugoslaviaIugoslavia
 

Bilanţ la turneul final EURO 1968

3
Meciuri jucate
1
Victorii
2
Egaluri
0
Înfrângeri
3
Goluri marcate
1
Goluri primite

Italia în preliminariile EURO 1972

Grupe

31.10.1970
AustriaAustria
1
2
ItaliaItalia
 
08.12.1970
ItaliaItalia
3
0
IrlandaIrlanda
 
10.05.1971
IrlandaIrlanda
1
2
ItaliaItalia
 
09.06.1971
SuediaSuedia
0
0
ItaliaItalia
 
09.10.1971
ItaliaItalia
3
0
SuediaSuedia
 
20.11.1971
ItaliaItalia
2
2
AustriaAustria
 

Sferturi de finală

29.04.1972
ItaliaItalia
0
0
BelgiaBelgia
 
13.05.1972
BelgiaBelgia
2
1
ItaliaItalia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1972

8
Meciuri jucate
4
Victorii
3
Egaluri
1
Înfrângeri
13
Goluri marcate
6
Goluri primite

Grupa 6

10
6

Italia în preliminariile EURO 1976

Grupe

20.11.1974
OlandaOlanda
3
1
ItaliaItalia
 
19.04.1975
ItaliaItalia
0
0
PoloniaPolonia
 
05.06.1975
FinlandaFinlanda
0
1
ItaliaItalia
 
27.09.1975
ItaliaItalia
0
0
FinlandaFinlanda
 
26.10.1975
PoloniaPolonia
0
0
ItaliaItalia
 
22.11.1975
ItaliaItalia
1
0
OlandaOlanda
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1976

6
Meciuri jucate
2
Victorii
3
Egaluri
1
Înfrângeri
3
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa 5

8
7

Italia în preliminariile EURO 1980

Bilanţ în preliminariile EURO 1980

0
Meciuri jucate
0
Victorii
0
Egaluri
0
Înfrângeri
0
Goluri marcate
0
Goluri primite

Italia la turneul final EURO 1980

Grupe

12.06.1980
SpaniaSpania
0
0
ItaliaItalia
 
15.06.1980
AngliaAnglia
0
1
ItaliaItalia
 
18.06.1980
ItaliaItalia
0
0
BelgiaBelgia
 

Finala mică

21.06.1980
CehoslovaciaCehoslovacia
1
1
ItaliaItalia
 

Bilanţ la turneul final EURO 1980

4
Meciuri jucate
1
Victorii
3
Egaluri
0
Înfrângeri
2
Goluri marcate
1
Goluri primite

Grupa 2

4
4
3
1

Italia în preliminariile EURO 1984

Grupe

13.11.1982
ItaliaItalia
2
2
CehoslovaciaCehoslovacia
 
04.12.1982
ItaliaItalia
0
0
RomâniaRomânia
 
12.02.1983
CipruCipru
1
1
ItaliaItalia
 
16.04.1983
RomâniaRomânia
1
0
ItaliaItalia
 
29.05.1983
SuediaSuedia
2
0
ItaliaItalia
 
15.10.1983
ItaliaItalia
0
3
SuediaSuedia
 
16.11.1983
CehoslovaciaCehoslovacia
2
0
ItaliaItalia
 
22.12.1983
ItaliaItalia
3
1
CipruCipru
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1984

8
Meciuri jucate
1
Victorii
3
Egaluri
4
Înfrângeri
6
Goluri marcate
12
Goluri primite

Grupa 5

11
Cehoslovacia
10
5
2

Italia în preliminariile EURO 1988

Grupe

15.11.1986
ItaliaItalia
3
2
ElveţiaElveţia
 
06.12.1986
MaltaMalta
0
2
ItaliaItalia
 
24.01.1987
ItaliaItalia
5
0
MaltaMalta
 
14.02.1987
PortugaliaPortugalia
0
1
ItaliaItalia
 
03.06.1987
SuediaSuedia
1
0
ItaliaItalia
 
17.10.1987
ElveţiaElveţia
0
0
ItaliaItalia
 
14.11.1987
ItaliaItalia
2
1
SuediaSuedia
 
05.12.1987
ItaliaItalia
3
0
PortugaliaPortugalia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1988

8
Meciuri jucate
6
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
16
Goluri marcate
4
Goluri primite

Grupa 2

13
10
2

Italia la turneul final EURO 1988

Grupe

10.06.1988
RFGRFG
1
1
ItaliaItalia
 
14.06.1988
ItaliaItalia
1
0
SpaniaSpania
 
17.06.1988
ItaliaItalia
2
0
DanemarcaDanemarca
 

Semifinale

22.06.1988
URSSURSS
2
0
ItaliaItalia
 

Bilanţ la turneul final EURO 1988

4
Meciuri jucate
2
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
4
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa 1

RFG
5
5
2

Italia în preliminariile EURO 1992

Grupe

17.10.1990
UngariaUngaria
1
1
ItaliaItalia
 
03.11.1990
ItaliaItalia
0
0
Comunitatea Statelor IndependenteComunitatea Statelor Independente
 
22.12.1990
CipruCipru
0
4
ItaliaItalia
 
01.05.1991
ItaliaItalia
3
1
UngariaUngaria
 
05.06.1991
NorvegiaNorvegia
2
1
ItaliaItalia
 
12.10.1991
Comunitatea Statelor IndependenteComunitatea Statelor Independente
0
0
ItaliaItalia
 
13.11.1991
ItaliaItalia
1
1
NorvegiaNorvegia
 
21.12.1991
ItaliaItalia
2
0
CipruCipru
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1992

8
Meciuri jucate
3
Victorii
4
Egaluri
1
Înfrângeri
12
Goluri marcate
5
Goluri primite

Grupa 3

Comunitatea Statelor Independente
13
10
0

Italia în preliminariile EURO 1996

Grupe

07.09.1994
SloveniaSlovenia
1
1
ItaliaItalia
 
08.10.1994
EstoniaEstonia
0
2
ItaliaItalia
 
16.11.1994
ItaliaItalia
1
2
CroaţiaCroaţia
 
25.03.1995
ItaliaItalia
4
1
EstoniaEstonia
 
29.03.1995
UcrainaUcraina
0
2
ItaliaItalia
 
26.04.1995
LituaniaLituania
0
1
ItaliaItalia
 
06.09.1995
ItaliaItalia
1
0
SloveniaSlovenia
 
08.10.1995
CroaţiaCroaţia
1
1
ItaliaItalia
 
11.11.1995
ItaliaItalia
3
1
UcrainaUcraina
 
15.11.1995
ItaliaItalia
4
0
LituaniaLituania
 

Bilanţ în preliminariile EURO 1996

10
Meciuri jucate
7
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
20
Goluri marcate
6
Goluri primite

Grupa 4

23
13

Italia la turneul final EURO 1996

Grupe

11.06.1996
ItaliaItalia
2
1
RusiaRusia
 
14.06.1996
CehiaCehia
2
1
ItaliaItalia
 
19.06.1996
ItaliaItalia
0
0
GermaniaGermania
 

Bilanţ la turneul final EURO 1996

3
Meciuri jucate
1
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
3
Goluri marcate
3
Goluri primite

Grupa C

4
4
1

Italia în preliminariile EURO 2000

Grupe

05.09.1998
Ţara GalilorŢara Galilor
0
2
ItaliaItalia
 
10.10.1998
ItaliaItalia
2
0
ElveţiaElveţia
 
27.03.1999
DanemarcaDanemarca
1
2
ItaliaItalia
 
31.03.1999
ItaliaItalia
1
1
BelarusBelarus
 
05.06.1999
ItaliaItalia
4
0
Ţara GalilorŢara Galilor
 
09.06.1999
ElveţiaElveţia
0
0
ItaliaItalia
 
08.09.1999
ItaliaItalia
2
3
DanemarcaDanemarca
 
09.10.1999
BelarusBelarus
0
0
ItaliaItalia
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2000

8
Meciuri jucate
4
Victorii
3
Egaluri
1
Înfrângeri
13
Goluri marcate
5
Goluri primite

Grupa 1

15

Italia la turneul final EURO 2000

Grupe

11.06.2000
TurciaTurcia
1
2
ItaliaItalia
 
14.06.2000
ItaliaItalia
2
0
BelgiaBelgia
 
19.06.2000
ItaliaItalia
2
1
SuediaSuedia
 

Sferturi de finală

24.06.2000
ItaliaItalia
2
0
RomâniaRomânia
 

Semifinale

29.06.2000
ItaliaItalia
0
0
OlandaOlanda
 

FINALA

02.07.2000
FranţaFranţa
2
1
ItaliaItalia
 

Bilanţ la turneul final EURO 2000

6
Meciuri jucate
4
Victorii
1
Egaluri
1
Înfrângeri
9
Goluri marcate
4
Goluri primite

Grupa B

9
4
3
1

Italia în preliminariile EURO 2004

Grupe

07.09.2002
AzerbaijanAzerbaijan
0
2
ItaliaItalia
 
12.10.2002
ItaliaItalia
1
1
Serbia MuntenegruSerbia Muntenegru
 
16.10.2002
Ţara GalilorŢara Galilor
2
1
ItaliaItalia
 
29.03.2003
ItaliaItalia
2
0
FinlandaFinlanda
 
11.06.2003
FinlandaFinlanda
0
2
ItaliaItalia
 
06.09.2003
ItaliaItalia
4
0
Ţara GalilorŢara Galilor
 
10.09.2003
Serbia MuntenegruSerbia Muntenegru
1
1
ItaliaItalia
 
11.10.2003
ItaliaItalia
4
0
AzerbaijanAzerbaijan
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2004

8
Meciuri jucate
5
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
17
Goluri marcate
4
Goluri primite

Grupa 9

17
Serbia Muntenegru
12

Italia la turneul final EURO 2004

Grupe

14.06.2004
DanemarcaDanemarca
0
0
ItaliaItalia
 
18.06.2004
ItaliaItalia
1
1
SuediaSuedia
 
22.06.2004
ItaliaItalia
2
1
BulgariaBulgaria
 

Bilanţ la turneul final EURO 2004

3
Meciuri jucate
1
Victorii
2
Egaluri
0
Înfrângeri
3
Goluri marcate
2
Goluri primite

Grupa C

5
5

Italia în preliminariile EURO 2008

Grupe

02.09.2006
ItaliaItalia
1
1
LituaniaLituania
 
06.09.2006
FranţaFranţa
3
1
ItaliaItalia
 
07.10.2006
ItaliaItalia
2
0
UcrainaUcraina
 
11.10.2006
GeorgiaGeorgia
1
3
ItaliaItalia
 
28.03.2007
ItaliaItalia
2
0
ScoţiaScoţia
 
02.06.2007
Insulele FeroeInsulele Feroe
1
2
ItaliaItalia
 
06.06.2007
LituaniaLituania
0
2
ItaliaItalia
 
08.09.2007
ItaliaItalia
0
0
FranţaFranţa
 
12.09.2007
UcrainaUcraina
1
2
ItaliaItalia
 
13.10.2007
ItaliaItalia
2
0
GeorgiaGeorgia
 
17.11.2007
ScoţiaScoţia
1
2
ItaliaItalia
 
21.11.2007
ItaliaItalia
3
1
Insulele FeroeInsulele Feroe
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2008

12
Meciuri jucate
9
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
22
Goluri marcate
9
Goluri primite

Grupa B

29
26
24
17
10

Italia la turneul final EURO 2008

Grupe

09.06.2008
OlandaOlanda
3
0
ItaliaItalia
 
13.06.2008
ItaliaItalia
1
1
RomâniaRomânia
 
17.06.2008
FranţaFranţa
0
2
ItaliaItalia
 

Sferturi de finală

22.06.2008
SpaniaSpania
0
0
ItaliaItalia
 

Bilanţ la turneul final EURO 2008

4
Meciuri jucate
1
Victorii
2
Egaluri
1
Înfrângeri
3
Goluri marcate
4
Goluri primite

Grupa C

9
4

Italia în preliminariile EURO 2012

Grupe

03.09.2010
EstoniaEstonia
1
2
ItaliaItalia
 
07.09.2010
ItaliaItalia
5
0
Insulele FeroeInsulele Feroe
 
08.10.2010
Irlanda de NordIrlanda de Nord
0
0
ItaliaItalia
 
12.10.2010
ItaliaItalia
3
0
SerbiaSerbia
 
25.03.2011
SloveniaSlovenia
0
1
ItaliaItalia
 
03.06.2011
ItaliaItalia
3
0
EstoniaEstonia
 
02.09.2011
Insulele FeroeInsulele Feroe
0
1
ItaliaItalia
 
06.09.2011
ItaliaItalia
1
0
SloveniaSlovenia
 
07.10.2011
SerbiaSerbia
1
1
ItaliaItalia
 
11.10.2011
ItaliaItalia
3
0
Irlanda de NordIrlanda de Nord
 

Bilanţ în preliminariile EURO 2012

10
Meciuri jucate
8
Victorii
2
Egaluri
0
Înfrângeri
20
Goluri marcate
2
Goluri primite

Grupa C

26
16
15

Italia la turneul final EURO 2012

Grupe

10.06.2012
SpaniaSpania
1
1
ItaliaItalia
 
14.06.2012
ItaliaItalia
1
1
CroaţiaCroaţia
 
18.06.2012
ItaliaItalia
2
0
IrlandaIrlanda
 

Sferturi de finală

24.06.2012
AngliaAnglia
0
0
ItaliaItalia
 

Semifinale

28.06.2012
GermaniaGermania
1
2
ItaliaItalia
 

FINALA

01.07.2012
SpaniaSpania
4
0
ItaliaItalia
 

Bilanţ la turneul final EURO 2012

6
Meciuri jucate
2
Victorii
3
Egaluri
1
Înfrângeri
6
Goluri marcate
7
Goluri primite

Grupa C

7
5