Preliminariile EURO 2016, Grupa H, 10 octombrie 2014, ora 21:45
Italia
Italia
2 - 1
Azerbaijan
Azerbaijan

Giorgio Chiellini 44
Giorgio Chiellini 82
 
Giorgio Chiellini 76 (a)
Italia-Azerbaijan, preliminarii Euro 2016
Italia-Azerbaijan, preliminarii Euro 2016

Italia – Azerbaijan 2-1. One man show, Giorgio Chiellini

Italia s-a impus greu acasă în meciul cu Azerbaijan, după o dispută în care Giorgio Chiellini a marcat de două ori în poarta azerilor şi o dată în proprie poartă.

Fundaşul lui Juventus Torino, Giorgio Chiellini, a marcat toate golurile întâlnirii Italia – Azerbaijan, 2-1. Chiellini a adus victoria Squadrei Azzurra cu opt minute înainte de fluierul de final, iar italienii adună acum 6 puncte în Grupa H, la fel ca şi Croaţia.

Antonio Conte nu se aştepta la un meci uşor în faţa azerilor, acolo unde asupra lui Berti Vogts plana suspiciunea demiterii. Italia s-a întrebuinţat însă mult mai serios decât se gândea chiar şi selecţionerul ei înainte de startul partidei. Andrea Pirlo a bifat a 113-a selecţie în echipa reprezentativă în acest meci.

Prima şansă a Italiei a venit de la Claudio Marchisio, servit bine de Ciro Immobile, însă mijlocaşul lui Juventus a trimis balonul peste poarta lui Agayev. Atacantul Borussiei Dortmund, Immobile, a fost un pericol constant pentru poarta oaspeţilor şi putea deschide scorul în minutul 22, dar şutul său a fost reţinut de portarul azer. Acelaşi portar avea să intervină salvator câteva minute mai târziu, când mingea trimisă cu capul de Bonucci a fost deviată de Zaza, dar Agayev a fost din nou la post. Bonucci a mai avut o ocazie importantă tot în urma unei faze fixe, executate impecabil de Pirlo, dar Agayev părea a fi într-o zi formidabilă. Evoluţia excelentă a portarului oaspeţilor a fost dublată de jocul ireproşabil din prima repriză a căpitanului Rashad Sadygov, dar şi de jocul bun al liniei mediene.

Azerii au cedat totuşi înainte de pauză şi tot în urma unei faze fixe. Pirlo a bătut perfect un corner pentru gazde şi Chiellini s-a înălţat magistral, catapultând mingea în poarta lui Agayev.

Imediat după pauză, Italia putea face 2-0, însă acţiunea splendidă a lui Zaza nu s-a încheiat cu o reuşită pe măsura execuţiei. Acelaşi atacant de la Sassuolo putea marca în minutul 57 la centrarea excelentă a lui Matteo Darmian, dar a ratat ţinta din apropiere.

Azerii au reuşit să obţină o egalare nesperată în minutul 76, atunci când cornerul executat de Dadaşov a ajuns în careul de şase metri şi l-a lovit pe Giorgio Chiellini care încerca să-l blocheze pe Nazarov să ajungă la minge. Surpriză mare pe Renzo Barbera cu 15 minute înainte de final.

Italia avea însă să anuleze speranţele oaspeţilor şi să marcheze din nou cu câteva minute înainte de final. Sebastian Giovinco a centrat perfect din dreapta şi acelaşi omniprezent Giorgio Chiellini s-a înălţat şi l-a învins pe portarul oaspeţilor, Agayev.

Italia obţine un succes muncit dar meritat şi important şi nu pierde contactul cu reprezentativa Croaţiei, învingătoare la Sofia. Pentru Antonio Conte, noul selecţioner al Italiei, a fost al doilea succes în două meciuri oficiale pe banca tehnică a azzurrilor.Statisticile meciului

 
61
Posesie
40
 
 
21
Total şuturi
2
 
 
4
Pe poartă
1
 
 
14
Afară
1
 
 
3
Blocate
0
 
 
1
Bare
0
 
 
8
Cornere
1
 
 
2
Offside
0
 
 
2
Galbene
2
 
 
0
Roşii
0
 
 
20
Faulturi
17
 
 
420
Total pase
218
 
 
381
Completate
190
 

Filmul meciului

 
12'
Rüfat Dadaşov
Andrea Pirlo
33'
 
Giorgio Chiellini
(Andrea Pirlo)
44'
 
 
46'
Rasim Ramaldanov
(İlkin Qırtımov)
 
59'
Cavid Hüseynov
(Rüfat Dadaşov)
Alberto Aquilani
(Andrea Pirlo)
73'
 
 
76'
Giorgio Chiellini
Sebastian Giovinco
(Alessandro Florenzi)
77'
 
Antonio Candreva
(Matteo Darmian)
81'
 
Giorgio Chiellini
(Sebastian Giovinco)
82'
 
 
84'
Rashad F. Sadygov
 
86'
Vüqar Nadirov
(Rahid Amirguliyev)
Simone Zaza
87'
 

Echipele de start

1
3
19
13
21
2
8
15
20
9
7
10
11
7
2
19
13
5
6
14
8
1

Comentarii pe marginea meciului Italia - Azerbaijan