Graziano Pelle
Graziano Pelle

Italia – Anglia 1-1. Remiză echitabilă în meciul amical de la Torino

Graziano Pelle și Andros Townsend au marcat în meciul amical dintre Italia și Anglia disputat pe Juventus Stadium și incheiat la egalitate, scor 1-1
Articol scris de Răzvan Mitacu
31 martie 2015

Pe Juventus Stadium din Torino Italia și Anglia s-au întâlnit într-un meci amical care a reprezentat cea de-a 26-a confruntare directă dintre cele două naționale, cu un bilanț precedent de zece victorii pentru squadra azzurra, șapte rezultate de egalitate și opt înfrângeri. 16 dintre aceste partide au fost amicale: cinci succese în contul Italiei și șase pentru englezi, Anglia reușind să se impună la ultimul duel neoficial, (scor 2-1 în august 2012).

Campionatul Mondial din 2014 a oferit cea mai recentă întâlnire dintre Italia și Anglia, naționala condusă atunci de Cesare Prandelli fiind cea care și-a adjudecat cele trei puncte (2-1), însă o victorie insuficientă pentru ca azzurri să depășească faza grupelor. De o eliminare prematură a avut parte și Anglia, iar pregătirile pentru următorul turneu final au adus numeroare schimbări în ambele tabere, astfel că doar șase dintre cei 22 de jucători care au început ca titulari în această seară s-au regăsit și printre titularii confruntării din Brazilia.

Formule de start experimentale în ambele formații, cu o linie de mijloc inedită pentru Italia, din care au făcut parte Mirko Valdifiori, Alessandro Florenzi, Roberto Soriano și Marco Parolo. Linia de atac a fost formată din Eder (debutant în squadra azzurra la meciul din urmă cu patru zile de la Sofia) și Pelle, în timp ce Anglia a răspuns prin titularizarea lui Harry Kane în ofensivă, alături de Rooney și Walcott.

După un prim sfert de oră lipsit de evenimente importante, jocul s-a animat odată cu prima incursiune ofensivă periculoasă a Italiei: pătrundere în viteză pe partea stângă a lui Darmian, a cărui centrare în fața porții a fost respinsă decisiv de Phil Jagielka, care a evitat astfel o intervenție a lui Eder. Replica oaspeților a venit în minutul 21, după o respingere a lui Bonucci și o execuție din prima încercată de Rooney, care a lovit bara porții apărate de Gigi Buffon. Singurul gol al reprizei a venit aproape de capătul primei jumătăți de oră, cănd Giorgio Chiellini a reușit o centrare ideală de pe partea stângă, iar lovitura de cap a lui Pelle nu i-a dat nicio șansă lui Hart.

Partea a doua a confruntării de la Torino a debutat cu o dublă mare ocazie pentru Italia, mai întăi Eder, apoi Pelle ratând la aceași fază. Anglia a căutat golul egalizator, însă Harry Kane a fost singurul om periculos din echipa lui Roy Hodgson (prin doua execuții puțin pe lângă). Multe schimbări de ambele părți de-a lungul reprizei, cu Franco Vazquez care și-a făcut la rândul său debutul în națională, însă în ciuda numelor mai puțin cunoscute Italia a părut să își păstreze din obișnuita disciplină tactică, deși odată cu ieșirea de pe teren a lui Chiellini Rooney a devenit mai activ și l-a întrebuințat în două rânduri pe Buffon. Finalul de meci le-a aparținut englezilor, care în cele din urmă au reușit să egaleze grație unui șut perfect din afara careului al lui Andros Townsend, intrat pe teren în minutul 70. Oamenii lui Roy Hodgson au fost chiar aproape de victorie, însă Buffon a intervenit din nou salvator în fața lui Rooney.

Scor final 1-1 și Antonio Conte rămâne neînvins pe banca echipei naționale a Italiei, care se pregătește acum de meciul decisiv din grupa H de calificare la EURO 2016, împotriva Croației, partidă programată la jumătatea lunii iunie. Pentru Anglia urmează un nou meci amical (07 iunie, cu Irlanda de Nord), apoi o săptămână mai târziu duelul cu Slovenia contând pentru grupa E.Comentarii