EURO 2012

EURO 2012

EURO 2016 - editia a 15-a a Campionatului European de Fotbal

16

Echipe calificate la turneul final din

51

Echipe prezente în preliminariile EURO

xx

Meciuri jucate la turneul final din

Campionatul European de Fotbal 2012 a reprezentat al treilea turneu din istorie şi al doilea consecutiv găzduit de către două ţări. Tendinţa de deplasare spre estul continentului s-a păstrat, atfel că, după Austria şi Elveţia le-a venit rândul Poloniei şi Ucrainei să fie gazde. Euro 2012, a paisprezecea ediţie a competiţiei, urma să fie şi ultima cu şaisprezece participante. În preliminarii cele 51 de selecţionate au fost împărţite în nouă grupe, pentru stabilirea echipelor calificate revenindu-se la sistemul în două etape, cu grupe şi baraj.

Selecţionatele puternice nu au ratat şansa de a-şi arăta dominaţia: Germania şi Spania au câştigat toate partidele, Italia şi Anglia terminând preliminariile neînvinse. Acestora li s-a alăturat Grecia, campioana de la Euro 2004 beneficiind de o grupă în care doar Croaţia a fost un adversar mai serios. România nu a făcut faţă Franţei şi Bosniei, ratând posibilitatea de a juca măcar barajul. Rusia, Olanda şi Danemarca s-au calificat direct, din grupe în care locul întâi a fost strâns disputat.

Gazdele Campionatului European de Fotbal 2012, Ucraina şi Polonia, au împărtăşit soarta predecesoarelor lor de la Euro 2008, Austria şi Elveţia, niciuna nereuşind să treacă de faza grupelor turneului final. Avea să fie o ediţie a selecţionatelor cu tradiţie, excepţiile apărând mai degrabă ca şi consecinţă a tragerilor la sorţi. Germania a câştigat pe linie, Anglia şi Franţa s-au calificat împreună în sferturi, Spania şi Italia de asemenea. Dacă Portugalia şi-a câştigat fără dubii locul în faza eliminatorie, Cehia şi Grecia au mers mai departe dintr-o grupă echilibrată, dar sub nivelul celorlalte.

Întrebarea care apărea în mintea tuturor era legată de capacitatea Spaniei de a mai câştiga un trofeu. Echipa lui Vicente del Bosque nu mai avea strălucirea cu care obişnuise, adversarii nu mai erau atât de uşor de surprins. Chiar şi aşa, spaniolii au câştigat lejer în faţa Franţei în sferturile de finală. Duelul iberic din semifinale s-a dovedit a fi totuşi mai dificil, Portugalia ducând partida până la loviturile de departajare, dar spaniolii au trecut cu bine şi pesta această încercare. Cealaltă finalistă a avut parte şi ea de aceeaşi experienţă, dar în sferturile de finală, unde Italia a dominat Anglia, dar nu a putut câştiga în timpul regulamentar sau după prelungiri. În semifinale Mario Balotelli a reuşit dubla, italienii împiedicând astfel reeditarea finalei Campionatului European de Fotbal 2008.

În ultimul act al Euro 2012 Spania a lăsat fără replică toţi contestatarii stilului ei de joc. În faţa unei selecţionate a Italiei care părea să-şi fi atins deja punctul maxim, spaniolii au dominat pe teren şi pe tabelă. Scorul final de 4-0 bătea un record ce data de la finala Euro 1972, atunci când Germania de Vest învinsese cu 3-0 Uniunea Sovietică. De asemenea, Spania devenea prima selecţionată de fotbal câştigătoare a trei titluri consecutive, două de Campionat European şi unul de Campionat Mondial.

Echipa turneului EURO 2012

Iker Casillas
ESPesp
Fábio Coentrão
PORpor
Pepe
PORpor
Sergio Ramos
ESPesp
Jordi Alba
ESPesp
Sami Khedira
GERger
Andrea Pirlo
ITAita
Andrés Iniesta
ESPesp
Xavi Hernández
ESPesp
Mario Balotelli
ITAita
Cristiano Ronaldo
PORpor