Campionatul European de Fotbal 1964

Campionatul European de Fotbal 1964

EURO 2016 - editia a 15-a a Campionatului European de Fotbal

Echipe calificate la turneul final din

Echipe prezente în preliminariile EURO

xx

Meciuri jucate la turneul final din

Agitaţia pe care o generase prima ediţie a Campionatului European de Fotbal a făcut ca numărul participantelor la preliminariile Euro 1964 să crească substanţial. Nu mai puţin de 29 de selecţionate s-au înscris în cursa pentru calificare, dar formatul turneului final a rămas neschimbat.

Dacă Uniunea Sovietică urma să intre în primul tur al calificărilor, celelalte trei participante la Euro 1960 au fost nevoite să dispute şi runda preliminară. Franţa a trecut de Anglia, Iugoslavia a depăşit Belgia, dar Cehoslovacia nu a putut întoarce rezultatul în faţa Republicii Democrate Germane, est-germanii câştigând meciul tur pentru ca, mai apoi, să obţină un rezultat de egalitate în deplasare. România a fost şi ea eliminată în această fază, victoria de la Bucureşti împotriva Spaniei contând prea puţin după ce ibericii se impuseseră cu 6-0 în partida tur.

Primul tur a adus eliminarea Iugoslaviei de către Suedia şi a Italiei de către Uniunea Sovietică, dar surpriza a venit din partea naţionalei statului Luxemburg. Disputând ambele meciuri în deplasare, unul la Amsterdam şi altul la Rotterdam, luxemburghezii au reuşit să elimine Olanda cu scorul general de 3-2. Parcă pentru a demonstra că nu a fost o întâmplare, în sferturi ei au pus probleme mari Danemarcei, nordicii având nevoie de o a treia partidă pentru a se califica la turneul final.

Ungaria a fost cea care a eliminat a treia participantă la Euro 1960, învingând în ambele partide Franţa. Uniunea Sovietică rămânea astfel singura selecţionată care bifa participări la ambele turnee finale de până atunci, având şi ocazia de a-şi apăra titlul. Gazdă pentru Euro 1964 avea să fie Spania, aceasta eliminând fără probleme Irlanda.

Partidele de la Euro 1964 s-au disputat pe stadioanele Santiago Bernabeu din Madrid şi Camp Nou din Barcelona. În semifinala disputată în capitala catalană Uniunea Sovietică a repetat scorul din semifinalele Euro 1960, învingând cu 3-0 Danemarca. Spania lui Franco a avut o misiune mult mai dificilă în faţa Ungariei, având nevoie de golul marcat în prelungiri de Amancio pentru a se califica în ultimul act al turneului.

Finala mică a fost lipsită de interes, Ungaria învingând Danemarca după prelungiri într-o partidă la care au asistat mai puţin de 4.000 de spectatori. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre finala mare, pe Santiago Bernabeu adunându-se 79.000 de oameni dornici de a urmări duelul dintre ţara gazdă şi campioana în exerciţiu. Partida a început în forţă, iar după 8 minute scorul era deja 1-1. Golul decisiv avea să vină însă abia în minutul 84, Marcelino aducând Spaniei trofeul continental, fiind pentru prima oară când o echipă gazdă a unui Campionat European de Fotbal profita de acest avantaj.

Echipa turneului EURO 1964

Lev Yashin
URSurs
Feliciano Rivilla
ESPesp
Dezső Novák
HUNhun
Ignacio Zoco
ESPesp
Fernando Olivella
ESPesp
Amancio Amaro
ESPesp
Valentin Ivanov
URSurs
Luis Suárez
ESPesp
Ferenc Bene
HUNhun
Jesús María Pereda
ESPesp
Flórián Albert
HUNhun