EURO 2016, Grupa F, 22 iunie 2016, ora 19:00
Islanda
Islanda
2 - 1
Austria
Austria
Islanda - Austria 2-1
Islanda - Austria 2-1

Islanda – Austria 2-1. Islandezii scriu istorie prin calificarea în optimi

 PreliminariiTurnee finaleTotal
EURO
FIFA
Islanda101010010000201112
Austria110010100000211021
Amicale
Islanda000000000000101011
Austria000000000000101011
Articol scris de Răzvan Mitacu

Jon Dadi Boedvarsson şi Arnor Ingvi Traustason au marcat pentru Islanda în victoria istorică obţinută cu Austria la Campionatul European 2016.

Pe Stade de France din Paris, Islanda şi Austria s-au întâlnit în ultimul meci din cadrul grupei F de la Campionatul European 2016, poate cea mai interesantă grupă având în vedere configuraţia clasamentului înainte de cele două partide din această seară. Atât Austria, cât şi Islanda păstrau şanse de calificare în optimile de finală ale Euro 2016, într-o grupă din care în mod surprinzător doar Ungaria era sigură de prezenţa în rundele eliminatorii, încă dinainte de meciul cu Portugalia.

Reprezentativa islandeză, una dintre surprizele plăcute de la turenul final din Franţa, se prezenta la duelul cu Austria fără eşec în primele două partide, din care oamenii lui Lars Lagerbaeck au adunat două puncte. Doar o remiză pentru Austria, ceea ce însemna că naţionala pregătită de Marcel Koller avea neapărată nevoie de un succes pentru a obţine un loc între cele mai bune 16 echipe de la Campionatul European.

Dacă Islanda a intrat pe teren în aceeaşi formulă de joc precum în partida cu Ungaria, selecţionerul Marcel Koller s-a putut baza din nou pe Aleksandar Dragovic, revenit după o etapă de suspendare. Totuşi, fundaşul celor de la Dinamo Kiev avea să se dovedească unul dintre protagoniştii negativi din tabăra austriacă. Martin Harnik a rămas pe banca de rezerve, în timp ce Florian Klein a fost repoziţionat în banda dreaptă.

Debut de meci fulminant pentru islandezi, care ar fi putut deschide scorul încă din primul minut de joc, la execuţia splendidă de la distanţă a lui Johann Berg Gudmundsson, însă bara l-a salvat pe portarul Robert Almer. Omologul său din careul opus a fost aproape de o imensă greşeală în minutul 12, când pentru puţin Arnautovic nu a recuperat balonul din picioarele portarului de la Bodø/Glimt. Scăpată de momentul dificil, Islanda a dat lovitura în minutul 18, la capătul unei faze tipice pentru stilul de joc al naţionalei lui Lars Lagerbaeck: aruncare de la margine şi o minge finalizată în cele din urmă de Jon Dadi Boedvarsson, care astfel a marcat al treilea gol al Islandei la Euro 2016. Conştientă de faptul că doar o revenire rapidă mai poate păstra vii speranţele de calificare, Austria s-a aruncat în atac şi a obţinut un penalty cu opt minute înainte de finalul primei reprize, după un fault al lui Skulason asupra lui Alaba, însă Aleksandar Dragovic a irosit imensa şansă de egalare, cu o execuţie în bara laterală.

Repriză secundă a debutat cu două modificări inspirate efectuate de selecţionerul Marcel Koller: Marc Janko şi Alessandro Schopf au fost trimişi pe teren pentru ultimele 45 de minute, iar jocul Austriei s-a îmbunatăţit simţitor. Mult mai multă viteză în echipa austriacă, iar ocaziile au început să apară la poarta lui Hannes Thor Halldorsson. După două interveţii salvatoare ale portarului islandez, Austria a reuşit o egalare meritată graţie incursiunii pe zonă centrală a nou intratului Alessandro Schopf, care a marcat la capătul unei foarte frumoase acţiuni personale. Entuziasmul adus de egalare a contribuit la elanul ofensiv al oamenilor lui Marcel Koller, aflaţi în căutarea golului sinonim cu o prezenţă istorică în rundele eliminatorii. O dominare totală şi multe mingi aruncate în careul advers nu au fost de ajuns pentru a destabiliza o defensivă organizată ireproşabil. La ultima fază a meciului de pe Stade de France din Paris, sărbătoarea a fost completată de contraatacul purtat în viteză de Bjarnason şi finalizată simplu de Arnor Ingvi Traustason, care a dezlănţuit bucuria generală în tabăra islandeză.

Rezultat final 2-1 şi un succes imens obţinut de Islanda, mai mult decât suficient pentru o performanţă dificil de anticipat la începutul competiţiei: oamenii lui Lars Lagerbaeck obţin calificarea în optimile de finală la prima participare la Campionatul European şi demonstrează că seriozitatea, munca şi sacrificiul sunt de multe ori răspătite în fotbal şi pot să compenseze diferenţa de calitate tehnică individuală. Islanda încheie pe locul al doilea în grupa F şi sărbătoreşte o istorică prezenţă în optimile de finală, unde va înfrunta Anglia.

De partea cealaltă, Austria rămâne cu regretul primelor 45 de minute extrem de modeste şi o parte a doua în care nu a mai putut repara siuaţia compromisă în mare parte după înfrângerea cu Ungaria.

Statistici

 
37
Posesie
63
 
 
9
Total şuturi
23
 
 
3
Pe poartă
6
 
 
5
Afară
9
 
 
1
Blocate
8
 
 
0
Bare
0
 
 
3
Cornere
7
 
 
2
Offside
2
 
 
4
Galbene
1
 
 
0
Roşii
0
 
 
10
Faulturi
10
 
 
281
Total pase
650
 
 
195
Completate
558
 

Echipele de start în meciul Islanda - Austria de la EURO 2016

Filmul meciului Islanda - Austria

Jón Dadi Bödvarsson
(Kári Árnason)
18'
 
Ari Skúlason
36'
 
 
37'
Aleksandar Dragović
 
46'
Marc Janko
(Stefan Ilsanker)
 
46'
Alessandro Schöpf
(Sebastian Prodl)
Kolbeinn Sigthórsson
51'
 
 
60'
Alessandro Schöpf
(David Alaba)
 
70'
Marc Janko
Elmar Bjarnason
(Jón Dadi Bödvarsson)
71'
 
 
78'
Jakob Jantscher
(Marcel Sabitzer)
Kári Árnason
78'
 
Arnór Ingvi Traustason
(Kolbeinn Sigthórsson)
80'
 
Hannes Halldórsson
82'
 
Sverrir Ingi Ingason
(Johann Gudmundsson)
86'
 
Arnór Ingvi Traustason
(Elmar Bjarnason)
90'+4
 

Comentarii