Fabio Cannavaro
Fabio Cannavaro

Interviu Cannavaro: „Moment dificil pentru fotbalul din Italia, dar la Euro 2016 naţionala poate surprinde”

Fabio Cannavaro a discutat despre situaţia fotbalului italian şi perspectivele echipei naţionale în vederea Campionatului European din 2016
Articol scris de Răzvan Mitacu
19 august 2015

Fostul mare fundaş al Italiei, Fabio Cannavaro, care în perioada noiembrie 2014 – iunie 2015 a avut parte de prima sa experienţă de antrenor, Guangzhou Evergrande, a oferit un amplu interviu cotidianului Gazzetta dello Sport în care a discutat despre situaţia generală a fotbalului italian:

Cum este fotbalul italian văzut din afară?
Fabio Cannavaro: „Cu siguranţă trece printr-un moment dificil, indiferent de finala de Champions League. Nimeni nu are curajul să schimbe, să investească în tineri şi în infrastructură: când trec pe lângă stadionul San Paolo mă cuprinde o foarte mare tristeţe. Ne-am vândut si drepturile pentru transmisia momentelor de dinainte de meci. Ce ne va mai rămâne când vom avea nevoie de alţi bani? Aici la Zenit, Villas Boas se plânge de faptul că federaţia îl obligă să trimită pe teren cel puţin cinci jucători ruşi pentru a ajuta astfel echipa naţională. La noi în Italia acest lucru ar fi considerat discriminare şi în orice caz ar fi puţin cam târziu pentru a creşte jucătorii ajunşi deja la echipele mari, dar ar fi o tentativă.”

Este adevărat faptul că nu mai există fundaşi de calitatea celor care erau înainte?
„Este adevărat. Înainte era suficient sa fii concentrat şi sa te aperi bine. Acum fundaşilor li se cere să se implice într-un mod diferit, să urmărească mingea, nu adversarul. Cum este posibil să fie atacanţi care dau 60 de goluri. Trebuie să fie şi vina defensivelor, nu?”

Cine sunt cei mai buni fundaşi din ziua de azi?
„În ceea ce priveşte piaţa de transferuri, cei braulieni: dacă David Luiz costă 50 de milioane… Personal îmi place Boateng, este foarte puternic din punct de vedere fizic. Apoi mai sunt Savic şi Miranda: poate că nu este un jucător tânăr, dar Inter a făcut un transfer foarte bun. Benatia pe de altă parte este rapid. Cuplul Pepe-Ramos rămâne printre cele mai bune.”

Şi în Italia?
„În continuare Barzagli, Bonucci şi Chiellini. Tatăl lui De Rossi îmi spunea că el antrenează jucătorii tineri mai ales în momentele de dificultate, la capitolul situaţii de unu la unu: pentru a se antrena la nivelul compartimentului defensiv este timp. Dar nu mulţi fac acest lucru.”

Rugani-Romagnoli ar putea reprezenta un cuplu de tipul Nesta-Cannavaro al viitorului?
„Poate, deşi cel mai indicat este să îi lăsăm să crească, fără să punem presiune pe ei. Noi la vârsta lor eram mai bine pregătiţi, eram mai obişnuiţi cu miza meciurilor importante şi dificile. Dar nu este vina lor dacă în campania de mercato se fac anumite evaluări şi se creează anumite aşteptări.”

Nu avem nici foarte mulţi jucători de bandă, cu excepţia lui Darmian…
„Imi place mult, Anglia îl va ajuta să crească. De asemenea poate evolua şi ca fundaş central. Păcat că ideea de a-l coborî este considerată genială doar dacă o pune în practică Guardiola, nu şi Conte sau Ventura”.

Esti de acord că cei mai buni antrenori sunt cei italieni?
„Cu siguranţă. La orice nivel.”

De la Lippi, la Ancelotti până la Capello, sunt mulţi antrenori fără echipe..
„Deoarece există şi multi ca mine, care doresc să fie antrenori şi să înveţe fotbalul lor.”

Cum este fotbalul propus de tine?
„Eu nu îmi propun să inventez nimic. Inclusiv la Coverciano văd o orientare exasperantă către nou. Dar oare nu ar fi mai bine să facem lucrurile simple? Recuperarea balonului şi contraatac în locul unei tranziţii inutil de elaborate, nu?”.

Ce fel de antrenor este Cannavaro?
„Îmi place să atac şi să recuperez balonul în jumătatea adversă. Îmi place o defensivă care ştie să interpreteze situaţiile. Îmi place ca jucătorii să evolueze cu plăcere şi să se simtă bine. Nu imi place atitudinea de tipul „antrenorul contra tururor”, însă am pretenţia ca toţi jucătorii să respecte regulamentul şi regulile. Inclusiv un fost coleg de echipă: dacă nu se antrenează bine, rămâne în afara terenului.”

Dar Maradona care nu se antrena zilnic, cu o anumită continuitate…
„Nu antrenorul este cel care face un tratament special în astfel de cazuri. Colegii îşi dau seama că trebuie să alerge mai mult pentru acei jucători fenomenali care le decid de multe ori meciurile.”

Tu de la cine ai învăţat cel mai mult?
„De la toţi antrenorii mei, începând de la Lippi şi de la curajul său de a interpreta meciurile. Apoi Capello şi capacitatea lui de a gestiona anumiţi jucători, Malesani pentru faza ofensivă, Ancelotti pentru cea defensiva, Trap, Sacchi, dar şi De Lella sau Sormani, care la echipa Primavera a lui Napoli m-a învăţat cum să mă comport. Astăzi tinerii nici măcar nu te mai salută. Şi nu daţi toată vina numai pe PlayStation”.

Foştii tăi colegi din finala de la Berlin, Buffon, Pirlo, Totti, Toni, se numără în continuare printre cei mai buni jucători din Italia. Reprezintă acest lucru un motiv de preocupare?
„Mai degrabă un motiv de a reflecta asupra situaţiei. Ei rămân jucători extraordinari, dar dacă trebuie să ne bazam încă ăe generaţia acelui campionat mondial.”

Îţi este dor de terenul de joc?
„Nu, eu am luat o decizie în 2010”.

Ne poţi indica o surpriză în acest an?
„Sunt curios să îl văd pe Paulo Sousa la Fiorentina. A fost un jucător foarte mare, vine după experienţe la Tel Aviv şi Basel. Dar vor conta doar rezultatele”.

Şi în Europa?
„Klopp. Borussia lui era un spectacol”.

Conte?
„Antonio poate că încă nu a găsit toate soluţiile pentru ca Italia să interpreteze jocul său asa cum se întâmpla la Juventus. Este nevoie de timp şi el nu are foarte mult la dispoziţie, dar învaţă şi pune în practică de fiecare dată- Trebuie de asemenea să gestioneze veterani precum Pirlo şi De Rossi, care nu ar trebui să evolueze în toate meciurile amicale. Are însă la dispoziţie un Verratti pe care oricine l-ar invidia, iar Marchisio ştie deja să interpreteze foarte bine orice post la mijlocul terenului. Poate că Italia nu este favorită la turneul final din Franţa, însă nu se ştie niciodată. Avem această calitate de a surpinde atunci când nu se aşteaptă nimeni.”Comentarii