Igoris Pankratjevas, selecţionerul Lituaniei la EURO 2016

Igoris Pankratjevas, selecţionerul Lituaniei
Igoris Pankratjevas, selecţionerul Lituaniei
Articol scris de Florin Codreanu

Igoris Pankratjevas s-a născut pe 9 august 1964 la Kaunas, în Lituania. Igoris a fost un fundaş foarte puternic, care a făcut carieră atât în Lituania cât şi în afara graniţelor ţării sale.

A debutat în fotbalul de performanţă pentru Zalgiris Kaunas în 1982, club la care a rămas timp de şapte sezoane, până în 1989. 125 de meciuri şi 17 goluri a strâns Pankratjevas pentru Zalgiris înainte de a se transfera în Germania la Westfalia Herne. Fundaşul de origine lituaniană a mai bifat un an în fotbal german pentru gruparea KSV Hessen Kassel, după care din 1991 a ajuns în Rusia la Dinamo Moscova. S-a întors pentru un an în Lituania la Lietuvos Vilnius, dar în 1992 a fost transferat de Dinamo Kiev. Din 1992 până în 1998, când s-a retras din activitate, a mai evoluat în afară Lituaniei la echipe ca Zorya Luhansk, Podillya Khmelnytskyi sau Nyva Teropil, dar şi în ţara sa pentru FK Sakalas Sialuiai. Pentru reprezentativa Lituaniei a evoluat între 1992 şi 1994 în patru meciuri.

Din 1999 şi-a început cariera de antrenor pe banca echipei lituaniene FK Inkara, unde a rămas timp ce patru ani. A preluat-o pe FK Atlantas în 2003, echipă cu care a terminat pe podium în Lituania în primul an şi a câştigat Cupa Lituaniei. Din 2005 a devenit antrenor principal la FBK Kaunas, grupare cu care a terminat pe locul doi în liga lituaniană şi a câştigat din nou Cupa Lituaniei. A avut o scurtă experienţă pe banca tehnică a naţionalei de tineret a Lituaniei, dar şi două mandate pe banca tehnică a lui FK Zalgiris Vilnius. În 2010 a fost desemnat cel mai bun antrenor lituanian al anului.

Pentru un an, în 2011, Pankratjevas a lăsat deoparte cariera de antrenor şi a devenit Director Sportiv la FBK Kaunas, însă din 2012 a ajuns pe banca tehnică a echipei reprezentative, mai întâi în calitate de antrenor secund, apoi de antrenor interimar după plecarea lui Csaba Laszlo, un tehnician de origine română. În 2014 a fost confirmat de preşedintele Federaţiei Lituaniene de Fotbal, Julius Kvedaras, în funcţia de selecţioner al acestei ţări.

  • Data naşterii: 9 august 1964
  • Naţionalitate: lituanian
  • Cariera de jucător: FK Kelininkas Kaunas, FK Atlantas, VMFD Žalgiris, SC Westfalia Herne, KSV Hessen Kassel, FC Dinamo Moskva, FC Dynamo Kyiv, FK Lietuvos Makabi, FC Nyva Borysfen, FC Šiauliai, FC Zorya Luhansk, FC Podillya Khmelnytskyi, FC Nyva Ternopil
  • Antrenor la echipe de club: FK Inkaras Kaunas, FK Atlantas, FBK Kaunas, VMFD Žalgiris, Lithuania Under-21s, FK Sūduva, FK Standard Sumqayıt

Selecţionerii echipelor de la EURO 2016